Jämställdhet

Här hittar du information om jämställdhet i förskolan och skolan
Jämställdhet innebär att flickor och pojkar, kvinnor och män får samma möjligheter att forma samhället och sina egna liv. Jämställdhet är en mänsklig rättighet som utgår ifrån alla människors lika värde och rätten att inte bli sämre behandlad på grund av kön. I förskola och skola innebär detta att alla flickor och pojkar ska ha samma möjligheter till lärande och utveckling.
Men är förskolan och skolan inte en jämställd plats då? Svaret är nej. Forskning och statistik visar t.ex. att pojkar generellt presterar sämre i skolan än flickor, och att flickor upplever mer stress och psykisk ohälsa, samt i högre grad utsätts för sexuella trakasserier än pojkar.
Vad kan vi göra för en mer jämställd förskola och skola?
Som personal i förskola och skola är vi viktiga förebilder. Vi kan skaffa oss mer kunskap om jämställdhet och aktivt arbeta med vårt eget förhållningssätt och våra förväntningar på pojkar och flickor. Vi kan reflektera över hur vi bemöter våra elever och hur vi agerar i olika situationer, och vi kan tänka både normkritiskt och normkreativt i vår undervisning.
När vi arbetar med jämställdhet behöver vi också ha i åtanke att flickor och pojkar inte är homogena grupper med lika förutsättningar och samma levnadsvillkor. Könsidentitet, funktionalitet, etnicitet, sexuell läggning, religionstillhörighet och ålder kan också spela in. Vi behöver därför ha ett intersektionellt perspektiv i vårt jämställdhetsarbete.
- Publicerad: 26 okt 2022
- Senast uppdaterad: 10 aug 2023