Jönköpings kommun pedagog, till startsidan

Skrivövningar för dig som arbetar i förskolan

Här hittar du skrivövningar för dig som arbetar i förskola.

Övningarna är kopplade till Skrivguide för dig som arbetar i förskolan. Använd den texten som stöd för arbetet med skrivövningarna.

Läs igenom texten och diskutera sedan tillsammans. Vad skulle kunna ändras för att göra texten lättare att läsa och enklare att förstå? Skriv om den så att den blir tillgänglig för så många vårdnadshavare som möjligt.

EN BLÖT FÖRMIDDAG!
Idag har vi haft massor med utomhuspedagogik i skogen bakom förskolan. Vi hjälptes åt med att leta efter och gräva upp vår kompostplanka från i våras. Barnen följde kartan de ritade då men många av barnen kom ihåg var vi grävt. Äpplet och pappret var borta, men plastpåsen, metallkapsylen och ketchupflaskan fanns kvar. Varför hade det blivit så här? Och stämde barnens teorier från i våras? Så här sa barnen nu när de såg vad som fanns kvar: ”Maskar gillar bara äpplen”, ”pappret var tunt och någon åt upp äpplet”, ”Det var ju tomt i ketchupflaskan och påsen. Äpplet fanns där”. ”Plasten var äcklig, maskar äter inte plast”. ”Det bor en gråsugga i ketchupflaskan nu, den gillar inte äpplen så den tog bort äpplet.” ”Det är för att spikarna håller fast sakerna på plankan. Äpplet var mjukt och kunde lossna.” Det började regna när vi var i skogen också. Vi sjöng sånger om vatten och regn. Det var jättemysigt. Alla barn fick plats under en stor gran. OBS! Nu har vi skickat ut förslag om tider för höstens utvecklingssamtal. Kolla det! MYCKET VIKTIGT ATT NI MEDDELAR OSS OM TIDEN INTE PASSAR OCH OM NI I SÅ FALL VILL HA EN ANNAN TID!

Läs igenom texten och diskutera sedan tillsammans. Vad är fakta och vad är åsikter? Vad är egentligen viktigt att få med från exemplet nedan? Vad kan tas bort? Hur skulle ni kunna skriva så att det känns ok att låta barnens vårdnadshavare läsa?

”Vi är alla så oroliga för hur syskonen Amy, 5 år, och Alice 2 år, har det hemma. Föräldrarna är inte ihop längre och allt blir sämre och sämre hela tiden nu för barnen känner vi.

Pappan verkar helt värdelös, barnen har jättelånga dagar på hans veckor och en gång tror vi han var rejält bakfull när han lämnade på morgonen. Han luktade verkligen jätteäckligt och såg helt förstörd ut. En i personalen har hört ett rykte också om att han drack för mycket när han var yngre, han kanske är en deprimerad alkoholist nu?

Barnen luktar också illa ibland och de har samma kläder på sig flera dagar i rad och det verkar inte som att vare sig mamman eller pappan duschar barnen regelbundet eller bryr sig om att köpa nya kläder i rätt storlek eller till rätt årstid. De får ofta låna kläder av oss på förskolan för att inte frysa eller bli blöta och fast vi tjatar om det verkar det bara vara barnens mormor som lyssnar på oss och köper kläder åt barnen.

Ibland har Alice på sig samma blöja på morgonen som hon fick på förskolan dagen innan. Stackars Alice, hon är jämt röd i rumpan. När en i personalen sa det till mamma ryckte hon bara på axlarna och sa att det var slöseri med pengar att byta blöjor som inte är fulla. En annan gång bara fnös hon och ignorerade det och gick därifrån. Det här med blöjorna händer mest de veckor barnen är hos mamman.

Konstigt hur lite mamman bryr sig om hur barnen ser ut med tanke på hur mycket tid och pengar hon verkar lägga på sitt eget utseende. Förra månaden opererade hon näsan. Men hon verkar ju iaf göra saker med barnen ibland och hämtar dem alltid i tid. Hos pappan verkar barnen bara få titta på tv. Fast mammans nya kille har massor med tatueringar och är med i något mc-gäng som ofta har fester. Det verkar vara en olämplig miljö för barn.

