Jönköpings kommun pedagog, till startsidan

Tiina har hittat en hjälpreda i Book Creator

25 apr 2024 09:17

Bli inspirerad

Tiina Olander jobbar som lärare på modersmålsenheten och undervisar elever i finska, både i andraspråk och som modersmål. Det innebär att elever med olika kunskaper kan finnas i samma undervisningsgrupp. För två år sedan började Tiina använda Book Creator som lärresurs och hon tycker att det har underlättat hennes undervisning och ökat elevernas delaktighet.

Porträttbild på Tiina Olander.

Tiina Olander, modersmålslärare i finska.

– Tack och lov att jag har tillgång till digitala verktyg på mina lektioner. Att använda samma material till alla mina elever går inte och med hjälp av Book Creator kan jag anpassa läroboken efter varje enskild elev, säger Tiina nöjt.

Skapa själv

Med den digitala lärrresursen Book Creator är det enkelt att skapa digitala böcker. Här kan du skriva text, lägga till bilder och filmklipp och läsa in berättarröst. Tiina gör en egen lärobok där hon lägger in uppgifter och som hon sedan delar med varje elev. Genom en QR-kod som Tiina skickar kommer eleven åt boken.

– Jag använder Book Creator till alla mina elever oavsett årskurs. Att det är en QR-kod gör inlogget väldig smidigt speciellt för de elever som går på låg- och mellanstadiet. De scannar bara QR-koden och behöver inte hålla ordning på lösenord och inloggningsuppgifter.

Tiina skapar en bok i Book Creator.

Tiina skapar böcker i Book Creator som hon sedan delar med sina elever.

Lätt att tillgänglighetsanpassa

Sedan Tiina började använda Book Creator upplever hon att undervisningen har blivit mer varierad och lättare att tillgänglighetsanpassa, framförallt för de elever som har läs- och skrivsvårigheter och NPF-diagnoser.

– Fördelen för eleverna är de kan göra sina uppgifter på flera olika sätt, berättar hon. De kan skriva, tala in eller skapa video. Jag har en grundplanering men kan lägga in olika varianter av samma övning för att anpassa svårigheten för varje enskild elev. Eleverna kan också välja att lyssna på texterna i boken samtidigt som de läser. När jag rättar kan jag lägga en kommentar på varje sida och behöver inte skriva i texten. Eleverna kan få direkt återkoppling eftersom jag ser vad de gör där och då. Jag kan också förstärka återkopplingen visuellt med att lägga till symboler.

Dikteringsfunktion användbar vid övningar och läxor

Dikteringsfunktionen i Book Creator använder Tiina mycket i sin undervisning. Genom att låta eleverna spela in när de pratar kan hon ge feedback på uttal och samtidigt följa upp hur eleven har utvecklat sitt uttal under tid.

– Jag kan göra en inspelning på ord som de håller på att lära sig. Sedan kan de lyssna på hur jag uttalar orden och sitta och träna på det, förklarar Tiina. Läxan kan sedan vara att spela in orden så jag får höra hur eleven låter. För mina yngre elever som inte är så bra på att skriva än är dikteringen också väldigt bra då de istället för att skriva kan prata in svaren på sina uppgifter, fortsätter hon.

Lärglädje hos eleverna

Att Book Creator är en kreativ plattform som tillåter olika uttryckssätt har bidragit att Tiina upplever att det finns en helt annan lärglädje hos eleverna.

– Här får de ta sig an uppgifterna efter sin egen förmåga och använda sin kreativitet på ett annat sätt än i traditionella läroböcker. Jag ser att de utvecklas väldigt mycket av det. Jag får ofta feedback av eleverna att de tycker att lektionerna går snabbt och att det inte känns som en lektion när de sitter och lägger in bilder, skriver, spelar in och lyssnar. De gör ju saker de tycker är roligt samtidigt som de lär sig!

När fallgropar med Book Creator kommer på tal berättar Tiina att det kan vara lite för roligt ibland och att vissa elever kan fastna i det estestiska. Att boken får rätt färg och form och ser snygg ut blir viktigare än innehållet. Då får man som lärare gå in och bryta under lektionstid och uppmana eleverna att de gärna får fortsätta på fritiden istället.

– En annan fallgrop är att man förlitar sig mycket på tekniken, men precis som med allt digitalt finns det saker som kan strula i Book Creator. Det krävs lite av oss lärare att ta reda på hur saker funkar och att vi är förberedda och har en plan B ifall tekniken inte är med, konstaterar hon.

Plugg

På en bokhylla ser Tiina varje elevs bok. Här kan hon gå in och se vad de har gjort och ge feedback till eleverna direkt i realtid om hon vill.

Hur hög upplever du tröskeln att komma igång med Book Creator?

– Inte så hög. Kan man göra en PowerPoint och använda Word så klarar man sig långt. Programmet är intuitivt och det finns bra instruktioner på Book Creator. Inget kan heller gå fel så det är bara att prova. Jag har kollegor som knappt använder Word men som inte tycker att Book Creator är svårt.

Skulle du rekommendera andra att testa Book Creator?

– Absolut! I kombination med mina andra program och läroböcker får jag en helhet som funkar för alla elever oavsett årskurs och detta är ett komplement till min klassrumsundervisning. Book Creator hjälper mig att variera undervisningen efter elevernas behov och ger mig möjligheten att anpassa lektionerna utan att frångå min planering. Book Creator är min stora hjälpreda.

Mer om hur du använder Book Creator och hur du får åtkomst till lärresursen hittar du här på Pedagog Jönköping.

Dela sidan
Tiinas tips att börja använda Book Creator
  • Börja med att skaffa ett kostnadsfritt lärarkonto på Book Creators webbplats. Det tar inte många minuter. Undvik dock att göra elevkonto.
  • Var nyfiken! Gå in och lek och prova de funktioner som finns. Inget kan gå sönder. Book Creator går att använda i de flesta ämnen. Som mattelärare kan du t.ex. lägga in rutat papper.
  • Känns det svårt? Ta hjälp av en kollega som kan bättre. Mediacenter har även utbildningar och om du vill får du höra av dig till mig.
  • Kolla in Book Creators egna instruktioner. Där kan du också hitta andras böcker för ideér. De finns hjäpartiklar att gå in på om man vill veta mer.

Relaterade nyheter

Aktuellt just nu
13 dec 2023 06:28
Är du redo för Skolverkets digitala nationella prov?
Under våren 2024 kommer Skolverkets digitala provplattform för de nationella proven och betygsstödjande bedömningsstöden lanseras och börja användas ...
Bli inspirerad
5 dec 2023 07:45
I Amandas klassrum har Begreppa en självklar plats
I klassrummet för årskurs 5 på Tabergsskolan har lektionen om judendomen precis börjat. Lugnet råder och eleverna sitter och lyssnar på sin lärare Am...
Nyhet
20 dec 2022 16:31
Nytt förslag till digitaliseringsstrategi från Skolverket
Skolverket presenterade på måndagen ett förslag på en ny nationell digitaliseringsstrategi som sätter undervisningens kvalitet i fokus.