Jönköpings kommun pedagog, till startsidan

Lära om AI

Antal Sidor: 21

AI - En utmaning för den källkritiske

På denna sida och tillhörande undersidor får du se på AI med källkritiska glasögon. Du får först ett historiskt perspektiv, därefter förklaras vad en AI-genererad text eller bild. Här berättas också om hur AI används för att skapa påverkan och sprida desinformation.

På bara några få år har det AI-genererats lika många bilder som det tog mänskligheten 150 år att skapa. AI skapar numera text, bild och film som inte går att skilja från mänskligt skapat innehåll. Denna massiva mängd AI-genererat innehåll gör det allt svårare att skilja på vad som är skapat av människor och vad som är skapat av maskiner – och det gäller inte bara bilder, utan även texter och filmer.

Tidigare fanns tydliga tecken på att något var AI-genererat, och med lite träning kunde man upptäcka dem relativt enkelt. Några vanliga kännetecken var:

  • Fingrar och händer: AI hade ofta svårt att skapa realistiska händer, och man kunde se att det var för många eller för få fingrar, eller att fingrarnas placering såg onaturlig ut.
  • Artefakter i bilden: Bilderna innehöll ofta störningar eller märkliga detaljer, som avbrutna linjer eller skuggor som inte stämde.
  • Dåliga bakgrunder: Förgrunden i AI-genererade bilder var ofta skarpare och mer detaljerad, medan bakgrunden kunde vara suddig eller sakna djup och realism.

Samma mönster kunde man också se i filmer och texter. I AI-genererade filmer var rörelserna ibland hackiga eller onaturliga, medan texter kunde kännas repetitiva eller innehålla faktafel. Den här typen av fel gjorde det enklare att identifiera AI-genererat innehåll.

Om du tittar noga på bilderna och filmerna nedan, kanske du kan se att bilderna och filmerna är AI-genererade. Notera händerna, artefakterna och att bakgrunden är blurrig. I videon längst ned, ta en noggrann titt på Donald Trumps händer.

Artefakter i AI-genererad bild
AI-genererade händer
Bakgrunden är suddig i AI-genererad bild

Men utvecklingen går snabbt framåt. De AI-system som skapar dagens bilder, filmer och texter har blivit betydligt bättre. Moderna AI-system har lärt sig att skapa händer med korrekt antal fingrar och detaljerade bakgrunder som smälter in naturligt i bilden. Texter blir allt mer sammanhängande och filmer ser mer realistiska ut än någonsin tidigare. Resultatet? Det blir allt svårare att se skillnaden mellan vad som är skapat av en människa och vad som är skapat av en maskin.

Detta innebär att du behöver vara ännu mer uppmärksamma och använda dig av mer sofistikerade verktyg och metoder för att kunna analysera och bedöma trovärdigheten i det innehåll du möter – oavsett om det gäller bilder, filmer eller texter.

  • Publicerad: 16 sep 2024
  • Senast uppdaterad: 19 sep 2024
Har du frågor?

Joel Rangsjö

Lärare och verksamhetsutvecklare AI

Dela sidan

Relaterade nyheter

Lär dig mer
25 sep 2024 07:02
Nyfiken på AI? - Kolla in vårt nya utbildningsmaterial
Sedan några veckor tillbaka har utbildningsförvaltningen en verksamhetsutvecklare med fokus på AI. Det innebär att du som pedagog inom förskolan, gru...

Relaterade blogginlägg

AI i skolan
27 sep 2024 12:36
Använd bilder, pdf-filer och mera med AI-verktyget Copilot
Har du upptäckt att du kan använda Microsoft Copilot på din arbetsdator? Oavsett svar måste du testa bildfunktionerna i Copilot! Det tar inte många m...