Föreläsningsmaterial - AI och svenskämnet
I den här föreläsningen och workshopmaterialet får du några tips på hur AI kan användas i svenskämnet. Föreläsningen och workshopen är framtagen för högstadielärare, men kan vara relevant även för lärare som undervisar på lägre och högre stadier.
Föreläsning kommer snart
Workshop - AI och svenskämnet
I den här workshopen visas några sätt som AI skulle kunna användas i svenskämnet för att främja skrivundervisning och läsning. Några verktyg som förevisas i workshopen är:
Mizou.com – Skapa bottar som beter sig såsom du vill
Magicschool.ai – Skapa bottar som du kan dela med eleverna https://magicstudio.com/ai-art-generator/ - bildgenerator som inte kräver inloggning https://duckduckgo.co/aichat - Chattbot som inte kräver inloggning
Chat.deepseek.com - kraftull kinesisk chattbot.
Skrivande
Att skriva tillsammans med AI kan vara ett sätt att få syn på genrekonventioner, på språklig stil, och kan vara ett bollplank i skrivprocessen.
Att skriva en prompt, en instruktion till en chattbot, är i grunden retorik och det hjälper att tänka på promptande som en genre med vissa konvetioner.
En god prompt kan innehålla följande delar: roll (vem är chattboten), uppgift (vad ska chattboten göra), kontext (vad behöver chattboten veta) och format (på vilket sätt vill du ha ut svaret).
Ur en svensklärares perspektiv - givet att promptande handlar om att övertyga en chattbot att göra det du vill - kan du tänka på promptens anatomi på följande sätt:
Roll - ethos (Vem är chattboten?)
Uppgift - Logos (Var tydlig med att beskriva uppgiften)
Kontext – Partesmodellen (intellectio, inventio, dispsitio) / De didaktiska frågorna. Vad behöver chattboten ta hänsyn till för att ge ett så bra svar som möjligt?
Format – Elocutio. På vilket sätt vill du ha svaret och i vilken stil vill du ha svaret?
Promptexempel:
"Du är en skicklig retoriker med stor erfarenhet av att skriva talmanus. Din uppgift är att skriva ett talmanus om varför man ska använda AI i skolan. Manuset ska vara övertygande till sin art. Det ska finnas såväl ethos-, patos- och logosargument. Jag vill att ett av argumenten ska handla om skolans kompensatoriska uppdrag. Mottagaren av talet är lärare som är motståndare till generativ AI. Jag vill att du gör ditt allra bästa i att skapa ett manus som är oväntat och adresserar eventuella farhågor. Ta dig tid att formulera ett manus som inte siktar på breda och säkra val utan tänk djupt och ingående på vad som i grunden kan förändra någon som är motståndare till AI. Känn dig fri att experimentera med form och stil. Sök inte givna metaforer, utan låt din språkliga nyfikenhet ta dig till oväntade platser – alltid med fokus på uppgiftens kärna: att övertyga någon som är motståndare till generativ AI. Överväg att använda ett levande bildspråk och tänk på hur klassiska tal genom tiderna har såväl talat till hjärta och hjärna. Låt detta bli ditt mest kreativa och unika verk någonsin. Skriv ungefär 600 – 800 ord"
Denna prompt innehåller alla delarna roll, uppgift, kontext, format.
Att skriva tillsammans med AI kan fungera som cirkelmodellen. Eleven tar fram en modelltext som, i bästa fall, hjälper eleven att förstå genrekonventioner.
Steg 1 - skapa en disposition
Gå till Copilot.microsoft.com och klistra in följande prompt:
"Du är en skicklig retoriker med stor erfarenhet av att skriva talmanus. Din uppgift är att skriva ett talmanus om varför man ska använda AI i skolan. Manuset ska vara övertygande till sin art. Det ska finnas såväl ethos-, patos- och logosargument. Jag vill att ett av argumenten ska handla om skolans kompensatoriska uppdrag. Mottagaren av talet är lärare som är motståndare till generativ AI."
Gör följande:
- Börja med att skriva en disposition
- Kritisera din disposition
- Ställ frågor till mig
I nytt meddelande:
Uppdatera din disposition utifrån kritiken och mina synpunkter.
