Jönköpings kommun pedagog, till startsidan

Utvecklingsarbete inom utbildningsförvaltningen

På utbildningsförvaltningen pågår ett ständigt utvecklingsarbete i alla verksamheter. Här presenteras ett urval av insatser som pågår eller har genomförts för att utveckla det vetenskapliga förhållningssättet och det kollegiala lärandet inom utbildningsförvaltningen i Jönköpings kommun.

Här hittar du exempel på projekt som pågår just nu i organisationen tillsammans med högskolor och universitet. Utvecklingsarbetet ska bidra till ökad måluppfyllelse och utveckling. Syftet med att synligöra projekten är att tillvarata och sprida erfarenheter om det kollegiala lärandet med vetenskapligt förhållningssätt i det systematiska kvalitetsarbetet.

Bakgrund och syfte

Futures är ett samverkansprojekt mellan Erik Dahlbergsgymnasiet, Högskolan för lärande och kommunikation och Utbildningsförvaltningen i Jönköpings kommun. Syftet med projektet är att tillsammans utforska framtiden och framtidens lärande genom fiktionsberättelser och AI-genererade verktyg.

Projektet bygger på ett ämnesövergripande arbetssätt mellan teknik, svenska, svenska som andraspråk och samhällskunskap där flera kompetenser samverkar för att skapa ett upplägg som sedan genomförs, utvärderas och revideras.

Mål

Målet är att eleverna ska reflektera över framtiden utifrån ett hållbart perspektiv. Fiktionsberättelser är en fri form av skrivande som tillåter eleverna att reflektera och tänka om framtiden i syfte att bli medvetna att möjligheten finns att påverka densamma.

Projektet pågår på olika nivåer och tar upp etiska aspekter, lärande ur ett teknikutvecklingsperspektiv och undervisningsdesign.

Tidsram

Projektet pågår sedan 2023.

Läs mer

futures2024.se

Futures day - who holds the future, HLK

Kontaktpersoner

Andrew Galbraith
andrew.galbraith@jonkoping.se

Frida Selvander
frida.selvander@jonkoping.se

Therese Haglind
therese.haglind@jonkoping.se

Bakgrund och syfte

Problem kring skolnärvaro har lyfts av skolledare i Jönköping. Statistik visar att en växande andel elever har hög frånvaro, vilket riskerar att påverka deras måluppfyllelse och framtida hälsa negativt. Skolnärvaro ses därför som en viktig skyddsfaktor och en förutsättning för en likvärdig och inkluderande utbildning, i linje med såväl Barnkonventionen som Agenda 2030.

Syftet med projektet Goda exempel för skolnärvaro är att genom samverkan mellan skolpersonal, lärarutbildare och forskare utforska, kartlägga och synliggöra befintligt arbete för att främja närvaro i skolor i Jönköping. Genom att samla goda exempel och utveckla gemensamma ramverk vill projektet stödja ett hållbart och systematiskt närvarofrämjande arbete, som både utvecklar skolpraktiken och ger kunskapsbidrag till lärarutbildning och forskning nationellt och internationellt.

Mål

Projektets övergripande mål är att främja ökad skolnärvaro genom att:

  • Kartlägga befintliga arbetssätt och handlingsplaner.
  • Skapa verktyg och strukturer för att stödja skolors arbete med närvaro.
  • Etablera en samverkansmodell som är både praktik- och forskningsnära.
  • Bidra till lärarutbildningens utveckling och forskningsbaserade kunskaper inom området.

Tidsram

Projektet är uppdelat i tre etapper där varje steg bygger på tidigare insatser: från kartläggning, via implementering och spridning, till utvärdering och vidareutveckling.

Tidsramen för projektet är 1 januari 2025 – 31 december 2026.

Kontaktpersoner

Therese Haglind, Utvecklingsstrateg
therese.haglind@jonkoping.se

Andreas Holm, Erik Dahlbergsgymnasiet
andreas.holm@jonkoping.se

Anna Sandström, Bäckadalsgymnasiet
anna.sandstrom@jonkoping.se

Erika Chedid Almerheim, Per Brahegymnasiet
erika.chedid-almerheim@jonkoping.se

En interventionsstudie i samverkan mellan lärare och forskare

Bakgrund och syfte

Det som ska studeras är vad elever behöver lära sig för att kunna hantera historiska framställningar på ett konstruktivt sätt och hur undervisning kan utformas för att lära dem detta. Tidigare forskning visar att en stor andel elever har svårigheter att hantera denna centrala del av ämnet samtidigt som en stor andel lärare upplever det som didaktiskt utmanande. De undervisningsprinciper som tas fram i projektet syftar till att stödja lärares undervisning om historiska framställningar.

Projektet genomförs i två faser, där vi fas 1 tillsammans med lärare i en Learning Study –identifierar elevernas utmaningar och tar fram undervisningsprinciper för att hantera dessa utmaningar. I fas 2 skalas projektet upp och principerna prövas då på andra skolor och utfallet av denna undervisning relateras till jämförelsegrupper.

