Jönköpings kommun pedagog, till startsidan

Book Creator på dator

Med Book Creator kan du enkelt skapa digitala böcker. Du kan skriva text, lägga till egna bilder och filmklipp och läsa in egen berättarröst. Eftersom det går att redigera utifrån eget tycke och smak passar verktyget för alla åldrar. Med stöd för flera olika uttryckssätt är den ett bra och motiverande alternativ för alla.

Book Creator finns som webbtjänst och som app för iPad. Här får du en beskrivning av hur du arbetar med Book Creator via webben.

Börja med att skaffa ett kostnadsfritt lärarkonto på Book Creators webbplats.

När du har loggat in uppmanas du att namnge ditt första bibliotek. Du kan också passa på att lägga upp dina elever som användare. Detta för att de ska kunna använda Book Creator utan att logga in. Du hittar möjligheten att lägga till elever genom att klicka på symbolen för ditt konto. Den finns i övre högra hörnet. Välj sedan Studentinloggning.

När du har listat alla elever kan eleverna logga in via personliga inloggningslänkar eller personliga QR-koder. Dessa skapas automatiskt, du behöver bara distribuera koder eller länkar till eleverna. Du hittar koder ochlänkar under Studentinloggning.

Benämn eleverna som Elev 1, Elev 2 o.s.v. Tänk på att inte sprida personuppgifter via det innehåll som skapas i Book Creator. Låt inte eleverna logga in med e-post eller namn.


Bild som visar att man kommer åt sitt konto i övre högra hörnet när man är inloggad på Book Creators webbplats. Visar också var man skapar elevinloggning.

För att skapa din första bok klickar du på ditt bibliotek och väljer Ny bok.

När du valt Ny bok får du möjlighet att välja format på din bok. Väljer du ett format som heter Serie så följer det bland annat med pratbubblor och bakgrunder som är utformade som serierutor.

Bild som visar att du hittar knappen för ny bok i överkanten till höger.

Nu kan du börja lägga till innehåll till din bok. Klicka på + och välj vilken typ av innehåll du vill lägga till. Klicka på i för att redigera tillagt innehåll. Du kan exempelvis redigera typsnitt och storlek för en text genom att markera textrutan och sedan klicka på i. Du kan redigera en bild genom att markera bilden och klicka på i o.s.v.

Bild som visar att du hittar plus-tecknet för att lägga till innehåll och i för att redigera uppe i överkanten.

Du lägger till bilder genom att först klicka på + och sedan välja Bilder eller Kamera.

Lägg till bild

Klickar du på Bilder får du upp en sökruta där du kan söka efter lämpliga bilder. Du kan också klicka på Ladda upp från dator. Då får du tillgång till dina filer och kan välja bild där.

Du kan också klicka på Kamera. Då använder du datorns webbkamera för att fota och lägga till en bild.

Lägg till film

Du lägger till film genom att klicka på Bilder och sedan på Ladda upp från dator. Filmen du väljer bäddas in och får en Play-knapp som du kan använda för att spela upp den. Du kan också använda kamerafunktionen och filma istället för att fota.

Bild som visar var man hittar funktionerna för att lägga till bilder

Inställningar för bild och film

När du har lagt till en bild eller en film finns det några inställningar du kan göra.

  • Flytta på bilden eller filmen genom att sätta muspekaren på den och dra.
  • Förstora/förminska genom att markera bilden eller filmen och sedan ta tag i ett av de blå hörnen som visas och dra.
  • Markera bilden eller filmen och klicka på i. Då kan du exempelvis du radera objektet genom att klicka på Radera.

Du kan alltid ångra din senaste förändring genom att klicka på Ångra.

Bild som visar inställningar man kan göra för bild och film

Vill du lägga till text klickar du på + och sedan på Text. Du får då upp en skrivyta. Skriv den text du önskar och klicka sedan på Klart.

