Jönköpings kommun pedagog, till startsidan

Läsa Äger på Råslättsskolan

17 feb 2025 07:35

Aktuellt just nu

Under de senaste sommarloven har fritidshemmen på Råslättsskolan precis som övriga fritidshem i Jönköpings kommun, jobbat med Läsa äger. Det är ett projekt som syftar till att minska lästappet och öka läsmotivationen hos eleverna genom högläsning och språkutvecklande aktiviteter. Till sin hjälp har de haft feriepraktikanter som blivit uppskattade läsande förebilder för barnen.

Plugg

Clara Johansson och Michaela Andersson Lindblad, lärare i fritidshem på Råslättsskolan och handledare för Läsa äger.

Michaela Andersson Lindblad och Clara Johansson är fritidslärare på Råslättsskolans fritidshem och ansvariga för att genomföra Läsa äger. Just nu pågår förberedelser inför årets omgång av språkprojektet som Råslättsskolan i sommar ska genomföra för fjärde gången.

– Inför starten var vi på en föreläsning som handlade om Läsa äger och lästappet. Det blev en väckarklocka och inspiration för oss på fritids att erbjuda högläsning och språkutvecklande aktiviteter för våra elever, berättar Clara.

Lästapp för varannan elev

Statistiken visar att nästan varannan elev tappar i sin läsförmåga under sommarlovet. Mest tappar de lässköra barnen, de som har det som allra svårast med sin läsning.

– Utifrån den insikten vill vi ge våra elever bästa möjliga förutsättningar och då känns det viktigt att vi på fritids kompletterar skolan när den är stängd, säger Michaela. På fritids har vi också möjlighet att erbjuda läsning på andra sätt än vad som traditionellt sker i klassrummet. Det viktigaste med Läsa äger tycker jag är att vi blir fler läsande förebilder för eleverna. Vi visar att läsning inte bara tillhör skolan och lärarna utan det är allas grej att läsa. Och där gör våra feriepraktikanter ett väldigt bra och viktigt jobb genom högläsningen.

Handledarens roll

Första åren med Läsa äger var ett test som slog väl ut och gav många nya erfarenheter och idéer för lärarna på fritidshemmet. Inför sommaren 2024 hade de skruvat lite på genomförandet och utvecklat vissa delar.

– Första året var jag ensam handledare för våra två feriepraktikanter och jag upplevde att det var svårt att hinna med, berättar Michaela. Inför förra året kom Clara med i förberedelserna och vi handledde och ansvarade för varsin feriepraktikant. Det skapade bättre och rättvisare förutsättningar för våra feriepraktikanter att göra ett bra jobb.

Samarbete mellan fritids, skola och vårdnadshavare

Att planera aktiviteter, involvera kollegor och förbereda feriepraktikanterna för sitt uppdrag har visat sig vara viktigt för att Läsa äger ska bli så bra som möjligt. Läsa äger sker på fritidshemmet under sommarlovet men bygger på ett nära samarbete med skolans lärare, språkpedagogen, bibliotekarien och vårdnadshavarna.

– Vi informerade alla lärare på skolan om Läsa äger på ett APT innan sommaren. På så sätt kunde de förbereda eleverna. Vår bibliotekarie fixade så att alla elever fick ett lånekort och vår språkpedagog träffade feriepraktikanterna och pratade med dem om hur viktigt läsning och läsförståelse är och hur betydelsefulla de är i projektet, berättar Clara.

– Här på Råslättsskolan har vi också med jämna mellanrum föräldrafrukostar med olika teman och inför sommarlovet pratade vi om lästappet och gav föräldrarna konkreta tips för att de också skulle bli medvetna och involverade i detta, förklarar Michaela.

Förberedelse och struktur viktigt

Inför sommaren 2024 hade Michaela och Clara också gjort ett detaljerat schema för feriepraktikanterna med fasta tider för högläsning varje dag. De hade även förberett frågor som praktikanterna kunde använda vid boksamtalet efter högläsningen, planerat språkaktiviteter och byggt ett utomhusbibliotek. Skolans språkpedagog hade också gjort i ordning en låda med språkutvecklande uppdragskort med begrepp för feriepraktikanterna att använda. Varje morgon började feriepraktikanterna med planeringstid för att läsa in sig på både böcker, frågor och aktiviteter.

