Jönköpings kommun pedagog, till startsidan

Grunderna i iMovie

I iMovie kan du kombinera foton och filmklipp i din film. Det är enkelt att lägga till ljud i form av berättarröst, bakgrundsmusik och ljudeffekter. Du kan infoga texter och göra snygga övergångar mellan klipp.

På din surfplatta finns normalt iMovie redan installerad. Om så inte är fallet går du in i Hub-appen och söker fram iMovie. Tryck sedan på "installera". Om iMovie på din surfplatta efterfrågar apple-ID - avinstallera appen och installera igen från Hub-appen.

Det går att filma och fota inne i appen men det är enklare om du samlar allt material till din film innan du startar. Filma och fota med den vanliga kamerafunktionen på iPaden. Filma och fota gärna i liggande format, detta för att undvika svarta fält i filmens kanter.

Var inte rädd för att pröva dig fram. Dina orginalklipp ligger kvar i iPadens bildrulle och påverkas inte av att du arbetar i iMovie.

  • Öppna appen iMovie
  • Klicka på Starta nytt projekt, välj Film om det är en vanlig film du vill göra.
  • Du får nu möjlighet att välja klipp och bilder till din film. I nuläget hoppar vi över det och klickar på Skapa film. Detta för att det kan upplevas som enklare att välja material i nästa steg då du direkt ser var på tidslinjen materialet hamnar.
  • När du har klickat på Skapa film ser du arbetsytan med tidslinjen längst ner och visningsytan överst till vänster. Överst till höger visas det material som finns att lägga till, antingen Medier eller Ljud. Se till att Medier är markerat och välj Video eller Bilder. Du lägger till material genom att klicka på aktuell bild eller film. Filmen/bilden blir då markerad med en gul ram runt. Klicka på + och det valda materialet hamnar på tidslinjen i arbetsytan.
Bild som visar arbetsyta, visningsyta samt medier i ett pågående iMovie-projekt

När du har lagt till ett antal filmklipp och bilder så har du grunden till din film och du kan testa hur det blev genom att trycka på play-knappen.

Det finns flera saker du kan göra för att förbättra din film, exempelvis klippa, lägga till ljud och lägga till text. Se följande avsnitt.

  • Byt ordning på klippen/bilderna i tidslinjen genom att trycka på ett klipp och hålla kvar fingret. Då lösgörs klippet och du kan dra det till önskad plats bakåt eller framåt på tidslinjen
  • Klipp i filmen. Mitt i tidslinjen finns en markör i form av en vit lodrät linje. Dra med fingret på ditt filmklipp för att förflytta dig fram och tillbaka i klippet. Stanna när den markören är exakt där du vill göra ett klipp. Titta i visningsytan för att se var i filmen du befinner dig. När du har hittat rätt läge klickar du kort på filmklippet som då blir markerat med en gul kant runt. Under tidslinjen visas nu ett verktygsfält. Se till att Åtgärder är markerat och klicka på Dela upp. Du har nu gjort ett klipp och kan om du vill slänga den del du ville klippa bort. Du kan genom att göra två klipp ta bort en del mitt inne i ett filmklipp.
  • Släng en bortklipp del eller ett helt filmklipp som du inte längre vill ha genom att klicka på klippet/bilden så att det blir markerat med gul kant. Klicka därefter på papperskorgen i nedre högra hörnet.
Bild som visar verktygsfält och papperskorg i pågående iMovie-projekt

Du kan lägga till olika slags ljud till din film. Du kan tala in ljud samt lägga till ljudeffekter och bakgrundsmusik. Du kan också hantera det ljud som kanske följde med ett filmklipp.

  • Tala in ljud genom att klicka på mikrofonen till vänster i arbetsytan. Då kommer inspelningsverktyget fram och du trycker på Spela in. När du är klar trycker du på Stopp. Ljudfilen ser du i arbetsytan, under dina filmklipp/bilder. Filen lägger sig där tidslinjens markör var placerat vid inspelningens start. Du kan enkelt flytta ljudfilen till önskad plats genom att hålla fingret på den och dra.
  • Du kan lägga till en ljueffekt genom att välja Ljud istället för medier till höger om arbetsytan. Ställ den vita markören på den plats där du vill ha ljudeffekten. Klicka på ljudeffekter och välj ljudeffekt. Klicka på + för att lägga till ljudeffekten. Du kan flytta ljudeffekten om så önskas.
  • Du kan lägga till bakgrundsljud genom att klicka Ljudspår och sedan klicka på + vid det ljudspåret du önskar.
  • Du kan höja och sänka ljudet via verktygsfältet. Klicka på det ljudspåret som du vill redigera så att det blir gulmarkerat och höj eller sänk ljudet via volymreglaget.
Bild som visar ljudspår, mikrofon och verktyg i ett öppet iMovie-projekt

Ställ dig med tidslinjens markör där du vill lägga till en text. Klicka på filmklippet så att det blir markerat med gula kanter. När klippet är markerat kommer verktygsfältet under tidslinjen fram. Klicka på T (Titlar). Välj vilken typ av text du vill ha.

Du kan flytta din text samt förstora och förminska genom att nypa och dra med fingrarna på texten. Du kan bland annat också byta typsnitt och färg på din text. Dessa funktioner hittar du till vänster, ovanför de olika texttyperna.