Steg 2
Skriv texten steg för steg. Klistra in följande prompt:
"Nu ska vi skriva texten tillsammans, stycke för stycke. Jag vill att du gör ditt allra bästa i att skapa ett manus som är oväntat och adresserar eventuella farhågor. Ta dig tid att formulera ett manus som inte siktar på breda och säkra val utan tänk djupt och ingående på vad som i grunden kan förändra någon som är motståndare till AI. Känn dig fri att experimentera med form och stil. Sök inte givna metaforer, utan låt din språkliga nyfikenhet ta dig till oväntade platser – alltid med fokus på uppgiftens kärna: att övertyga någon som är motståndare till generativ AI. Överväg att använda ett levande bildspråk och tänk på hur klassiska tal genom tiderna har såväl talat till hjärta och hjärna. Låt detta bli ditt mest kreativa och unika verk någonsin."
AI skriva med hjälp av AI får inte leda till att eleverna skriver mindre. Här behöver man vara tydlig med var i skrivprocessen AI kan passa in så att AI leder till lärande - istället för oreflekterad avlastning.
Brainstorma
Låt AI hjälpa dig med brainstormande. En enkel prompt som denna kan göra att eleven kommer igång:
"Jag är en 15-årig kille och ska skriva en text i svenskan. Jag har ingen aning om vad jag vill skriva om. Min lärare menar att det ska vara en argumenterande text. Ställ frågor till mig så att vi tillsammans kan komma fram till några ämnen."
Skapa börjor
Låt AI hjälpa eleven att skapa stödstrukturer:
"Jag ska skriva en argumenterande text om varför skolan ska börja klockan 09 istället för 08. Ge mig några börjor på såväl inledning, argumentation, och avslutning så att jag kommer igång."
Perspektivbyte
Ta hjälp av AI för att utmana eleverna.
"Jag vill träna på att skriva ur en annorlunda synvinkel. Jag skriver en argumenterande text om djurförsök i medicinsk forskning. Kan du ställa frågor som får mig att tänka som en forskare, en djurrättsaktivist, och som en person som är allmänt nyfiken?"
Sammanfatta
Elever behöver ofta öva på att sammanfatta innehåll och göra en egen syntes av olika texter eller idéer.
”Jag har läst två olika artiklar om klimatförändringar. Den ena handlar om politik och den andra om teknik. Jag vill skriva en kort sammanfattning som knyter ihop båda perspektiven. Kan du hjälpa mig genom att ställa frågor som får mig att hitta gemensamma nämnare och skillnader?”
Ge feedback
En chattbot kan såklart ge mycket bra feedback. Här är det viktigt att du som lärare hjälper eleven att förstå vad det är den ska utveckla - även om AI:n ger förslagen. Ska chattboten fokusera på den röda tråden, på argumentationen, på bildspråket, etc.? Det är också viktigt att feedbacken inte kväver elevens röst och att den leder till att elevens vilja att uttrycka sig, snarare än nå språklig perfektion, värderas.
Här är några prompter att testa:
"Här kommer ett utkast till en text jag har skrivit. Jag är en 15 årig tjej. Jag vill att du ger förslag på hur jag skulle kunna förbättra denna text. Jag vill att du ger mig feedback på:
- Språk
- Röd tråd
- Läsartilltal"
"Jag har skrivit en novell och undrar hur jag kan förtydliga känslorna hos huvudpersonen. Kan du peka ut ställen i min text där jag kan utveckla bildspråket? Ge exempel på vad jag kan göra, men skriv inga nya stycken åt mig."
AI och retorik
AI kan vara ett väldigt användbart verktyg i retorikundervisningen. Du kan snabbt skapa exempel på olika typer av argumentation, stilfigurer, etc., men kan också använda AI för att träna på retorik.
Här nedan följer några saker du kan göra inför en lektion eller tillsammans med eleverna för att skapa förståelse för retorik.
Skapa exempel på etos, patos och logos
Klistra in följande prompt i en chattbot:
"Agera som en erfaren högstadielärare i ämnet svenska. Jag vill skapa exempel på olika typer av argumentation och förklara olika typer av argumention (etos, patos och logos). Hitta på ett ämne, en tes, som skulle kunna engagera elever på högstadiet. Skapa sedan tre argument, ett etos, ett patos, ett logos. Förklara sedan på vilket sätt dessa argument övertygar mottagaren."