Det bästa är absolut när barnen varit hos sin mormor. Då mår barnen mycket bättre och är rena och gladare. Vi anser att mormor borde få vårdnaden om dem istället. Hon verkar vara den enda som faktiskt bryr sig om barnen på riktigt.

Vi är förresten också oroliga för Alice språkutveckling, hon pratar väldigt lite för sin ålder och vi kommer be specialpedagogen om hjälp snart.”

Läs igenom texten och diskutera sedan tillsammans. Vad är fakta och vad är åsikter? Vad är egentligen viktigt att få med från exemplet nedan? Vilken/vilka typer av kränkningar är det som förekommer? Hur skulle ni kunna skriva om texten så att det känns ok att låta barnens vårdnadshavare läsa?

”Almas mamma är jättearg och har skällt ut oss vid två tillfällen eftersom Alma inte vill gå till förskolan längre nu när hon känner att de andra barnen är dumma mot henne. Mamman har till och med börjat stanna hemma från jobbet ibland bara för att Alma ska slippa gå till förskolan och hon säger att hon tänker byta förskola om inte vi kan få Alma att bli gladare igen. De som dummar sig värst är Evy och Casper men ibland är Jasmina och Jenna också med på det för de brukar ofta leka tillsammans alla fyra. De har sagt saker om Almas vikt som gjort Alma väldigt ledsen. Till exempel att prinsessor inte är tjocka så därför kan Alma inte vara med och leka den leken med dem och att Alma springer långsamt för att hon är tjock och att hon ser ut som en gris i sin rosa overall. När Alma blir ledsen har de sagt att hon är som en bebis. De har också börjat skratta åt Alma ibland när hon ska säga något vid matbordet eller i samlingen, trots att vi pedagoger alltid säger till när vi ser att barn gör sådant.”

  • Publicerad: 10 jan 2024
  • Senast uppdaterad: 24 maj 2024
Dela sidan

Relaterat utbildningsmaterial

20 okt 2022 09:29
Microsoft OneNote - användarstöd
OneNote kan liknas vid ett digitalt anteckningsblock där man kan spara både, text, bilder, videoklipp och ljudfiler.
10 jan 2024 15:29
Skrivguide för dig som arbetar i förskolan
Här får du tips på hur du enkelt kan skriva bättre när du kommunicerar med barnens vårdnadshavare. Du får också tips som kan hjälpa dig när du vill s...
11 okt 2022 15:35
Microsoft Word - användarstöd
Lär dig mer om hur du skapar och hanterar texter och dokument i Word.

Relaterade nyheter

Lär dig mer
18 jan 2024 07:33
Vässa ditt skrivande - ny skrivguide och skrivövningar för förskolan
Nu finns en skrivguide och tillhörande skrivövningar för dig som jobbar i förskolan. Syftet med denna guide är att ge tips och förslag på hur du som ...
Bli inspirerad
10 mar 2022 16:04
Extra satsning utvecklar förskolebarns språk
På Öxnehaga genomförs just nu ett musikprojekt för att främja barns språkutveckling redan i förskolan. Med stöd av statliga medel har flera låtar kun...
Aktuellt just nu
23 sep 2024 07:39
Satsning på Språk- och kunskapsutvecklande förhållningssätt i förskolan
Sedan december 2022 har specialpedagoger, språkpedagoger, nyckelpersoner, förstelärare, rektorer och biträdande rektorer i förskolan gått utbildninge...

Relaterade blogginlägg

IT och specialpedagogik
15 apr 2024 06:32
Assisterande teknik är ingen genväg utan möjliggörare
"Behöver du verkligen glasögon fortfarande Lasse? Du har ju haft dem så länge så du borde ha lärt dig att klara dig utan nu!" Förhoppningsvis har i...
Tillsammans för lärglädje
3 okt 2023 07:28
Fjärde generationens skolutveckling
Under skolriksdagen tidigare i år hade jag förmånen att får lyssna på Daniel Sundberg, professor i pedagogik, när han pratade om fjärde generationens...
Språkutveckling genom musik
29 sep 2023 07:19
Spela instrument för språkets skull!
Att spela rytminstrument är att ljudsätta en rörelse. När man spelar rytminstrument så hör man hur mycket muskelstyrka/kraft man använder, man hör oc...