Jönköpings kommun pedagog, till startsidan

Malin vill få eleverna att förstå sin roll i EU

28 apr 2025 06:49

Aktuellt just nu

I år är det 30 år sedan Sverige blev medlem i EU. Trots det upplever många unga att EU känns avlägset och svårt att påverka. På Per Brahegymnasiet vill samhällskunskapsläraren Malin Linnåsen ändra på det. Hon brinner för demokratiuppdraget och arbetar aktivt för att göra eleverna mer medvetna om sina rättigheter och möjligheter att påverka – både i Sverige och inom EU. Ett steg på vägen är att göra skolan till en EU-ambassadörsskola.

Malin Linnåsen sitter vid ett skrivbord och tittar in i kameran.

Malin Linnåsen är samhällskunskapslärare på Per Brahegymnasiet. Hon har initierat ansökan för att skolan ska bli EU-ambassadörsskola inom ramen för EU-kommissionens program "European Parliament Ambassador School" (EPAS).

Europaveckan uppmärksammas av juniorambassadörer

Vecka 19 infaller Europaveckan, en temavecka som firas för att uppmärksamma EU:s betydelse och det europeiska samarbetet. I år kommer detta uppmärksammas extra av en grupp elever på Per Brahegymnasiet som engagerat sig som så kallade juniorambassadörer. Deras uppdrag är att genom evenemang och projekt sprida kunskap om EU och hur den demokratiska processen fungerar. Att engagera juniorambassadörer är en del av gymnasiets ansökan om att bli EU-ambassadörsskola inom ramen för EU-kommissionens program "European Parliament Ambassador School" (EPAS). Malin Linnåsen, samhällskunskapslärare på skolan, har initierat ansökan.

– Jag har alltid haft ett starkt engagemang för demokratiuppdraget i skolan och har utbildat mig till skolambassadör för EU . Det är viktigt att ha kunskap för att kunna göra medvetna val, och det är något jag vill förmedla till mina elever. Att bli en EU-ambassadörsskola är ett sätt att få fler elever att intressera sig för internationella frågor, säger Malin.

Stärka ungas engagemang och kunskap

Programmet syftar till att öka kunskapen om EU och stärka ungas demokratiska engagemang. Skolor som deltar får titeln "EU-ambassadörsskola" och arbetar aktivt med att sprida kunskap om EU:s funktioner, värderingar och hur unga kan göra sina röster hörda i beslutsprocesser.

– Det är en utmaning att få eleverna att förstå att vi är en del av EU och att vi påverkar och påverkas dagligen av EU, förklarar Malin. Genom att göra det greppbart med konkreta exempel på vad EU har gjort för förändringar som t.ex. gemensamma roamingregler och laddare (USB-C), men även prata om hur EU styrs kan vi i skolan göra EU-frågor mer relevanta för våra elever. EU är en del av svensk demokrati och det handlar om att visa att vi tillsammans kan påverka och att det inte bara är "de" i Bryssel som bestämmer, fortsätter hon.

En affisch som är gul och blå och som gör reklam för att bli EU-ambassadör. Affischen hänger på en anslagstavla.

På olika EU-infopoints på skolan hänger affischer med information om hur eleverna kan bli juniorambassadörer.

Aktiviteter under Europaveckan

Inför Europaveckan juniorambassadörerna på Per Brahegymnasiet fått vara med och utforma aktiviteterna för att uppmärksamma temaveckan. Det blir bland annat dekorationer, information och happenings såsom Instagramtävlingar, föreläsningar och besök av volontärer från andra länder som befinner sig i Jönköping genom Europeiska solidaritetskåren.

– Juniorambassadörerna har många idéer, tar sitt uppdrag på allvar och brinner för demokratiuppdraget. Vi vill ha en internationell profil på skolan och hoppas hitta fler elever som vill vara med. Just nu är det sju aktiva juniorambassadörer, och vi hoppas att Europaveckan väcker nyfikenhet och lockar fler att engagera sig, säger Malin.

Per Brahegymnasiets matsal med bord i rader. Runt omkring finns gröna växter i krukor.

Under EU-veckan kommer skolans matsal dekoreras och runt omkring skolan kommer information finnas för att uppmärksamma temaveckan och för att sprida kunskap om EU:s funktioner, värderingar och hur unga kan göra sina röster hörda i beslutsprocesser.

Framtidsvision

Tanken är dock att skynda långsamt och att arbetet med programmet får växa fram i lagom takt. Malins vision är att skolan om några år har upparbetade samarbeten med andra skolor utanför Sverige, att juniorambassadörerna har fått åka till Bryssel och att skolan har stående demokratiaktiviteter som återkommer varje år, inte bara under Europaveckan.

– Det viktigaste är att det är elevernas engagemang som driver arbetet framåt, medan vi lärare finns där som stöd. Vår förhoppning är att programmet blir ett permanent inslag på skolan, med nya juniorambassadörer som tar vid varje år.

Vad har du för tips till de lärare som vill ha ny inspiration i sin undervisning om EU?

– Jag skulle rekommendera att kika på Universitets- och högskolerådet undervisningsmaterial om EU eller Elev- och lärarhörnan som är en webbplats som Europeiska unionen står bakom. Där finns både material och länkar till andra sidor som lärare kan använda sig av i sin undervisning.

Om du jobbar som lärare på högstadiet eller gymnasiet och är nyfiken på hur ni kan utveckla arbetet med EU-frågor på din skola, finns fortbildningen till skolambassadör för EU. Läs mer på Universitets och högskolerådets webbsida:

Under vecka 19 anordnas en rad aktiviteter för både ungdomar och vuxna runt om i kommunen.

Dela sidan

Relaterade nyheter

Bli inspirerad
27 feb 2023 13:37
Demokratidialogen skapar möten mellan elever och politiker
Attarpsskolan och Flahultsskolan har jobbat med demokratidialogen sedan starten 2018 och båda skolorna är överens om att samtalen fyller en viktig fu...
Aktuellt just nu
23 feb 2023 13:47
Särskild begåvning - kompetensutveckling med start ht 23
Är du intresserad av att delta i kompetensutveckling kring särskild begåvning med efterföljande uppdrag? Nu har du som jobbar som förskollärare, lära...
Aktuellt just nu
19 feb 2024 08:48
De går rekryteringsutbildning för blivande rektorer
Just nu läser 16 medarbetare rekryteringsutbildningen för blivande rektorer på distans vid Linnéuniversitetet. Syftet är att få en inblick, insikt oc...