Jönköpings kommun pedagog, till startsidan

Anders är musikern som blev tekniklärare

31 maj 2024 07:27

Månadens lärglädjespridare - juni 2024

Lärglädjespridare

Anders Moberg är den drivna och engagerade teknikläraren som älskar både sitt yrke och ämne så mycket att han är juni månads lärglädjespridare. AI och programmering ligger honom varmt om hjärtat och han har startat en skolpodd tillsammans med en kollega. Planer på att bygga upp en verkstad dit elever ska kunna komma för att umgås och meka finns också.

Beskriv dig själva och vad du jobbar med.

Jag är en före detta hobbymusiker och musiklärare. För några år sedan fick jag möjligheten att undervisa i NO- ämnena på Flahultsskolan. Det var när jag studerade för att bli behörig i NO/teknik som jag fastnade för just teknikämnet. Intresset för teknik har alltid varit stort och när tekniklärartjänsten på skolan blev ledig bestämde jag mig för att sadla om. Jag har nu haft tjänsten som tekniklärare ett år och trivs fantastiskt bra!

Lärglädje – hela vägen. Vad betyder det för dig?

För mig handlar lärglädje om bärande relationer mellan elever och lärare, undervisning med tydlig struktur och tydliga mål samt att bygga en positiv klassrumsmiljö där eleverna känner sig trygga, sedda och uppskattade.

"För mig handlar lärglädje om bärande relationer mellan elever och lärare, undervisning med tydlig struktur och tydliga mål samt att bygga en positiv klassrumsmiljö där eleverna känner sig trygga, sedda och uppskattade."

Hur skapar du gemenskap, engagemang och nyfikenhet på din arbetsplats?

Det ryms så otroligt mycket erfarenhet och kunskaper bland mina kollegor och jag försöker lära mig så mycket jag kan av dem. Likaså försöker jag dela med mig till mina kollegor av teknikämnet exempelvis genom att visa hur AI kan användas som ett verktyg för läraren eller hur man genomför python-programmering i matten.

För att engagera ungdomar och ge dem ett socialt sammanhang har musikläraren Marcus Ehrenholm och jag startat en skolpodd som snart släpper första avsnittet. Trä- och metalläraren Jonny Lindblom och jag har tankar om att bygga upp en liten verkstad där elever kan träffas, umgås och meka.

Hur kan en arbetsdag se ut för dig?

När jag kommer på morgonen loggar jag in på Vklass och öppnar mejlen för att uppdatera mig. Därefter går jag igenom kommande lektion och ser över att allt är förberett och att alla saker som ska användas av eleverna är på plats. Efter dagens lektioner tar jag tid för salsvård och förbereder för morgondagens lektioner. Beroende på dag så kan det på eftermiddagen vara arbets- eller ämneslagsmöte och ibland möte med EHT och vårdnadshavare.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med mitt jobb är att jag genom teknikundervisningen får träffa samtliga elever på skolan. Att försöka bygga en trygg och respektfull relation till alla elever är ett mål för mig och är viktigt för att eleven ska våga ”göra fel” och för att de ska våga utmana sig själva i undervisningen. Det händer mycket hos eleverna under de tre år de går på högstadiet och jag tycker att det är jättekul att få möjligheten se och följa deras utveckling som individer.

Teknik och teknikämnet har kommit att bli mitt största intresse. Det är så väldigt brett och kreativt och kan innehålla allt från att rita en designidé med penna och papper till att programmera styrsystem till olika tekniska konstruktioner. Det är nästan så att jag inte kan kalla det för jobb.

"Att försöka bygga en trygg och respektfull relation till alla elever är ett mål för mig och är viktigt för att eleven ska våga göra fel och för att de ska våga utmana sig själva i undervisningen."

Vilken är den största utmaningen med ditt jobb?

En stor utmaning är att under lektionen finnas nära till hands för alla elever i klassrummet. Mycket kan man bygga bort i planeringen, till exempel genom att ha tydliga klassrumsregler, tydlig lektionsstruktur och tydlighet i arbetsområdets progression, men i vissa elevgrupper händer det att man helt enkelt inte räcker till fullt ut.

När du inte jobbar - vad gör du på fritiden?

På min fritid försöker jag träna regelbundet både för kropp och själ. Jag har ett motorintresse så jag mekar ganska ofta med någon bil eller åker en sväng på motorcykeln. Jag läser just nu en kurs i programmering vilket tar en hel del tid. Annars trivs jag bäst med att bara vara hemma med familjen för att samla energi.

Känner du en lärglädjespridare?

Vi söker tips på nya lärglädjespridare att lyfta på Pedagog Jönköping. Har du en kollega som bidrar till gemenskap, engagemang eller nytänkande som du tycker passar? Skicka in en nominering!

Dela sidan
Månadens lärglädjespridare

Namn: Anders Moberg
Yrke: Lärare i teknik
Arbetsplats: Flahultsskolan

Relaterade nyheter

Lärglädjespridare
1 sep 2023 06:45
Anna och Markus skapar festliga raster med rörelseglädje
September månads lärglädjespridare heter Anna Skoglund och Markus Pettersson. De är båda fritidslärare på Slättenskolan och brinner för att göra rast...
Lärglädjespridare
1 aug 2023 07:31
Lagspelaren Yesim trivs när hon får hjälpa andra
Yesim Ek är den första du möter och blir välkomnad av med ett leende när du kommer till Stadsgårdsskolan. Yesim är månadens lärglädjespridare för att...
Lärglädjespridare
1 dec 2022 10:13
"Vi bjuder in eleverna till delaktighet"
Louise och Åsa är årets sista Lärglädjespridare. Möt två fritidslärare som bl.a. arbetar med äventyrspedagogik, ett upplevelse- och samarbetsbaserat ...