Jönköpings kommun pedagog, till startsidan

AI och tillgängligt lärande

Här hittar du några verktyg och prompter som kan användas för att göra lärandet mer tillgängligt för alla.

En av de allra största fördelarna med generativ AI är hur man enkelt kan tillgängliggöra kunskap. Det kan handla om att snabbt skapa stegvisa instruktioner, att skapa bildstöd eller att "läsa in" text som inte finns inläst. Utgå från det du vet fungerar för dina elever såsom stegvisa instruktioner, checklistor, begreppslistor - eller vad det nu kan vara, men ta hjälp av AI för att snabba på processen.

Några exempel på prompter som skulle kunna tillgängliggöra ett innehåll. Använd dem i Microsoft Copilot eller den chattbot du har tillgång till.

  • Du är en specialpedagog och lärare med stor kunskap om olika NPF. Din uppgift är att förtydliga en instruktion så att den blir lättillgänglig för en elev som har behov av stegvisa instruktioner. Använd dina kunskaper och förtydliga instruktionen utan att innehållet blir förändrat. Här kommer instruktionen.
  • Här kommer en läromedelstext med tillhörande frågor. Jag vill att du placerar frågorna under respektive stycke så att den elev som ska läsa texten och svara på frågorna inte behöver sökläsa i texten.
  • Här kommer en läromedelstext. Sammanfatta texten i X antal punkter.
  • Du är en specialpedagog med stor kunskap om andraspråksinlärning och olika NPF. Förenkla och tillgängliggör denna text för någon med NPF och som inte har svenska som modersmål.
  • Agera som en specialpedagog och lärare i svenska som andraspråk. Skapa en begreppslista till någon som är andraspråkinlärare. Eleven har varit i Sverige i två år och är på, ungefär, nivå A2. Eleven har arabiska som modersmål. Skriv begreppsförklaringarna på såväl svenska som arabiska. Gör också en kort punktlista på svenska och arabiska med information som kan vara bra att känna till innan eleven läser texten för att aktivera förförståelse.

 

I tjänsten Diffit.me matar du in en text eller en länk till en artikel. Du väljer anpassning efter ålder. Efter någon minut har du en förenklad eller fördjupad text med tillhörande nyckelord med förklaringar, en kort sammanfattning, flervalsfrågor, fritextfrågor, etc.

Detta kan du sedan exportera till ett dokument, en PDF eller som ett formulär

Goblin Tools är en tjänst som snabbt bryter ned en uppgift i steg. Här kan man välja hur svår man tycker att uppgiften är och få den nedbruten i steg. Användbar om en instruktion känns alldeles för komplicerad eller om man har svårt att komma igång!

Bilden visar en skärmdump på tjänsten Goblin Tools

Det finns många tjänster som kan generera bilder. Med hjälp av Microsoft Copilot kan du klistra in en text och sedan be den generera bilder som hjälper till med förståelsen.

Gör såhär


Steg 1 - klistra in följande prompt i Microsoft Copilot

  • Du är en specialpedagog med stor kunskap om bildstöd. Din uppgift är att identifiera nyckelord som kan behöva förtydligas med hjälp av bildstöd. Nu kommer jag klistra in en läromedelstext. Börja med att identifiera nyckelorden.

Steg 2 - Börja generera bilder

  • Skapa nu bildstöd utifrån din kunskap om hur bildstöd bör utformas för att stödja förståelsen. Skapa bilderna en och en. Jag berättar när du kan skapa nästa bild
Bild som visar tre bilder från Antikens Grekland

Det finns flera tjänster som kan visualisera ett innehåll som en mindmap. Här nedan listar vi några

Napkin.ai är en tjänst där du genom att klistra in en text (eller AI-generera en text) kan få varje stycke visualiserat som en mindmap, som en hierarki, som ett flödesschema.

Ideamap.ai är en enkel, men tydlig tjänst som låter dig visualisera ett innehåll som en mindmap

Tekniken text-till-tal (TTS) har utvecklats fort med hjälp av generativ AI och det går idag att skapa text-till-tal som nästan inte går att skilja från riktigt tal.

ElevenLabs är en tjänst som använder AI för att skapa naturligt tal. Tjänsten fungerar på en rad språk och det går till och med att klona sin egen röst.

Filmen nedan visar hur man skapar en hörförståelse, men principen är densamma. Klistra in en text i chattrutan och få den uppläst

Dubba en film

En bra funktion i ElevenLabs är att man kan dubba ett klipp, en film man spelat in själv, eller ett Youtube-klipp eller liknande. ElevenLabs klonar rösten eller rösterna i klippet och använder samma röst men på ett annat språk.

Elevenlabs - mobilappen

Mobilappen har några användbara funktioner:

  • Klistra in en länk till en webbsida och få den uppläst
  • Skriv text och få den uppläst
  • Importera filer och få den uppläst
  • Ta en bild och få texten uppläst

Här kan man, tillexempel, låta en chattbot skapa ett manus till en podcast om innehållet till provet - låt säga provet om Romarrikets styrsätt - som man sedan lyssnar på på bussen till skolan.

I filmen nedan visar vi hur det går till

  • Publicerad: 16 sep 2024
  • Senast uppdaterad: 16 sep 2024
Har du frågor?

Joel Rangsjö

Lärare och verksamhetsutvecklare AI

Dela sidan

Relaterade nyheter

Lär dig mer
25 sep 2024 07:02
Nyfiken på AI? - Kolla in vårt nya utbildningsmaterial
Sedan några veckor tillbaka har utbildningsförvaltningen en verksamhetsutvecklare med fokus på AI. Det innebär att du som pedagog inom förskolan, gru...

Relaterade blogginlägg

AI i skolan
27 sep 2024 12:36
Använd bilder, pdf-filer och mera med AI-verktyget Copilot
Har du upptäckt att du kan använda Microsoft Copilot på din arbetsdator? Oavsett svar måste du testa bildfunktionerna i Copilot! Det tar inte många m...