Mål

Teoretiskt utgår projektet från Historical litteracy, där utgångspunkten är att historia ska hanteras på ett konstruktivt sätt i relation till den egna samtiden. Om eleverna har förståelse för de strategier som historiker använder ökar sannolikheten för att de ska förstå att det kan finnas flera rimliga men motstridiga framställningar om ett visst historiskt fenomen. Då finns även potential till historisk litteracitet – att förstå sin omvärld i ett historiskt perspektiv och därmed ha bättre möjligheter att agera som demokratiska subjekt i sin samtid.

Tidsram

2025-2027

Kontaktpersoner

David Rosenlund, Malmöuniversitet
david.rosenlund@mau.se

Anders Nersäter, Göteborgs universitet
anders.nersater@gu.se

Ulla Runesson, Högskolan för lärande och kommunikation
ulla.runesson@ju.se

Bakgrund och syfte

Vid genomförandet av laborationer är det enkelt att ge eleverna en instruktion att följa. Eleverna har inte alltid förstått vad de har gjort efter en sådan laboration. Utbildningstillfällets syfte är att ge eleverna mer av systematiska undersökningar än receptlaborationer. De ska öva på att själva formulera frågor som de vill ha svar på, vilket är en färdighet de behöver inför sin egen systematiska undersökning.

Mål

Ge eleverna mer av systematiska undersökningar än receptlaborationer.

Tidsram

2025

Kontaktpersoner

Anna Lilja
anna.lilja@jonkoping.se

Lärosäte

Linköpings universitet, NATDID

Bakgrund och syfte

Bäckadalsgymnasiet och arbetslaget på Språkintroduktionen ingår i samverkansprojektet Intensivsvenska Samsyn. Projektet har utvecklats genom nära samverkan mellan Skolverkets uppdrag Utveckla gymnasieskolans introduktionsprogram och forskargruppen Intensivsvenska vid Institutionen för svenska och flerspråkighet vid Stockholms universitet.

Syftet med projektet är att förbättra förutsättningarna för elever på Språkintroduktion att få goda och likvärdiga möjligheter att nå utbildningens mål på kortare tid.

Mål

Målet är att öka kompetensen inom arbetslaget i att gemensamt stödja och optimera nyanlända elevers parallella språk- och kunskapsutveckling som i sin tur förhoppningsvis ska leda till en snabbare och högre måluppfyllelse.

Modellen bygger på tre teman; global stöttning och undervisningsplanering, studiemedvetenhet och lärandestrategier samt skolspråk och ordförråd. Grunden för Intensivsvenskamodellen är ämnesplaneringarna. Ämnesplaneringarna är struktureringar och konkretiseringar av kursplanernas övergripande mål, centrala innehåll och kunskapskrav. De strukturerar ämnesområden i moduler med uppföljningsbara mål och delmål, preciserade på veckonivå. Ämnesplaneringarna bidrar till ökad likvärdighet och hög kvalitet i undervisningen.

Tidsram

Projektet pågår under tre terminer 2023 och 2024.

Kontaktpersoner

Liselott Ahlstrand
liselott.ahlstrand@jonkoping.se

Linda Glaad
linda.glaad@jonkoping.se

Carolina Kentson
carolina.kentson@jonkoping.se

Athanasios Serakis
athanasios.serakis@jonkoping.se

  • Senast uppdaterad: 27 maj 2025
Har du frågor?

Therése Haglind

Utvecklingsstrateg gymnasiet

Dela sidan

Relaterade nyheter

Vad säger forskningen
14 maj 2025 08:19
Välkommen på konferens med forskningsbaserad undervisning i fokus
Vill du få ny inspiration till din undervisning och ta del av forskning som kan utveckla din pedagogiska praktik? Välkommen till årets upplaga av kon...
Aktuellt just nu
22 apr 2025 07:13
Förstelärarnas dag handlade om AI och undervisningsförbättring
För andra året i rad anordnades förstelärarnas dag då förstelärare från hela länet var inbjudna till en inspirations- och kompetensutvecklingdag. Den...
Aktuellt just nu
23 sep 2024 07:39
Satsning på Språk- och kunskapsutvecklande förhållningssätt i förskolan
Sedan december 2022 har specialpedagoger, språkpedagoger, nyckelpersoner, förstelärare, rektorer och biträdande rektorer i förskolan gått utbildninge...

Relaterade blogginlägg

Tillgängligt lärande
11 aug 2023 07:18
Välkommen in i mitt kooperativa klassrum!
Sedan 2019 har jag intresserat mig för kooperativt lärande i klassrummet. Det är ett förhållningssätt som har förändrat mitt klassrum och min syn på ...
Forskning i praktiken
9 jun 2023 11:23
Skolutveckling – ett perspektiv från Erik Dahlbergsgymnasiet
I detta blogginlägg vill vi berätta om det skolutvecklingsarbete som pågått på Erik Dahlbergsgymnasiet de senaste fem åren.