Jönköpings kommun pedagog, till startsidan

Fritidshemmens tips på lovaktiviteter

9 apr 2025 07:20

Bli inspirerad

På loven finns extra tid för att skapa meningsfulla, fördjupande och roliga aktiviteter på fritids. Här delar fritidslärare med sig av undervisningstips som är enkla att genomföra och anpassa efter elevgruppen.

Hela fritids bakar

På Falkens fritidshem har vi efter elevernas önskemål valt undervisningsformen Hela fritids bakar under vissa lov. Bakning och skapande blir ett återkommande tema utifrån årstider och högtider. Genom detta utvecklar eleverna samarbete, kreativitet, matematiska färdigheter och språklig medvetenhet. De får samtala om tekniker och begrepp, presentera sina bakverk och motivera namnval inför gruppen – samtidigt som de har roligt.

Vi ser att detta stärker elevernas gemenskap, muntliga framställning och förståelse för vardagliga sysslor som bakning, vilket ofta uteblir i hemmet på grund av en stressig vardag. Aktiviteten är inspirerad av Hela Sverige bakar och boken Språkdidaktik i fritidshemmet av Ann S. Pihlgren, som lyfter vikten av att utgå från elevernas intressen.

Eleverna lär sig praktiska mått som dl, msk och tsk samtidigt som de utvecklar sitt mod och sin språkliga förmåga genom att presentera sina verk. Vi ser också att våra värdegrundsmål stärks; trygghet genom gemenskap och nya sociala sammanhang, att visa hänsyn genom att vänta på varandra och samarbeta men också ansvar genom att att följa recept, använda redskap rätt och städa efter sig.

Dessutom inspireras yngre elever av de äldre, vilket skapar en naturlig progression i fritidsverksamheten.

Brodalsskolan och Falkens fritidshem

Bild som visar semmelbullar och olika skålar med färgglad grädde.

"Hela fritids bakar" är omtyckt av eleverna på Brodalsskolan och ger ett brett lärande i olika former, t.ex. samarbete, kreativitet, matematik och svenska.

Samarbetsjakt

På Talavidskolan har vi åldershomogena fritidshem, men på loven brukar vi hitta på olika saker tillsammans. En av de mest uppskattade aktiviteterna vi gör är när vi har olika jakter. Det kan vara hjärtjakt på sportlovet, påskjakt på påsklovet och halloweenjakt på höstlovet. Fokus är samarbete, trygghet och språkutveckling.

Alla fritidshem träffas på skolgården. Vi delar in eleverna i grupper. Mixade grupper från de olika avdelningarna så det blir blandade åldrar, ca 6-8 barn/grupp.

Varje grupp får komma på ett gruppnamn och en grupprörelse.

Uppgiften presenteras. Till exempel att de ska leta bokstäver som är upphängda på skolgården, skriva upp de bokstäver de hittar i ett protokoll och bilda ord av dem, t.ex. GLAD PÅSK. Det kan också vara olika uppdrag de ska göra tillsammans, t ex räkna antalet träd på gården, ge alla i gruppen en high five, eller liknande.

Ett gemensamt avslut när alla grupper är klara, samt ett litet avslut i varje grupp där de får tacka varandra för samarbetet och göra sin rörelse.

Vi ser att elever från olika avdelningar lär känna varandra bättre och att det ökar gemenskapen och tryggheten samt att de utmanas i språket genom de olika klurigheterna.

Talavidskolans fritidshem

Barnhänder på varandra sett uppifrån.

Samarbetsjakterna på Talavidskolan innehåller alltid ett gemensamt avslut när alla grupper är klara, samt ett litet avslut i varje grupp där de får tacka varandra för samarbetet och göra sin rörelse.

Vindskyddsbygge

Under loven brukar vi alltid vara i våra två skolskogar och grilla då vi har fina grillplatser med bänkar i både Kompisskogen och Äventyrsskogen. Det finns vindskydd i Äventyrsskogen som alla fritidshem på skolan byggde upp tillsammans under ett lov.

