Jönköpings kommun pedagog, till startsidan

Lust, glädje och Före Bornholmsmodellen del 2

13 mar 2025 11:16

Språkutveckling genom musik

Förra blogginlägget blev en övergripande berättelse om hur vårt förskoleområde på Öxnehaga jobbar med språkmaterialet före Bornholmsmodellen och hur jag och min avdelning upplevt det. Nu vill jag berätta lite om hur jag och andra kollegor fått till lite mer musik och instrument i sagorna och språklekarna och hur du kan variera sångerna och ramsorna.

Stavelser, rim och ramsor

De första språklekarna i materialet handlar om rim och stavelser; att klappa sitt namn och dela in ord i stavelser. I varje språksamling finns minst en ramsa. När man har klappat barnens namn många gånger eller när ramsan sitter som ett rinnande vatten så kan man variera sig, här kommer några förslag:

  • Trumma på kroppen, på knäna, magen eller stampa eller gå stavelser.
  • Spela stavelserna eller ramsan med pinnar, maracas eller trumma.
  • Spela en taktfast rytm på en trumma och låt barnen ramsa och rimma i rytmen.
  • Rappa till ett inspelat trumbeat (fler exempel hittar du i mitt blogginlägg “Rappa för språkutveckling och för att minnas).
  • Jobba med verb och stavelser genom att också göra det ordet betyder i takt. Säga: hoppa, hoppa, hoppa samtidigt som man hoppar i takt, springa, smyga, stampa, vinka, blinka, nicka...

Bockarna Bruse

Sagan om de tre Bockarna Bruse är mycket tacksam och rolig att jobba med på flera olika sätt. De flesta pedagoger har säkert dramatiserat och spelat dockteater eller sjungit sången med barnen. Mitt upplägg när jag jobbade med sagan i Bornholmsmaterialet blev så här:

  • Första gången läste jag boken med hjälp av en ficklampa i en kub som vi täckt med tyg så det blir mörkt. Kuben är som en koja där det får plats 6-7 barn så man får välja tillfälle när det är lite färre barn i gruppen. Jag belyser det jag läser om. Mycket effektfullt och barnen brukar sitta som ljus och lyssna när vi är i kuben.
Kub med sidor av tyg och dynor på golvet.

Kuben är som en koja där det får plats 6-7 barn. Jag belyser det jag läser om. Mycket effektfullt och barnen brukar sitta som ljus och lyssna när vi är i kuben.

  • Jag läste boken ca 2 gånger. Berättade den med hjälp av inplastade bilder. Barnen fick berätta sagan med bilderna. Vi sjöng sången med hjälp av bilderna.
  • Sedan fixade vi tre trummor i tre olika storlekar som vi klistrade bockarna på och barnen fick spela på lilla trumman när lilla bocken gick på bron osv. Tre barn skötte trummorna och fyra barn de inplastade figurerna.
Tre hinkar i olika storlek med bockar klistrade på.

Vi gjorde tre trummor i tre olika storlekar som vi klistrade bockarna på och barnen fick spela på lilla trumman när lilla bocken gick på bron osv.

  • Sista steget var att spela teater med hjälp av en bänk som var bro, barnen fick vara de olika karaktärerna och några fick spela trummor. Vi både sjöng och berättade sagan. Vi filmade också för att visa den andra gruppen som jobbar med andra sagor.
  • Vi jobbade med denna samling i ungefär tre veckor och under tiden jobbade vi även med lera i ateljén. Ett barn gjorde trollet i lera, vi fotade det och lade in trollet i Animate Anything där man kan tillföra mun och ögon som rör sig i takt med att man pratar. Barnen spelade in repliker från sagan och sången som trollet sjöng.

Var är tummen och Broder Jacob

När jag ger tips till pedagoger som vill lära sig spela gitarr så ber jag dem lära sig ett D-durackord och sedan börja med att spela och sjunga sången Var är tummen? eller Broder Jacob med barnen. Dessa två sånger har samma melodi och det går att kompa dem med bara ett ackord. Jag har använt Var är tummen? som en ukulelesång. Jag stämmer ukulelen i ett D- eller C-durackord och sedan kan ett barn få kompa till sången, de andra barnen gör rörelser och så skickar vi ukulelen efter varje vers så att alla får spela. Är vi många barn har jag två eller tre ukuleles som skickas runt.

Två barn som sitter ner. Den ena har en mikrofon i handen, det andra barnet håller i en ukelele.

Jag stämmer ukulelen i ett D- eller C-dur-ackord och sedan kan ett barn få kompa till sången, de andra barnen gör rörelser och så skickar vi ukulelen efter varje vers så att alla får spela.

