Jönköpings kommun pedagog, till startsidan

Slöjdis är poppis på Råslättsskolan

5 mar 2024 06:31

Bli inspirerad

Sedan i höstas har eleverna på Råslättskolans fritidshem möjlighet att gå på Slöjdis varje torsdag. Då öppnar slöjdlärare Helena Högström upp slöjdsalen för kreativt skapande utan krav och bedömning. En satsning som visat sig vara en succé, inte bara för eleverna utan även för samarbetet mellan skolan och fritids.

Porträttbild på Helena och Michaela

Helena Högström, slöjdlärare och Michaela Andersson, lärare i fritidshem på Råslättsskolan.

Helena Högström, slöjdlärare och Michaela Andersson, lärare i fritidshem är båda överens om att Slöjdis bara har haft positiva effekter och lovordar satsningen som blev möjlig i fjol då slöjden i årskurs två togs bort till förmån för fler timmar i årskurs tre. Helt plötsligt fanns både tid och ledig slöjdsal till förfogande för att förverkliga Helenas mångåriga dröm – att skapa en samlingspunkt för kreativitet och relationsskapande men också en naturlig brygga mellan skola och fritids.

– Slöjdis är ett fantastiskt komplement till vår ordinarie verksamhet, säger Michaela. Inga av våra lärare i fritidshem har behörighet i bild och skapande och i i vårt kvalitetsarbete har vi sett behov av att arbeta mer med estetiska ämnen. Nu får vi hjälp med det av Helena och skolan kompletterar fritids istället för tvärtom som det brukar vara. Men det bästa av allt är ändå att eleverna tycker att det är otroligt roligt, fortsätter hon.

Michaela och Helena står och samtalar i en slöjdsal med bänkar, symaskiner och skåp i bakgrunden.

Att starta Slöjdis är en dröm som Helena har haft i mer än fem år. I fjol blev det möjligt och både Michaela och Helena lovordar satsningen som bygger en naturlig brygga mellan skola och fritidshem. – Eleverna springer hela tiden till Helena för att fråga saker. De har fått en till vuxen på fritids som de skapat en nära relation till och Slöjdis har blivit en viktigt del i vårt arbete med skolklimat och kultur, säger Michaela.

Veckans guldstund

På Råslättsskolan finns fem fritidshem och hittills har eleverna i årskurs 3 och 6 från två av fritidshemmen fått möjlighet att gå på Slöjdis varje torsdag mellan klockan 13 och 17. Eleverna kommer till Helena direkt efter incheckning på fritids och de börjar alltid med samtal och mellanmål innan kreativiteten får flöda.

– Detta är veckans guldstund, säger Helena. Under Slöjdis finns ingen stress, vi hinner prata om allt möjligt och eftersom det är utan betygsbedömning kan vi kan ha fokus på kravlöst skapande och handkraftens glädje. Här får det bli fel och om det bli fel så testar vi igen. För mig är det viktigt att eleverna får känna att det är roligt med slöjd utan att bli bedömd.

– Flera som har varit på Slöjdis är mer motiverade på den vanliga slöjden nu, konstaterar Helena. De känner igen moment och har fått bättre självförtroende i ämnet. Det är roligt att se att det redan på så kort tid har gett sådan effekt, fortsätter hon.

Helena och Michaela står i dörröppningen in till slöjdsalen där Slöjdis är.

Varje torsdag är eleverna på fritids välkomna till Slöjdis. På skolan finns fem fritidshem och ett i taget är välkomna. Hittills har åk 3 till 6 haft Slöjdis och nu är det dags för de mindre barnen i åk 2 att få gå. Framåt är planen att inte ta ett fritidshem i taget utan blanda årskurser och fritidshem för att barnen ska lära känna varandra bättre.

Skapande som gynnar alla

Allt som skapas på Slöjdis stannar på skolan och kommer alla till del. Det första som tillverkades var flaggor till skolgårdens rastbodar för att signalera att de är öppna. De har också gjort spöken som fick smycka skolan och fritids under höstlovet, spelpjäser till spel som lånas ut i rastbodarna, ett flaggspel där det står Slöjdis men också menspåsar.

– Det var inte alla som var bekväma eller visste så mycket om mens när vi påbörjade arbetet. Det var lite laddat, säger Helena. Men det blev fantastiska samtal och vi kunde hjälpas åt att förklara och avdramatisera ämnet. Nu vet alla att det finns menspåsar på fritidshemmen och i personalrummen så skulle man få mens under skoltid är det bara att gå att be om skydd. Ingen tycker att det är konstigt, fortsätter hon.

Plugg

Eleverna på Slöjdis har tillverkat menspåsar som numera är fyllda med mensskydd och finns på alla fritidshem och i personalrummen.

Skapande, rekreation och elevernas intresse

Både Michaela och Helena upplever att barnen tycker att Slöjdis är meningsfullt och roligt och berättar att de flesta utrycker att Slöjdis är väldigt viktig för dem. Det är en kvalitetstund som är elevstyrd och som uppfyller fritidshemmets mål när det gäller skapande, rekreation och att fritidshemmet ska jobba utifrån elevernas intresse.

– Vi upplever så många effekter, säger Michaela. Med Slöjdis kan vi erbjuda en rikare fritidsundervisning och relationerna mellan personalen på fritids och skolan har förstärkts.

– Det är fantastisk att våra rektorer har vågat satsa på detta och att de förstår hur viktigt det är med praktiska och estetiska ämnen, inflikar Helena.

– Kvalitetsarbetet kan se olika ut i skolan men här satsar ledningen på fritidshemmet och att förändra och förstärka vår undervisning. Det är jättehärligt, konstaterar Michaela nöjt.

En flagga med flärpar i olika regnbågsfärger som det står rastbod på.

När rastbodarna på skolgården är öppna pryds de av flaggor som eleverna på Slöjdis har gjort.

Spelpjäser som består av vita hjärtan, gröna spiraler och bruna högar med ögon på.

Nytillverkade spelpjäser till spel som lånas ut i rastbodarna.

Flaggspel i olika färger. Varje flagga har en bokstav som tillsammans bildar ordet Slöjdis.

Flaggspel

Dela sidan

Relaterade nyheter

Lärglädjespridare
1 nov 2022 08:00
"Alla elever ska få känna att de lyckas oavsett olika förmågor"
Emma är en fotbollsspelare som brinner för elever med behov av extra stöd. Hon träffar elever före, under och efter skoltid och ser mötet och relatio...
Nyhet
7 nov 2023 07:25
Pedagog Jönköping fyller ett år!
I november 2022 lanserades Pedagog Jönköping som en digital mötesplats där pedagoger kan inspirera varandra och utvecklas i sina yrkesroller. Nu har ...
Boktips
26 okt 2023 07:18
Sociala relationer i fritidshem
Att ha kunskap, både teoretiskt och praktiskt, om sociala relationer är viktigt för alla lärare. Det är extra viktigt i fritidshemmet där en stor del...