Jönköpings kommun pedagog, till startsidan

Bygg barns ordförråd

29 nov 2023 14:09

Boktips

Barnets ordförrådsutveckling sker kontinuerligt under olika delar av dagen. Boken ger dig som pedagog konkreta förslag på hur du kan stödja och organisera för att främja barnets ordförrådsutveckling vid varje tillfälle och i varje rum.

Sammanfattning

Boken koncentrerar sig till att lägga en stabil grund i förskolan vad gäller språkutveckling. Den väljer att fokusera på ordförrådsutvecklingen i hallen, på gården, vid lunchen och så vidare. Den tar upp hur barnet erövrar språket i leken, på samlingen och vid högläsning vilket bara är några exempel på språkutvecklingsmöjligheter.

Boken täcker all undervisning som pågår på förskolan och den sammanfattar en bred grund för språkundervisningen med tyngd i vikten att bygga ordförrådet hos barnen i tidigt skede.

Varför ska du läsa?

Denna kan alla som arbetar i förskola arbeta med då den vänder sig till alla pedagoger och ger dem verksamhetsnära tips i såväl den spontana som den planerade undervisningen.

Den tar även upp pedagogens och lärmiljöns betydelse i ordförrådsutvecklingen vilket möter pedagogerna där de befinner sig.

Min reflektion

Jag och mina kollegor har läst boken helt eller delvis och alla har hittills varit positiva och använder sig av den i direkt samarbete med barnen, vilket jag anser vara en direkt koppling mellan teori och praktik.

Detta teoretiska inslag har redan gett direkt verkan på utbildningen och undervisningen för barnen och då anser jag att vi är rätt ute. Allt vi gör på förskolan ska leda till ett lärande och en projektion i utvecklingen hos barnen och då är den här boken mitt tips i nuläget.

Detta är en bok som kompletterar den gedigna språkplanen som Jönköpings kommun tagit fram med mer hands-on tips.

Jessica Stjernquist, legitimerad förskollärare på Barnarps förskoleområde

Vill du dela ett boktips?

Om du har läst en bok du vill tipsa dina kollegor om får du gärna höra av dig.

Dela sidan
Boktipset

Titel: Bygg barns ordförråd
Författare: Anna Strid
Förlag: Natur & Kultur
För vem? Pedagoger i förskola

Relaterade nyheter

Boktips
13 maj 2024 07:48
Språkrika lärmiljöer för förskolans yngsta
Barns språkutveckling tar fart under de viktiga förskoleåren, men alla barn har inte samma förutsättningar. Hur kan förskolan ge dem bästa möjliga gr...
Boktips
25 aug 2023 11:00
Professionsutveckling och kollegialt lärande: framgångsstrategier och utvecklande motstånd
Har du någon gång deltagit i en fortbildning där du tyckte att idéerna var meningsfulla och du kände dig inspirerad att förändra din undervisning? Me...
Bli inspirerad
16 apr 2024 07:26
På Dalviksskolan ger läslyftet både läslust och kollegialt lärande
Sedan läsårsstarten i augusti 2023 har Dalviksskolan jobbat med Polylinos läslyft. Förutom inspiration och verktyg till lärarna för att jobba aktivt ...