Jönköpings kommun pedagog, till startsidan

Normstorm

Här hittar du information om Normstorm, ett arbete om normer som sker i skolorna genom samtal kring olika normer och värderingar.

Projektet tar avstamp i ett pedagogiskt sammanhang och resulterar i skapandet av normkreativa bilder och konst som ställs ut på offentliga platser.

Normstorm i skolan

Normstorm är en möjlighet att synliggöra, problematisera, ifrågasätta och förändra normer med hjälp av normkritiska diskussioner, analyser och skapande av normkreativa bilder och konst.

Normstorm är ett verktyg för att arbeta med skolans värdegrund. Det ger elever, personal och skolledare en möjlighet till ökad förståelse kring normer och deras betydelse för jämställdhet och jämlikhet.

Normstorm i det offentliga rummet

Normstorm är en metod som kan användas helt fristående, men det finns också möjlighet att skicka in bidrag till kommunens Normstormsutställning som bl.a. visas på Jönköpings länsmuseum.

Är din skola intresserad av att delta kan du, i samråd med din rektor, kontakta Tove Schill, utvecklingsstrateg.

Vad är Normstorm?

Normstorm är ett verktyg som används för att arbeta förebyggande och aktivt med skolans värdegrund. Normstorm gör det möjligt att i ett pedagogiskt sammanhang synliggöra, problematisera, ifrågasätta och förändra normer. Det blir en ingång till samtal om svåra frågor i klassrummet - för att främja och förbereda eleverna att fungera i ett demokratiskt samhälle. Genom normkritiska diskussioner och analyser tar ungdomarna del av och skapar normkreativa bilder och konst.

Den inledande processen omfattar samtal och kunskap om våra sju diskrimineringsgrunder men ger även ett tillfälle att lyfta specifika teman och utmaningar som den enskilda skolan har identifierat.

Därefter får ungdomarna skapa normkritiska och normkreativa konstverk, ofta i form av foton.

Projektet avslutas med en utställning där samtal som kan vara svåra och känsliga, lyfts i ett tryggt och tillitsbaserat sammanhang.

Delaktighet och inflytande går som en röd tråd genom hela projektet - och skolpersonalen styr innehållet tillsammans med sina elever.

Vad står det i läroplanen?

Förskola, skola och anpassad skola vilar på demokratisk grund och ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på (Lpfö 18, Lgr 22, Lgy 11). Här kan Normstorm fungera som ett konkret verktyg för att arbeta med värdegrund inom förskola, skola och anpassad skola.

Att arbeta utifrån olika synvinklar och perspektiv berikar, fördjupar och utvecklar arbetet. Det är även ett verktyg i kvalitetsarbete och hjälper till att uppfylla ämnenas kunskapskrav.

Vem riktar projektet sig till?

Normstorm riktar sig framför allt till elever på högstadiet och gymnasiet men eftersom utgångspunkten är att undersöka normer tillsammans med eleverna går det bra att anpassa arbetet till yngre åldrar.

Hur länge har Normstorm funnits?

Normstorm är ett kommunövergripande arbete i Jönköping sedan år 2012.

Inspirationsmaterialet beskriver kärnan i arbetet, förändringsidéer och hur man arbetar med olika målgrupper.

Metodstödet innehåller konkreta verktyg när du vill arbeta med Normstorm. Här finns teoretisk utgångspunkt, tips på normkreativa strategier och pedagogiska övningar. Som bilaga till metodstödet finns också en mängd bilder som tagits fram inom Normstorm som kan användas vid reflektion och diskussion.

För att inspirera till att arbeta med Normstorm finns dessa verktyg att beställa genom att fylla i formuläret nedan:

Beställning av material: * (obligatorisk)
Beställning av material:




Materialframställning har möjliggjorts med hjälp av regeringen genom Sveriges kommuner och regioner (SKR), för spridning av kunskaper och metoder för att stärka arbetet med maskulinitet och jämställdhet.

  • Publicerad: 12 okt 2022
  • Senast uppdaterad: 21 nov 2024
Har du frågor?

Tove Schill

Utvecklingsstrateg UBF

Dela sidan

Relaterat utbildningsmaterial

25 okt 2022 10:19
HBTQI, normer och makt
Forum för levande historia har tagit fram ett material med lektionsupplägg och lärarhandledning för arbetet med normer kring kön, jämställdhet och HB...
25 okt 2022 10:23
Hedersrelaterat våld och förtryck - Rätt att veta
Utbildningen Rätt att veta ger dig verktyg för att samtala med unga om hedersrelaterat våld och förtryck med ett särskilt fokus på perspektiven utsat...
24 okt 2022 13:02
Heder - grundutbildning
Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck (NCH) har tagit fram en utbildning som ger kunskap och verktyg att upptäcka, förebygga och a...

Relaterade nyheter

Aktuellt just nu
13 apr 2023 10:11
Normstorm är alltid aktuellt på Alfred Dalinskolan
Normstorm är ett normkritiskt och normkreativt projekt där elever på högstadiet och gymnasiet bl.a. skapar normkreativa bilder och konst som ställs u...
Aktuellt just nu
16 aug 2023 11:00
Utbildningsmaterial i HBTQI
Den 21-27 augusti är det Pridevecka i Jönköping. Hur kan du som lärare och pedagog uppmärksamma normer för kön och sexuell läggning på din förskola e...
Aktuellt just nu
29 aug 2023 13:38
Sexualitet, samtycke och relationer med Kalle Norwald
Det som tidigare kallats för sex och samlevnad har ersatts av ett nytt kunskapsområde – sexualitet, samtycke och relationer. Under året är Kalle Norw...

Relaterade blogginlägg

IT och specialpedagogik
31 mar 2023 07:36
Vikten av att anpassa ljudmiljön
Har du någon gång varit på en föreläsning eller liknande där det har varit dåligt ljud? Om du då dessutom sitter en bit bak i salen så har du säkert ...
IT och specialpedagogik
26 jan 2024 06:42
Hur lär vi oss egentligen?
Hur ofta tänker du på hur du lär dig saker? Det kanske inte är något som du tänker på varje dag men som lärare kan det vara bra att stanna upp ibland...
IT och specialpedagogik
10 okt 2023 07:30
Några tankar kring kommunikationens betydelse
För mig är kommunikation kärnan i lärande och utveckling för barn och elever. I detta blogginlägg resonerar jag kring olika aspekter av kommunikation...