(Det går såklart att skapa exempel olika stilfigurer som metaforer, anaforer, etc.)
Träna argumentation
Klistra in följande prompt i en chattbot:
"Jag vill att du agerar som min argumentationscoach. Jag vill träna argumentation och din uppgift är att hela tiden svara emot mig. Dina argument är kloka och underbyggda. Du utgår från allt du vet om argumentation. Du har möjlighet att ställa frågor till mig om det hjälper dig att svara. Anta en persona som du tänker passar ämnet. Du låter mig framföra mina argument. I slutet av samtalet vill jag att du ger mig konkreta tips på hur jag hade kunna förbättra min argumentation. Vi ska diskutera:
'Skoldagen borde börja klockan 09:00 istället för 08:00 för att förbättra elevernas prestation och välmående.'"
Skapa musik
Låt eleverna skapa en låttext, med eller utan AI, men definiera vad som ska finnas med i låten. Kanske vill du att det ska finnas två liknelser, en antites och en pleonasm, eller så vill du att låten ska träna gestalning, perspektivtagande, eller något annat. Klistra sedan in låten i en musikskapar-AI som Suno eller Udio. (OBS! Du kan inte uppmana eleverna att skapa konton)
Här är ett exempel på hur en sådan uppgift skulle kunna se ut.
Läsa med AI
AI kan vara en kraftull allierad i arbetet med läsförståelse. Här nedan får du några exempel på hur du skulle kunna använda AI som en del av undervisningen om lässtrategier.
Använd AI för att skapa förståelse för det lästa. Detta fungerar såklar bättre med kända böcker och noveller som du kan vara ganska säker på att chattboten har tillgång till i sin träningsdata.
Testa följande prompt:
"Agera som spelledare i ett textäventyr utifrån [boken/novellen/texten]. Syftet med aktiviteten är att en elev som är 15 år ska fördjupa sin förståelse av innehållet i texten. Det innebär att du ska skapa ett textäventyr där elevernas val får påverka handlingen och karaktärerna i boken. Jag vill att du utgår från det du vet om boken (miljö, dramaturgi, karaktärer, etc) men jag vill att eleven ska kunna interagera med innehållet. Jag vill att du agerar på följande sätt:
1) Berätta ett kort avsnitt utifrån innehållet i texten
2) Presentera 3 val för användaren
När användaren gjort sitt val agerar du utifrån detta och fortsätter berättelsen och textäventyret enligt 1 och 2.
Regler: Du ser till att historien förblir sammanhängande och engagerande, anpassa sig till användarens val och inmatningar för att skapa en personlig och interaktiv upplevelse. Anpassa språket efter ålder."
Det kan vara intressant att låta eleverna ha ett boksamtal med en chattbot innan du låter dem prata med varandra.
Testa följande prompt:
Agera som en vänlig boksamtalspartner. Din uppgift är att ställa frågor om de böcker som eleverna läser. Målet är att få eleverna att reflektera över det som de har läst. Du utgår från Aidan Chambers boksamtalsmodell och agerar på följande sätt:
1) Fråga vilken bok eleverna läser
2) Be eleverna kort berätta om sin bok
3) Ställ frågor, alltid en och en och med korta texter. Ställ alltid följdfrågor och be eleverna utveckla sina svar. Försök att få dem att såväl reflektera över innehållet, formen och språket i boken som allmänmänskliga frågor som boken kan ta upp. Ställ följande frågor (en och en):
- Vad gillar du i boken?
- Vad ogillar du i boken?
- Vilka frågetecken finns?
- Vilka mönster/kopplingar kan du se?
