Språkplan och screeningplan
En god förmåga att kunna tala, läsa och skriva är viktiga förutsättningar för att fullt ut kunna delta i skola, arbetsliv och samhälle. Genom språkutvecklande arbete kan undervisningens kvalitet stärkas och utbildningens likvärdighet öka när det gäller alla barns och elevers språk- läs- och skrivutveckling i Jönköpings kommuns förskolor och skolor.
Språkplan
Som ett stöd i planering och genomförande av ett språkutvecklande arbetssätt har Jönköpings kommun tagit fram en språkplan. Språkplanen är riktad mot förskola, förskoleklass, årkurs 1 samt fritidshemmet, men kan med fördel även användas i högre årskurser.
Språkplanen förväntas bidra till en kontinuitet för barnet från att det börjar i förskolan till att hen som elev fortsätter i skolan. Språkplanen ska bidra till ökad måluppfyllelse i arbetet med språk-, läs- och skrivutveckling. För pedagogisk omsorg och öppna förskolan kan språkplanen ses som vägledning i arbetet.
Screeningplan
För att lärare lättare ska kunna identifiera elever, som är i behov av extra anpassningar, särskilt stöd eller extra utmaningar för att nå så långt som möjligt i sin språk-, läs- och skrivutveckling finns en screeningplan. Screeningplanen kan också fungera som stöd för skolors systematiska kvalitetsarbete i språk-, läs-, skrivutveckling.
Syfte
Syftet med språkutvecklingsarbetet är att stärka undervisningens kvalitet och öka utbildningens likvärdighet vad gäller alla barns och elevers språk- läs- och skrivutveckling i Jönköpings kommuns förskolor och skolor.
Genom en tillgänglig och inkluderande undervisning och utbildning i förskola och skola som genomsyras av ett systematiskt språkutvecklande arbetssätt ska vi ge alla barn och elever:
- Ökade möjligheter att fullfölja sina studier
- Förutsättningar till en medvetenhet och stolthet över flerspråkighet
- Förutsättningar till ett aktivt deltagande i ett demokratiskt samhälle.
Mål
Förvaltningsmål
På ett övergripande plan leda, stödja och främja språkutvecklande arbete inom utbildningsförvaltningens alla verksamheter.
Verksamhetsmål
Förskolan, pedagogisk omsorg, förskoleklassen, fritidshemmet, grundskolan och anpassad grundskola ska genom undervisning och utbildning ge förutsättningar i enlighet med styrdokumentens intentioner och riktlinjer att utveckla varje barns och elevs språkliga förmåga, oberoende av könstillhörighet, bakgrund och olika förutsättningar.
I verksamheten integreras och synliggörs det språkutvecklande arbetet inom alla ämnen och områden.
I verksamheten eftersträvas en tillgänglig lärmiljö som införlivar ett språkutvecklande arbete och ger förutsättningar för lärande genom en social-, fysisk- och pedagogisk miljö, som samspelar utifrån barnets och elevens behov och förutsättningar.
Metoder och arbetssätt i det språkutvecklande arbetet vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.
Språkplan med bilagor (för anställda i Jönköpings kommun)
Screeningplan (för anställda i Jönköpings kommun)
Screeningplanen innehåller i dagsläget endast delen för språk- läs- och skrivutveckling. Räknedelen publiceras inom kort.
Emma Simonsson
Verksamhetsutvecklare grundskolan
E-post: emma.simonsson@jonkoping.se
Victoria Lindahl
Utveckling och lärande förskolan
E-post: victoria.lindahl@jonkoping.se
- Publicerad: 23 jun 2022
- Senast uppdaterad: 12 sep 2024