Vi började med att uppgifterna som skulle göras delades upp så att alla fritidshem fick något att ansvara för och på så sätt vara delaktiga i projektet. Varje fritidshem fick bestämma hur de skulle gå till väga med uppgifterna och vi gick till Äventyrsskogen vid olika tillfällen under lovveckan. Eleverna fick lära sig olika tekniker hur man kan bygga så det blir säkert, hur man kan använda olika material för att få det tätt och att samarbeta för att få det bra.

Alla fritidshemmen avslutade lovveckan tillsammans med att ha en stor invigning av våra fina vindskydd med band som skulle klippas, tal, musik, grillning och olika aktiviteter. En rolig avslutning på ett lyckat projekt som var mycket uppskattat av eleverna och även oss vuxna.

Barnarpsskolan och Ängens fritidshem

Vindskydd byggda av granris

Barnarpsskolans vindskydd som eleverna på fritidshemmen har byggt tillsammans.

Estetiska lärprocesser

Inför läsåret 24/25 inventerade vi i vilken utsträckning vi erbjuder estetiska lärprocesser på vårt fritidshem. Resultatet visade att det finns mer att göra kring just detta, och för att komma åt det fick det ligga till grund för vårt kommande kvalitetsarbete.

Estetiska processer kan vara ganska brett och handla om exempelvis olika slags skapande genom bild, musik och drama. Eftersom flera i personalgruppen kände att estetiska lärprocesser inte var den största styrkan, och antagligen varför just detta blivit lidande bestämde vi oss för att söka till andra aktörer inom området och det är just det som vårt lovtips kommer handla om.

Vi valde att ta kontakt med kulturskolan och frågade om det fanns någon möjlighet för dem att komma till oss på fritidshemmet för att implementera estetiska lärprocesser. Svaret vi fick var otroligt positivt och i stället för att få det som enstaka lovaktiviteter har vi haft besök av representanter från Kulturskolan ungefär en gång i veckan där vi på ett lekfullt sätt fått lära oss om takt och puls, testa olika instrument som exempelvis boomwhackers, Garageband på Ipad och andra aktiviteter.

Så det får bli vårt tips – att kontakta andra verksamheter/föreningar för att få hjälp och inspiration om det är något ni behöver i er verksamhet. Det har verkligen uppskattats av både elever, vårdnadshavare och framförallt av oss i personalgruppen.

Råslättskolans fritidshem

Åldersblandade utomhusaktiviteter

Vi på våra tre fritidshem på Landsjöskolan i Kaxholmen arbetar varje lov med gemensamma utomhusaktiviteter åldersblandat. Vi ser en väldigt fin effekt på detta arbetssätt då både personal och elever träffas från olika fritidshem och lär känna varandra och skapar en trygghet över åldrarna.

På vår gemensamma planering bestämmer vi vilken dag vi ska gå ut. Det ska vara en dag där vi har många barn på fritidshemmet och där vi känner att vi har mycket personal. Efter det bestämmer vi en plats där vi kan grilla, leka och hålla i olika aktiviteter. Det varierar väldigt mycket beroende på vilken årstid det är och vilket lov det handlar om.

Ett exempel är nu senast på sportlovet när vi grillade korv ute i skogen och lekte rörelseleken 36:an med olika kunskapsfrågor. Där blandades barnen i olika åldrar och fick gå runt och lösa uppgifterna tillsammans. Barnen fick också göra en form av VEM BOR DÄR? som tv programmet där de skulle gissa vem i personalstyrkan som tillhörde vilket vardagsrum. Efter grill, uppstyrd lek och lite fri lek i skogen så gick vi tillbaka till skolan efter cirka 3 timmar.