Bild som visar hur man lägger till text

Inställningar för text

När du har skrivit en text och klickat på Klart kan du göra vissa inställningar. Markera textrutan och klicka på i uppe i högra hörnet. Du kan bland annat förändra storlek, typsnitt och färg.

Du kan flytta textrutan genom att dra i den med muspekaren. Du kan också radera textrutan genom att klicka på Radera.

Bild som visar inställningar för text

Du kan förändra bakgrunden genom att klicka på i när inget är markerat. Då får du upp olika alternativ för bakgrunden. Välj exempelvis mellan olika färger och mönster.

Skulle du klicka på i när exempelvis en bild är markerad får du först upp inställningarna för bild. Du kan då i överkanten av rutan som kommer upp välja Sida och den vägen komma till inställningar för bakgrunden.

Bild som visar möjliga bakgrundsinställningar

För att exempelvis lägga till en berättarröst klickar du på + och sedan på Spela in. Därefter klickar du på Starta inspelning uppe i högra hörnet. När du talat in det du vill säga så stoppar du inspelningen gonom att klicka på Stoppa inspelning som du också hittar uppe i högra hörnet, på samma ställe som du startade inspelningen.

Nu kan du förhandsgranska din inspelning och avgöra om du vill radera den eller använda den i din bok. Vill du använda den så lägger den sig i din bok med en högtalare som symbol. Klicka på högtalaren för att lyssna på inspelningen.

Bild som visar var du hittar inspelningsfunktionen
  • Publicerad: 18 okt 2022
  • Senast uppdaterad: 11 apr 2024
Dela sidan

Relaterat utbildningsmaterial

10 okt 2022 16:33
Digitalt berättande i grundskolan och gymnasiet
Uttrycken ”digitalt berättande” och ”multimodala uttryckssätt” syftar på ett berättande där texten inte är den enda möjliga formen för återgivande av...
17 okt 2022 16:20
Green Screen i iMovie
Med hjälp av Green Screen kan du ersätta en bakgrund med en annan. Du filmar eller fotar framför en grön skärm och tar sedan hjälp av program med Gre...
13 okt 2022 16:15
Grunderna i iMovie
I iMovie kan du kombinera foton och filmklipp i din film. Det är enkelt att lägga till ljud i form av berättarröst, bakgrundsmusik och ljudeffekter. ...

Relaterade nyheter

Bli inspirerad
25 apr 2024 09:17
Tiina har hittat en hjälpreda i Book Creator
Tiina Olander jobbar som lärare på modersmålsenheten och undervisar elever i finska, både i andraspråk och som modersmål. Det innebär att elever med ...
Aktuellt just nu
22 mar 2024 14:18
Nominera din skola eller förskola till miljöpriset
Har du, din förskola eller skola gjort något grönt, skönt och viktigt för att värna om miljön? Nominera till Miljöpriset för chansen att vinna 25 000...
Nyhet
7 nov 2023 07:25
Pedagog Jönköping fyller ett år!
I november 2022 lanserades Pedagog Jönköping som en digital mötesplats där pedagoger kan inspirera varandra och utvecklas i sina yrkesroller. Nu har ...

Relaterade blogginlägg

IT och specialpedagogik
10 okt 2023 07:30
Några tankar kring kommunikationens betydelse
För mig är kommunikation kärnan i lärande och utveckling för barn och elever. I detta blogginlägg resonerar jag kring olika aspekter av kommunikation...
IT och specialpedagogik
31 mar 2023 07:36
Vikten av att anpassa ljudmiljön
Har du någon gång varit på en föreläsning eller liknande där det har varit dåligt ljud? Om du då dessutom sitter en bit bak i salen så har du säkert ...
IT och specialpedagogik
30 jan 2023 07:30
Visualisera mera!
Om jag säger McDonalds, vad är det första du ser framför dig då? Eller om jag säger Nike? Jag gissar att du förmodligen får upp bilden av ett gult M ...