Här dansar herr Gurka

Sångerna i materialet är oftast sånger som jag sjöng när jag var liten (och det är mycket länge sedan). De innehåller ofta ord som inte längre används i vårt språk och kan vara ganska kluriga att förklara för barnen. Vi har varit mycket förvånade över att våra barn tar till sig sångerna och lär sig dem. Trots att i stort sett alla våra barn har ett annat hemspråk så har de fått favoriter som t ex. Här dansar herr Gurka. Denna sång har flera avdelningar på Öxnehaga fastnat för. En pedagog berättade att han och en kollega till honom klätt ut sig i gröna lakan och dansat för barnen. Barnen blev såklart överlyckliga. När de senare gick ut hade en gurka tappat sin strumpa vilket ledde till vidare samtal och spekulationer.

Våra äldsta barn har kommit till språksamlingen där sången Markisen av Carabas ingår. Min kollega berättade att hon och barnen hade dansat vals till sången vilket barnen tyckte var jättekul!

En elefant balanserade

På min förskola har vi sandkak-mått i formen av en elefant. Många gånger har jag suttit i sandlådan och sjungit En elefant balanserade och bakat elefantkakor under tiden, ...så de gick och hämtade en annan elefant... (ny kaka), hur många elefanter är det nu? Säkert har ni sjungit denna sång ute när barnen balanserat på en sandlådekant. Om ni kan sången bra och vill utveckla den och skoja lite med barnen så gör om den till “En gammal tant balanserade på en liten, liten silvertråd, det tyckte hon var så intressant så hon gick och hämtade en annan gammal tant”. Tryck ut några bilder på galna gamla tanter och leta reda på en silvertråd. Mer än så behövs inte för att pigga upp en sliten sång.

Fem tecknade tanter på rad.

Tryck ut några bilder på galna gamla tanter och leta reda på en silvertråd. Mer än så behövs inte för att pigga upp en sliten sång.

Var bor du lilla råtta?

Sången Var bor du lilla råtta? innehåller tydliga, markerade stavelser och en struktur med fråga-svar. När man har lärt sig sången ordentligt kan man dela på gruppen så att hälften frågar och andra hälften svarar. Eller att jag som pedagog frågar och barnen svarar. Sedan kan man lägga till rytminstrument och spela på stavelserna, t ex ägg frågar och pinnar svarar.

Jag testade även denna övning utan att sjunga, alltså försöka få barnen att tänka sången och spela stavelserna, men det var svårt för mina 3-4-åringar. Jag har lyckats någon gång med äldre barn så pröva gärna det om du har en grupp med 5-åringar!

Axel kör fast

Imorgon ska min grupp få lyssna till boken “Axel kör fast” för sista gången. Jag har laddat upp med ett gäng trasiga leksaksbilar och lera. Boken handlar om en massa fordon som kör fast i lera. Jag ser fram emot att vi ska iscensätta detta!!

Mer tips

I mitt tidigare blogginlägg “Rappa för språkutveckling och för att minnas” kan du läsa om olika sätt att jobba med sången I ett hus samt metoder kring att använda trumbeat och rappa med barnen.

Skribent

Sofie Tubbin

Sofie Tubbin

Musikpedagog Öxnehagas förskolor

Bloggarna på Pedagog Jönköping består av personliga texter. Åsikter och ställningstaganden är skribentens egna.

Dela sidan

Språkutveckling genom musik

Jag som skriver denna blogg heter Sofie Tubbin och är anställd på Öxnehagas förskolor som musikpedagog. Just nu arbetar jag som pedagog på avdelning Dungen på Oxhagens förskola. Under 2022 kom albumet ”Jag gör musik” med barnlåtar ut med tillhörande metodbok med noter och tips. Detta projekt gjorde jag i uppdrag av Jönköpings kommun finansierat av Skolverket. För vem? Denna blogg riktar sig till pedagoger som undervisar i förskolan, förskoleklass samt anpassad skola. Om vad? Denna blogg handlar främst om språkutveckling genom musik, men även om musikens kraft att skapa gemenskap, självkänsla, kroppskontroll, kommunikation och glädje! Du kommer också få lite exempel på hur vi kan ta hjälp av musiken i språkinlärning när barnen är små, har en språkförsening eller när barnen är nya i Sverige och ska lära sig ett nytt språk.

Relaterade blogginlägg

Språkutveckling genom musik
23 nov 2023 07:53
Våga pröva rytminstrument!
Mitt förra blogginlägg handlade om att spela och sjunga i skogen. Jag berättade om hur mina barn börjat trumma på stubbar i skogen. Sen inlägget publ...
Språkutveckling genom musik
2 dec 2022 15:21
Ljus(d) i mörker
Nu ska jag berätta om hur en grå, blöt novemberutevistelse förvandlades och blev ljusare tack vare kreativt skapande med rim, musik och glada barn.
Språkutveckling genom musik
19 feb 2025 07:18
Lust, glädje och Före Bornholmsmodellen
Många förskoleområden arbetar med Före Bornholmsmodellen. Kanske har din rektor rekommenderat er att använda modellen, eller så förväntas ni arbeta m...