Vi har nu gjort detta i tre år på i stort sett varje lov. Vi märker att barnen blir tryggare med varandra över åldersgrupperna och även med oss pedagoger när de träffar oss oftare trots att vi inte är på just deras fritidshem i vanliga fall. Sen skapar det också en bra sammanhållning hos oss pedagoger då vi också får träffas och prata mer än vad vi brukar hinna med i den vardagliga verksamheten.

36-leken, Skogen i skolan

Landsjöskolan och Gläntan, Skogen och Ängens fritidshem

Barn som går i skogen i rad på en stig.

Åldersblandade aktiviteter och lekar är ett tips från Landsjöskolan.

Lov med fokus på elevinflytande

Kålgårdsskolan har under loven valt att fokusera undervisningen på elevinflytande för att bidra till att eleverna får en meningsfull fritid. Vi arbetar fram och planerar upp tre aktiviteter som under dagen erbjuds till eleverna och dessa utgår ifrån elevernas intressen som personalen identifierat under läsåret. Aktiviteterna kan till exempel vara styrd aktivitet i idrottshallen, gå till närliggande lekpark eller skapande.

På en storsamling berättar vi om de tre planerade aktiviteterna och vad de innebär och sedan får eleverna välja vilken aktivitet de helst vill delta i. Eleverna väljer aktivitet genom röstning och där har vi gjort på olika sätt. Antingen sker röstningen öppet där eleverna kan prata med sina kompisar och sen skriva upp sig på den aktivitet de vill delta i eller så görs en stängd röstning där eleverna inte kan diskutera vilken aktivitet de ska välja.

Den stängda röstningen görs enklast genom att eleverna får blunda och räcka upp handen på den aktivitet de önskar delta i. Vid den stängda röstningen undviks problem med till exempel grupptryck där vissa elever kanske inte vågar delta i den aktiviteten de verkligen vill.

Efter genomförande av denna slags elevinflytande aktivitet ser vi på fritids att eleverna uppskattar detta arbetssätt. De värdesätter att de har eget inflytande över sin fritid och tycker det är roligt att bestämma vilken aktivitet de vill delta i.

Kålgårdsskolans fritidshem

Kultur, historia och att utforska närsamhället

Ribbaskolan ligger i Gränna, ett mindre samhälle där det finns goda möjligheter att samarbeta med närsamhället. Att få ta del av kultur, historia och utforska närsamhället där man bor och går i skolan kan vara en viktig del i att känna sig hemma och skapa en trygghet för barn. Vi väljer att inkludera det i fritidshemmets verksamhet eftersom vi vet att alla barn inte får samma möjlighet till att uppleva sitt eget samhälle under sin fritid hemma.

En återkommande aktivitet är att vi besöker Röttle kvarn och Röttle by med naturreservat och hamn. Vid kvarnen får vi en guidad tur och eleverna får möjlighet att lära sig och se på nära håll hur en gammeldags kvarn fungerar. Vi ser att det väcker ett intresse kring teknik, mekanik och vårt lilla samhälles historia. Vi pratar om naturen och eleverna får lära sig om vad ett naturreservat är, och varför det är viktigt.

Ribbaskolans fritidshem

Naturen som lärmiljö

Under loven på Ekhagsskolan är vi särskilt engagerade i att skapa aktiviteter som tar sin utgångspunkt i barnens behov, intressen och erfarenheter. Genom att fokusera på utomhuspedagogik ger vi eleverna möjlighet att lärande sker genom aktiv samverkan med naturen och den omgivande världen. Detta arbetssätt uppfyller flera av våra pedagogiska mål, bland annat inom språk och kommunikation, natur och samhälle, samt lek och fysiska aktiviteter..

Vår målsättning är att alla lovverksamheter ska innehålla utomhusaktiviteter där barnen får upptäcka och leka i närmiljön. Det finns ett tydligt behov bland våra elever av att komma ut och röra på sig, och vi vill vara med och komplettera den fritid som de inte alltid får hemma. Här får barnen uppleva något annat, som kanske inte alltid finns i deras vardag. För oss är det viktigt att skapa upplevelser som inte bara handlar om lärande utan också om glädje och äventyr.