 

Bild som visar verktyg funktioner i ett pågående iMovie-projekt kopplade till att lägga till text

Alla ändringar du gör sparas automatiskt. När du känner dig klar med ditt projekt kan du klicka på Klar uppe i vänstra hörnet.

Du kommer då till en vy där du bland annat kan byta namn på projektet, radera hela projektet, dela projektet eller spela upp projektet.

  • Ditt projekt har troligen fått ett namn i stil med Min film 1. Byt namn genom att klicka på det namnet och skriv in önskad titel.
  • Radera projektet genom att klicka på papperskorgen.
  • Det finns två sätt att i den här vyn spela upp projektet. Mitt i filmrutan ser du en play-knapp och längst ner finns ytterligare en play-knapp. Använd knappen längst ner om du vill titta på filmen på hela skärmen.
  • Dela eller spara på annan plats genom att klicka på lådan med pil. Du får då flera möjligheter. Klicka på Spara video om du vill spara filmen i iPadens filmrulle. Klicka på OneDrive-symbolen om du vill spara den på din OneDrive.
  • Genom att klicka på Projekt uppe i vänstra hörnet kommer du till en vy där alla dina projekt finns. Så länge projektet ligger kvar där kan du gå in och göra förändringar.

Du kan fortsätta arbeta med din film genom att klicka på Ändra.

Bild som visar sidan man landar på när man klickar på klar.

Backa - Du kan alltid ångra det du gjort genom att trycka på backa. Du hittar knappen till höger ovanför tidslinjen.

Visa ljudvågorna - Om du vill redigera ljudet, exempelvis höja eller sänka det, är det praktiskt om ljudvågorna syns. Om ett ljudklipp är markerat syns ljudvågorna. Vill du se ljudvågorna för alla klipp samtidigt kan du klicka på symbolen ovanför tidslinjen, längst ut till höger.

Papperskorg - Du kan slänga ljud, bild eller filmklipp genom att markera och klicka på papperskorgen.

Kamerafunktion - Om du snabbt vill skapa material till din film kan du fota eller filma med kamerafunktionen i appen. Detta är exempelvis användbart om du vill fota en enfärgad yta som bakgrund till en text. De bilde du tar inne i appen lägger sig också i iPadens kamerarulle.

Förläng/förkorta - du kan förlänga förkorta tiden en bild visas genom att markera bilden och sedan dra med fingret på de gula kanterna. På samma sätt kan ett filmklipp förkortas i början eller slutet.

Bild som visar ett öppet iMovie-projekt. Pilar pekat på papperskorg, kamera, backaknapp, symbol för ljudvågor.

På den här sidan får du bland annat veta hur du får åtkomst till denna app.

  • Publicerad: 13 okt 2022
  • Senast uppdaterad: 11 apr 2024
Dela sidan

Relaterat utbildningsmaterial

17 okt 2022 16:20
Green Screen i iMovie
Med hjälp av Green Screen kan du ersätta en bakgrund med en annan. Du filmar eller fotar framför en grön skärm och tar sedan hjälp av program med Gre...
10 okt 2022 16:33
Digitalt berättande i grundskolan och gymnasiet
Uttrycken ”digitalt berättande” och ”multimodala uttryckssätt” syftar på ett berättande där texten inte är den enda möjliga formen för återgivande av...
11 okt 2022 17:01
Digitalt berättande i förskolan
Uttrycken ”digitalt berättande” och ”multimodala uttryckssätt” syftar på ett berättande där texten inte är den enda möjliga formen för återgivande av...

Relaterade nyheter

Bli inspirerad
25 apr 2024 09:17
Tiina har hittat en hjälpreda i Book Creator
Tiina Olander jobbar som lärare på modersmålsenheten och undervisar elever i finska, både i andraspråk och som modersmål. Det innebär att elever med ...
Nyhet
7 nov 2023 07:25
Pedagog Jönköping fyller ett år!
I november 2022 lanserades Pedagog Jönköping som en digital mötesplats där pedagoger kan inspirera varandra och utvecklas i sina yrkesroller. Nu har ...
Aktuellt just nu
12 mar 2024 11:38
Unikum - vad, hur, när och varför?
Unikum är vår nya lärplattform i Jönköpings kommun och först ut att börja använda den blir grundskolan och fritidshemmet i januari 2025, för att seda...

Relaterade blogginlägg

IT och specialpedagogik
14 aug 2023 07:37
AI som assisterande teknik
Det är nog få i skolans värld som missat begreppen ChatGPT och AI denna vår. ChatGPT slog verkligen ner som en bomb i skolvärlden i vintras med många...
IT och specialpedagogik
16 dec 2022 08:30
Vilken är den bästa matteappen?
Vilken är den bästa matteappen? Den typen av fråga har nog inte bara jag ställt mig eller fått under åren. Vi som pedagoger är ofta nyfikna av oss oc...
IT och specialpedagogik
4 nov 2022 10:40
Läser du med öronen eller ögonen?
Jag vet inte om du tycker om att läsa böcker men jag tycker att det är fantastiskt trevligt och rogivande att få sjunka ner i en skönlitterär bok. Me...