LegiLexi
LegiLexi är ett digitalt verktyg för att kartlägga elevers läsfärdigheter. Testerna består av färdighetsspecifika tester kopplade till de olika delarna av The Simple View of Reading - avkodning, språkförståelse och läsförståelse. Testerna har utvecklats och kvalitetssäkrats av svenska läsforskare och kan användas i förskoleklassen, lågstadiet och mellanstadiet.
LegiLexi för lågstadiet
Med testerna utvecklade för lågstadiet kan du kartlägga den tidiga läsförmågan från grundläggande läsförkunskaper till fungerande läsning med god förståelse. LegiLexi kan användas som ett formativt stöd för att identifiera elever som riskerar att misslyckas i sin läsinlärning och även de elever som redan läser bra och som kanske behöver mer utmaningar för att utvecklas optimalt. Med olika färdighetstester får du en detaljerad insikt i var varje enskild elev har sina styrkor och svagheter.
LegiLexi för mellanstadiet
Testerna utvecklade för mellanstadiet är screeningtester som endast har syftet att identifiera svaga elever i behov av extra stöttning. Testerna är inte gjorda för att mäta starka elevers utveckling. LegiLexi rekommenderar därför att genomföra testning på alla elever i början av varje läsår under mellanstadiet. För elever som identifierats som svaga finns möjligheten att genomföra ytterligare tester på lågstadienivå samt att följa upp eleven vid ytterligare två tillfällen under läsåret.
Utveckla din kompetens i kunskapsbanken
Utöver att LegiLexi är ett testverktyg finns här också en kunskapsbank. I kunskapsbanken kan du som lärare utveckla din kompetens kring hur barn lär sig läsa och hur du kan lägga upp din undervisning. Det finns artiklar om till exempel bokstavskunskap, ordförråd och undervisning i läsförståelse. Det finns också en bok ”Lära barn att läsa” att ladda ner gratis på hemsidan.
I kunskapsbanken finns också en övningsbank, en bank med övningar och material du kan använda för att träna upp elevernas läsfärdigheter. Här finns också jagharlast.se som kan användas för att öka elevernas läsande på fritiden och uppmuntra eleverna till lustfylld läsning under loven.
- Publicerad: 11 jun 2024
- Senast uppdaterad: 11 jun 2024