Under utflykterna lagar vi mat tillsammans – vi grillar i skogen, wokar på lekplatsen eller tillagar mat vid vätterstranden. Dessa aktiviteter ger inte bara näring för kroppen utan bidrar också till gemenskap, samarbete och praktiska lärandeupplevelser.

En central del av vår utomhuspedagogik är att vi alltid strävar efter att stimulera elevernas språkutveckling. Naturen och utomhusaktiviteterna bjuder in till samtal, nya ord och begrepp – både genom spontana och styrda lekar. Här får också det kooperativa lärandet ta plats för att göra alla barn delaktiga, lär sig att samarbeta, följa regler och visa respekt för naturen.

Vi ser också hur utomhusundervisning kombinerar teori och praktik på ett sätt som gör lärandet mer levande och relevant. Här får barnen se och uppleva hur saker och ting fungerar i den verkliga världen, vilket skapar ett större sammanhang för kunskapen.

Ekhagsskolans fritidshem

En öppen eld där någon står och grillar samt burkar med olika grönsaker. En ruta av pinnar, i rutan ligger löv.

Ett lustfyllt och meningsfullt lov med elevinflytande

Under loven minskar elevantalet och vi kan då fokusera på att planera verksamheten efter elevernas önskemål och lust. I fritidsverksamheten under läsåret behöver vi arbeta grupporienterat för att säkerställa elevernas trygghet och utveckling. När loven kommer planerar vi vår verksamhet efter önskemålen vi får under våra fritidsråd.

Under läsåret har vi fritidsråd en gång per månad. Under denna tid får eleverna komma med förslag på förbättringar inom verksamheten, inköp och även lösningar på moment och saker som fungerar mindre bra i fritidshemmet. Eleverna får på så sätt tillämpa demokrati och möjligheten att påverka sin tid i fritidshemmet. Vi anser att fritidstiden är elevernas tid och skall styras efter deras behov men också efter deras meningsfullhet.

Minskat elevantal under loven har lett till att vi har större möjlighet att åka i väg och ta del av samhällets utbud när det gäller aktiviteter, kultur och fritid. Vi kan på så vis göra flera aktiviteter som den ordinarie undervisningen inte innehåller.

Det vi märkt och våra utvärderingar visar är att eleverna känner en större glädje inför innehållet och de uppskattar att få göra saker som verksamheten inte brukar innehålla. De får också en större tilltro till deras egna inflytande då de märker att fritidsråden faktiskt spelar roll. Vi hinner arbeta mer individualiserat och få en närmare kontakt med de elever som finns i verksamheten.

För oss lärare är det är en viktig kvalitéstid som vi värnar om. Eleverna har pratat länge om loven som varit och minnen de tagit med sig, det är ett otroligt bra kvitto på att verksamheten blivit lyckad.

Dalviksskolans fritidshem

Dela sidan

Relaterade nyheter

Aktuellt just nu
25 nov 2024 06:49
Slutspurt för de som läser rekryteringsutbildning för blivande rektorer
Sedan i februari i år har de gått rekryteringsutbildningen för blivande rektorer. De 15 deltagarna har studerat 7,5 hp på distans vid Växjö universit...
Lärglädjespridare
1 sep 2023 06:45
Anna och Markus skapar festliga raster med rörelseglädje
September månads lärglädjespridare heter Anna Skoglund och Markus Pettersson. De är båda fritidslärare på Slättenskolan och brinner för att göra rast...
Bli inspirerad
15 maj 2023 07:18
Simon använder Minecraft i undervisningen
På Vätterslundsskolans fritidshem är Minecraft ett väl beprövat verktyg i undervisningen sedan flera år tillbaka. En timme i veckan samlas eleverna m...