Jönköpings kommun pedagog, till startsidan

Book Creator på iPad

Med Book Creator kan du enkelt skapa digitala böcker. Du kan skriva text, lägga till egna bilder och filmklipp och läsa in egen berättarröst. Eftersom det går att redigera utifrån eget tycke och smak passar verktyget för alla åldrar. Med stöd för flera olika uttryckssätt är den ett bra och motiverande alternativ för alla.

Book Creator finns som webbtjänst och som app för iPad. Här får du en beskrivning av hur du arbetar med Book Creator på iPad.

Har du en iPad som levererats via utbildningsförvaltningen i Jönköpings kommun så hittar du Book Creator One i iPadens Hub-app. Det är en gratisapp där du kan göra en bok. Det finns också en app som heter Book Creator for iPad. I den kan du göra obegränsat antal böcker. Book Creator for iPad köps in via formulär för appbeställning på Intranätet. IT-pedagog eller IT-administratör gör beställningen.

När du öppnar appen ser du knappen New Book. Klicka på den för att komma igång med att skapa en bok.

Bild som visar var du hittar knappen New book

När du klickat på New Book får du möjlighet att välja format på din bok. Väljer du ett format som heter Comic så följer det bland annat med pratbubblor och bakgrunder som är utformade som serierutor.

Nu kan du börja lägga till innehåll till din bok. Klicka på + och välj vilken typ av innehåll du vill lägga till. Klicka på i för att redigera tillagt innehåll. Du kan exempelvis redigera typsnitt och storlek för en text genom att markera textrutan och sedan klicka på i. Du kan redigera en bild genom att markera bilden och klicka på i o.s.v.

Bild som visar plustecknet för att lägga till innehåll och i för att redigera innehåll

Du lägger till bilder genom att först klicka på + och sedan välja Photos eller Camera.

Lägg till bild

Klickar du på Photos får du tillgång till iPadens bildrulle och kan välja bild där. Första gången du gör det får du antagligen svara på en fråga om Book Creator ska få tillgång till bilderna. Svara då ja.

Du kan också klicka på Camera. Då använder du kamerafunktionen för att fota och lägga till en bild.

Lägg till film

Du lägger till film på samma sätt som du lägger till bild. Klicka på Photos och välj i stället en film som du har i iPadens bildrulle. Filmen bäddas in och får en play-knapp som du kan använda för att spela upp den. Du kan också använda kamerafunktionen och filma istället för att fota.

Bild som visar knappen Photos och knappen Camera

Inställningar för bild och film

När du har lagt till en bild eller en film finns det några inställningar du kan göra.

  • Flytta på bilden eller filmen genom att sätta fingret på den och dra.
  • Förstora/förminska genom att markera bilden eller filmen med fingret och sedan ta tag i ett av de blå hörnen som visas och dra.
  • Markera bilden eller filmen och klicka på i. Då kan du radera objektet genom att klicka på Delete.

Du kan alltid ångra din senaste förändring genom att klicka på Undo.

Bild som visar Delete-knapp, Undo-knapp samt hur en bild eller film ser ut när de är markerade.

Vill du lägga till text klickar du på + och sedan på Add text. Du får då upp en skrivyta. Skriv den text du önskar och klicka sedan på Done.

Bild som visar knappen Add Text och skrivytan med knappen Done

Inställningar för text

När du har skrivit en text och klickat på Done kan du göra vissa inställningar. Markera textrutan och klicka på i uppe i högra hörnet. Du kan bland annat förändra storlek, typsnitt och färg.

Du kan flytta textrutan genom att dra i den med fingret. Du kan också radera textrutan genom att klicka på Delete.

Bild som visar redigeringsmöjligheter för text

Du kan förändra bakgrunden genom att klicka på i när inget är markerat. Då får du upp olika alternativ för bakgrunden. Välj exempelvis mellan olika färger och mönster.

Skulle du klicka på i när exempelvis en bild är markerad får du först upp inställningarna för bild. Du kan då i överkanten av rutan som kommer upp välja Page och den vägen komma till inställningar för bakgrunden.

Bild som visar olika valmöjligheter för bakgrunden

För att exempelvis lägga till en berättarröst klickar du på + och sedan på Add Sound. Därefter klickar du påden röda knappen under Start Recording uppe i högra hörnet. När du talat in det du vill säga så stoppar du inspelningen gonom att klicka på den röda knappen igen.

Nu får du svara på frågan om du vill använda inspelningen. Klickar du på Yes så hamnar inspelningen i din bok. Den får en högtalare som symbol. Du lyssnar på din inspelning genom att klicka på högtalarsymbolen.

Bild som visar var man hittar inspelningsfunktionen
  • Publicerad: 21 okt 2022
  • Senast uppdaterad: 9 apr 2024
Dela sidan

Relaterat utbildningsmaterial

28 okt 2022 16:32
Digitalt berättande med Stop Motion
Med hjälp av stop motion-teknik kan barn och elever enkelt skapa animerad film.
17 okt 2022 16:20
Green Screen i iMovie
Med hjälp av Green Screen kan du ersätta en bakgrund med en annan. Du filmar eller fotar framför en grön skärm och tar sedan hjälp av program med Gre...
13 okt 2022 16:15
Grunderna i iMovie
I iMovie kan du kombinera foton och filmklipp i din film. Det är enkelt att lägga till ljud i form av berättarröst, bakgrundsmusik och ljudeffekter. ...

Relaterade nyheter

Bli inspirerad
25 apr 2024 09:17
Tiina har hittat en hjälpreda i Book Creator
Tiina Olander jobbar som lärare på modersmålsenheten och undervisar elever i finska, både i andraspråk och som modersmål. Det innebär att elever med ...
Aktuellt just nu
22 mar 2024 14:18
Nominera din skola eller förskola till miljöpriset
Har du, din förskola eller skola gjort något grönt, skönt och viktigt för att värna om miljön? Nominera till Miljöpriset för chansen att vinna 25 000...
Nyhet
7 nov 2023 07:25
Pedagog Jönköping fyller ett år!
I november 2022 lanserades Pedagog Jönköping som en digital mötesplats där pedagoger kan inspirera varandra och utvecklas i sina yrkesroller. Nu har ...

Relaterade blogginlägg

IT och specialpedagogik
26 jan 2024 06:42
Hur lär vi oss egentligen?
Hur ofta tänker du på hur du lär dig saker? Det kanske inte är något som du tänker på varje dag men som lärare kan det vara bra att stanna upp ibland...
IT och specialpedagogik
16 dec 2022 08:30
Vilken är den bästa matteappen?
Vilken är den bästa matteappen? Den typen av fråga har nog inte bara jag ställt mig eller fått under åren. Vi som pedagoger är ofta nyfikna av oss oc...
IT och specialpedagogik
4 nov 2022 10:40
Läser du med öronen eller ögonen?
Jag vet inte om du tycker om att läsa böcker men jag tycker att det är fantastiskt trevligt och rogivande att få sjunka ner i en skönlitterär bok. Me...