Jönköpings kommun pedagog, till startsidan

Jörgen skapar gemenskap och trygghet genom genuint engagemang

1 okt 2024 07:12

Månadens lärglädjespridare - oktober 2024

Lärglädjespridare

Jörgen Karlsson jobbar som lärare på Taheskolan och har blivit nominerad till månadens lärglädjespridare av en förälder med motiveringen; "Jörgen är en fantastisk lärglädjespridare. Han har en förmåga att sprida lärglädje, entusiasm och kunskap. Men den viktigaste förmågan som Jörgen har är att han ser varje enskild elev. Han har också tillsammans med eleverna tränat och avancerat till schack-SM som spelades i Helsingborg i maj-24. Ett fantastiskt minne som förevigat kommer leva kvar hos eleverna. Jörgen är kort och gott en pedagog som gör det lilla extra men som också förtjänar en extra uppskattning för det viktiga arbete han gör dagligen för våra barn.”

Beskriv dig själva och vad du jobbar med.

Jag är halvvägs till 100, bor i Taberg och är far till två vuxna döttrar. Är för det mesta positiv, lösningsfokuserad, flexibel med ett stort tålamod. Prestigelös och älskar utmaningar. Om någon säger att något inte går så ska jag motbevisa dem. Nackdelen med det pannbenet kan vara att man anmäler sig till Vasaloppet när man inte ens tycker om att åka skidor.

Började på Taheskolan redan 1999 som fritidspedagog men har under åren fortbildat mig och bytt karriär. Har de senaste åren jobbat på lågstadiet där jag förra läsåret följde med min klass upp i fyran och undervisar just nu i MA/NO på mellanstadiet.

Lärglädje – hela vägen. Vad betyder det för dig?

För mig handlar det om att skapa trygghet för eleverna. Skolan ska vara en plats de kan komma till utan att behöva känna oro eller må dåligt. Finns inte tryggheten så kommer vi inte lyckas med lärandet. Det handlar om att se alla och skapa relationer så eleverna känner att vi är där för deras skull och att vi vill hjälpa dem att utvecklas. Det kräver ett genuint engagemang.

" Finns inte tryggheten så kommer vi inte lyckas med lärandet. "

Hur skapar du gemenskap, engagemang och nyfikenhet på din arbetsplats?

Det finns så mycket man gör hela tiden. Men mitt mål är att alla ska känna sig inkluderade och delaktiga, oavsett förutsättningar. Det är viktigt att varje elev upplever en stark känsla av tillhörighet i klassen och på skolan. Att de kan vara med och bidra på sina villkor. När elever känner sig sedda och uppskattade, ökar deras engagemang och motivation i det vi gör tillsammans.

Förra läsåret deltog vi i Schackfyran, där elevernas engagemang och laganda tog oss hela vägen till finalen. Schack i skolan ger inte bara träning i koncentration, analys och planering, utan skapar också en fantastisk gemenskap. Schack ger en balans mellan lärande och nöje skulle man kunna säga, samtidigt som det stärker sammanhållningen i gruppen.

Hur kan en arbetsdag se ut för dig?

Arbetsdagen börjar 7.45 med förberedelser innan jag tar emot eleverna klockan 8. Jag välkomnar eleverna in i klassrummet och checkar av så att alla är på plats och vi ser över vad som kommer hända under dagen. En lektion startar oftast med genomgång (enligt eleverna världens längsta :)

Efter det så är det dags för eleverna att träna sina färdigheter. Ibland tillsammans i par eller grupp och sedan enskilt arbete. Lektionen sammanfattas och eleverna gör en exit-note innan rast. Om jag inte ska vara rastvärd så hinner jag kanske ta mig lite kaffe och snacka med kollegor.

Efter rasten är det viktigt att stämma av hur rasten har varit så det inte är några pågående konflikter som sätter stopp för deras nya lektion. Vi måste ha fokus på rätt saker om vi ska kunna lära oss något. Jag äter tillsammans med eleverna. Det ger möjlighet att skapa relationer även utanför klassrummet. Efter egen rast är det några lektioner kvar innan vi släpper hem eleverna och jag tillsammans med övriga kollegor börjar reflektera över dagen och hur vi ska arbeta vidare.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det finns många bitar. Att ingen dag är den andra lik. Jag skulle inte fixa att göra något jobb där jag har samma uppgifter varje dag. Att vara på ett ställe där man kan göra skillnad på riktigt är inspirerande. Att bygga relationer med vårdnadshavare och elever och att få vara med och se hur de utvecklas.

Sen har jag turen att få jobba med riktigt kompetenta kollegor vilket gör det hela lite enklare. Det är tillsammans som vi är starkast.

"Jag har turen att få jobba med riktigt kompetenta kollegor vilket gör det hela lite enklare. Det är tillsammans som vi är starkast. "

Vilken är den största utmaningen med ditt jobb?

Den stora utmaningen är att lyckas motivera eleverna i deras studiegång. Få dem att inse värdet av en utbildning. Det kan vara svårt med sociala medier som lockar och distraherar dem.

Du måste göra undervisningen tillgänglig för alla så att ingen blir uttråkad och tappar motivationen. Lägg då till att det ibland är stora klasser med många olika behov och anpassningar. Så visst finns det utmaningar och då gäller det att bara gilla läget och vara lösningsfokuserad.

När du inte jobbar - vad gör du på fritiden?

Jag spelar så mycket padel som kroppen tillåter, och har upptäckt att det är otroligt avkopplande att ta cykeln ut i skogen för en tur.

Musik är en annan passion – jag älskar att både lyssna och spela, även om jag nog borde plocka upp gitarren oftare. Och så har vi Netflix – det är svårt att slå en bra filmkväll med popcorn i soffan.

Känner du en lärglädjespridare?

Vi söker tips på nya lärglädjespridare att lyfta på Pedagog Jönköping. Har du en kollega som bidrar till gemenskap, engagemang eller nytänkande som du tycker passar? Skicka in en nominering!

Dela sidan
Månadens lärglädjespridare

Namn: Jörgen Karlsson
Yrke: Grundlärare 1-6
Arbetsplats: Taheskolan

Relaterade nyheter

Lärglädjespridare
31 maj 2024 07:27
Anders är musikern som blev tekniklärare
Anders Moberg är den drivna och engagerade teknikläraren som älskar både sitt yrke och ämne så mycket att han är juni månads lärglädjespridare. AI oc...
Lärglädjespridare
1 dec 2022 10:13
"Vi bjuder in eleverna till delaktighet"
Louise och Åsa är årets sista Lärglädjespridare. Möt två fritidslärare som bl.a. arbetar med äventyrspedagogik, ett upplevelse- och samarbetsbaserat ...
Lärglädjespridare
1 feb 2023 07:00
"Vi känner oss lyckligt lottade som varje dag möts av kärleksfulla och omtänksamma elever."
Februari månads lärglädjespridare heter Rebecca Karlsson och Fanny Ånfors. De är kollegor på Tabergsskolan sedan drygt två år och tycker det bästa me...