Jönköpings kommun pedagog, till startsidan

Sociala relationer i fritidshem

26 okt 2023 07:18

Boktips

Att ha kunskap, både teoretiskt och praktiskt, om sociala relationer är viktigt för alla lärare. Det är extra viktigt i fritidshemmet där en stor del av jobbet handlar om att skapa förutsättningar för goda relationer mellan eleverna och mellan elever och lärare.

Sammanfattning

Sociala relationer i fritidshem utgår från elevers egna relationer till varandra. Den utgår också från den betydelsefulla relationen mellan lärare och elever. I den här boken så introduceras flera centrala aspekter av relationsskapande. Boken tar upp frågor såsom vad en social relation är för något, fritidshemmet som en arena för socialt relationsskapande och mycket mer.

Varför ska du läsa?

Med den här boken får du viktiga kunskaper kring relationsskapande och hur du kan arbeta med elevers lärande för att förebygga mobbning och skapa ett gynnsamt skolklimat. Boken tar upp lärares olika lärarstilar och hur de kan påverka det sociala relationsskapandet. I slutet av boken så pratar man om de dagliga övergångarna mellan fritids, skola och hem. Alla elever har ju inte rätt till fritids. Hur påverkar det elevers sociala samspel och relationsskapande?

Vår reflektion

Vi tycker att Sociala relationer i fritidshem är bra och man får tänka till kring hur man arbetar med relationsskapande. Man får både bekräftelse på att mycket av det man gör är rätt, även aha-upplevelser som gör att man tänker till. Det är en bra bok att använda till kompetensutveckling och kollegiala samtal och även ha som en handbok. Enkel läsning med tung kunskap, bra information och tankeväckande.

Caroline Englund, lärare i fritidshem Slättenskolan
Tobias Johansson, lärare i fritidshem Brodalsskolan

Dela sidan
Boktipset

Titel: Sociala relationer i fritidshem
Författare: Lina Lago och Helene Elvstrand
Förlag: Natur & Kultur
För vem? Lärare i fritdshem

Relaterade nyheter

Boktips
7 mar 2024 07:32
Fritidshemmets och skolans relationsarbete
En av de viktigaste och mest grundläggande faktorerna som påverkar elevernas lärande är goda relationer. I den här boken belyser författarna verklige...
Boktips
29 nov 2023 14:09
Bygg barns ordförråd
Barnets ordförrådsutveckling sker kontinuerligt under olika delar av dagen. Boken ger dig som pedagog konkreta förslag på hur du kan stödja och organ...
Bli inspirerad
8 dec 2022 07:19
Glada tillrop och härligt gensvar när kollegor i Råslättsspåret inspirerade varandra
"Välkommen till en innehållsrik och intressant eftermiddag med fokus på kollegialt lärande för personal i förskola och grundskola." Så stod det i inb...