– Vi tycker att det är otroligt viktigt att vi är förberedda och har en struktur så att feriepraktikanterna känner sig välkomna hos oss. Det är deras första jobb och vi är här för att handleda dem och se till att inget hamnar mellan stolarna. Innan feriepraktikanternas första arbetsdag skickar vi ett välkomstbrev med praktisk info och sms där vi bjuder in dem för att gå igenom schemat, visa lokalerna och svara på eventuella frågor som de har. Våra kollegor som inte är handledare får också ta del av planeringen för att vi ska vara fler trygga vuxna med koll på läget.

Clara och Michaela sitter på barstolar och samtalar med varsin bok i handen.

Clara och Michaela planerar redan för sommarens Läsa äger som fritidshemmen på Råslättsskolan i år genomför för fjärde gången.

Fokus på eleverna i f-2

Första året genomfördes Läsa äger på både f-2 och 3-6 fritidshemmen på Råslättsskolan. Sommaren 2024 genomfördes projektet bara för eleverna i f-2. Till utomhusbiblioteket, där feriepraktikanterna ofta håller till, är dock alla elever välkomna under hela sommaren för att sysselsätta sig med språkutvecklande aktiviteter.

– Vi upplevde att de äldre barnen var för nära feriepraktikanterna i ålder. De yngre eleverna var mer mottagliga till en ny person som inte är vuxen, förklarar Michaela. Vi märkte att de yngre eleverna var väldigt nyfikna på och fäste sig vid feriepraktikanterna. De blev coola förebilder.

Upplever ni att Läsa Äger bidrar till ökat läsande hos eleverna?

– Ja, det skulle jag säga att det gör. Läsning är sedan innan en naturlig och viktig del av vår verksamhet men denna satsning från utbildningsförvaltningen och kultur och fritid ger ju ännu mer inspiration för oss på fritids att fortsätta och fördjupa vårt arbete, säger Michaela. Vi spelar en viktig roll under sommarlovet och att det kommer ut en massa taggade feriepraktikanter ger läsandet än mer tyngd och inspirerar barnen.

– Läsa äger gör att vi pratar om vikten av läsning under hela året och från alla håll, både hemma, i skolan och fritids. Att våra feriepraktikanter finns och förstärker budskapet är också värdefullt, fortsätter Clara. Språkutveckling och läslyft är vårt prioriterade mål här på skolan och Läsa äger hjälper oss att bibehålla arbetet mot målen utan avbrott under loven.

Läs mer om Läsa Äger

Vill du veta mer om Läsa Äger och hur det går till i Jönköpings kommun? Läs mer här på Pedagog Jönköping:

Dela sidan
Råslättsskolans tips för Läsa Äger
  • Planera schema och aktiviteter för feriepraktikanterna och ha kontakt med feriepraktikanterna i god tid innan start. Det är viktigt att de känner sig välkomnade och har förstått att de spelar en viktig roll i projektet.
  • Att vara flera handledare underlättar både planering och genomförande av projektet. Det skapar bättre förutsättningar för feriepraktikanterna att göra ett bra jobb.
  • Det är viktigt att skola och fritids samarbetar inför projektet och att lärarna informeras om vad Läsa äger innebär. Lärarna på Råslättskolan skickade med eleverna läsbingo och i vissa klasser fick eleverna ta med sig klassböckerna hem under lovet.
  • Inkludera vårdnadshavarna. Ge dem kunskap om lästappet och uppmuntra till läsning hemma, både på svenska och eventuellt modersmål.
  • Skaffa lånekort till alla elever så att ni tillsammans kan besöka biblioteket och låna böcker.

Relaterade nyheter

Bli inspirerad
10 dec 2024 07:57
Gräshagens fritidshem läser jorden runt
På Gräshagsskolans fritidshem är fredagarna speciella för eleverna som går i förskoleklass. Då är det nämligen dags att lära känna ett nytt spännande...
Nyhet
7 sep 2023 14:30
Ny film om språkutveckling
Språkutveckling är ett prioriterat område i våra skolor och förskolor. Nu finns en kortfilm (Filmen om Anton) med utgångspunkt att sprida kunskap om ...
Bli inspirerad
9 jan 2024 11:58
Grundskolornas bästa tips på språkutvecklande arbetssätt
Vill du ha ett enkelt, kort och konkret tips på aktivitet inom språkutvecklande arbetssätt? Här hittar du grundskolornas och några fritidshems bästa ...