Ett sätt att skapa förståelse för det man läser är att jobba med intertexutalitet. Med hjälp av AI kan vi försätta karaktärerna i nya situationer, leka med tid och rum och skapa berättelser som utgår från det vi läser för att få innehåll att jämföra det vi läser. På så sätt kan vi skapa förståelse för det vi läser. Här kommer några förslag på hur du kan jobba med intertextualitet
Byt perspektiv
Testa denna promp i en chattbot:
"Agera som Hjalmar Söderberg och skriv ett dagboksinlägg som vore det skrivet av Helga. Välj en viktig del av berättelsen i boken doktor Glas. Låna Söderbergs penna och skriv på hans sätt"
Byt genre
"Agera som författaren [Namn på författaren]. Din uppgift är att skapa ett kapitel ur boken "Namn på boken", men låta boken byta genre. Jag vill att genren ska vara [skräck/romantik/deckare,etc] Du är fri att fantisera och uttrycka dig utifrån hur du tror att boken skulle ta sig uttryck i den nya genren. Låt det dock bli tydligt att det är boken [namn på boken] och låt karaktärsegenskaper och miljöer från den ursprungliga boken lysa igenom. Formulera dig på det sätt som författare skulle göra vad gäller stilistik, tonalitet, etc., men se till att detta blir ett verk som håller mycket hög kvalitet"
Byt tidsperiod
"Agera som författaren [Namn på författaren]. Din uppgift är att skapa ett kapitel ur boken "Namn på boken", men låta handlingen utspela sig i framtiden år 2125. Du är fri att fantisera kring hur den framtida miljön påverkar såväl konflikt, karaktärer och innehåll. Formulera dig på det sätt som författare skulle göra vad gäller stilistik, tonalitet, etc., men se till att detta blir ett verk som håller mycket hög kvalitet"
Läsning är viktigare än någonsin! AI får inte leda till att vi läser mindre. AI kan dock användas för att fördjupa förståelsen av det lästa. Här följer några förslag på hur du skulle kunna använda AI för att tränga djupare i berättelsen.
Litteraturvetenskaplig analys blir till en ny berättelse
I denna uppgift låter du eleverna analysera böcker (kanske utan AI), men du låter elevernas litteraturvetenskapliga analyser ligga till grund för en ny berättelse.
Uppgiftsinstruktion - skapa ny novell utifrån litteraturvetenskapliga begrepp Pdf, 563 kB.
Låt elevernas karaktärsanalyser göra karaktärerna levande
Du skulle kunna låta eleverna, analogt eller digitalt, skriva karaktärsanalyser av karaktärerna i en bok. Därifrån är steget inte särskilt långt till att låta denna karaktärsanalys ligga till grunden för en chattbot som beter sig som karaktären i boken. Härefter är det ju bara fantasin som sätter gränser. Ska eleverna diskutera, hålla ett samtal, intervjua karaktären?
Här är en prompt som eleven skulle kunna använda:
"Här kommer en karaktärsanalys av karaktären "Namn på karaktär i boken". Du utgår från min beskrivning av karaktären och svarar på ett sätt som svarar mot beskrivningen av karaktären. Här kommer analysen [klistra in analysen]"
Ett sätt att skapa förståelse för det man läser är att jobba med intertexutalitet. Med hjälp av AI kan vi försätta karaktärerna i nya situationer, leka med tid och rum och skapa berättelser som utgår från det vi läser för att få innehåll att jämföra det vi läser. På så sätt kan vi skapa förståelse för det vi läser. Här kommer några förslag på hur du kan jobba med intertextualitet
Byt perspektiv
Testa denna promp i en chattbot:
"Agera som Hjalmar Söderberg och skriv ett dagboksinlägg som vore det skrivet av Helga. Välj en viktig del av berättelsen i boken doktor Glas. Låna Söderbergs penna och skriv på hans sätt"
Byt genre
"Agera som författaren [Namn på författaren]. Din uppgift är att skapa ett kapitel ur boken "Namn på boken", men låta boken byta genre. Jag vill att genren ska vara [skräck/romantik/deckare,etc] Du är fri att fantisera och uttrycka dig utifrån hur du tror att boken skulle ta sig uttryck i den nya genren. Låt det dock bli tydligt att det är boken [namn på boken] och låt karaktärsegenskaper och miljöer från den ursprungliga boken lysa igenom. Formulera dig på det sätt som författare skulle göra vad gäller stilistik, tonalitet, etc., men se till att detta blir ett verk som håller mycket hög kvalitet"
Byt tidsperiod
"Agera som författaren [Namn på författaren]. Din uppgift är att skapa ett kapitel ur boken "Namn på boken", men låta handlingen utspela sig i framtiden år 2125. Du är fri att fantisera kring hur den framtida miljön påverkar såväl konflikt, karaktärer och innehåll. Formulera dig på det sätt som författare skulle göra vad gäller stilistik, tonalitet, etc., men se till att detta blir ett verk som håller mycket hög kvalitet"
- Senast uppdaterad: 21 jan 2025