Jönköpings kommun pedagog, till startsidan

Therese spel gör eleverna delaktiga

10 jan 2023 15:46

Bli inspirerad

Det började för några år sedan när Therese funderade på ytterligare ett sätt att göra eleverna mer engagerade på lektionerna. Hon fick inspiration från ett spel som redan fanns på skolan och voilà, så var Ekologispelet uppfunnet.

Porträttbild på Therese Martinsson

Therese Martinsson jobbar som förstelärare på TTC.

Therese jobbar som förstelärare på Bäckadalsgymnasiet, Transport- och trafiktekniskt centrum (TTC) och att variera undervisningen, med både analoga och digitala hjälpmedel, för att eleverna ska bli mer aktiva är något Therese gillar och gärna gör. Det bekräftas inte bara av eleverna vi möter när vi går runt på skolan utan också av en kollega som spontant kommer och berömmer Therese för hennes sätt att undervisa under vårt samtal.

–Jag skulle aldrig bli lärare utan jag utbildade mig till biolog, säger Therese. Men av en slump började jag jobba som lärarvikarie och på den vägen är det. Jag trivdes med yrket och bestämde mig att det var lärare jag skulle bli.
Tre personer sitter vid ett bord och spelar Ekologispelet.

Ekologispelet är en uppskattat inslag när eleverna i årskurs 2 på TTC ska repetera kursen i naturkunskap.

Tärningsspel med spelplan och frågekort

Ekologispelet beskriver Therese som ett enkelt tärningsspel med spelplan och frågekort som fyller sitt syfte med att göra eleverna mer delaktiga, samtidigt som de repeterar naturkunskapskursen inför sista laborationsrapporten.

–Det blir ett mer elevaktivt lärande att spela ett spel. Jag märker att eleverna uppskattar det och tycker det är roligt, säger Therese. Det blir ett engagemang och alla deltar, även de som i vanliga fall inte är så aktiva på lektionerna. Det här blir ett sätt för eleverna att samtala och ställa frågor till varandra.

Bild på händer som håller i ett spelkort där det står: Ge exempel på ekosystemtjänster.

Ekologispelet har Therese använt några år i undervisningen och innehåller frågor från hela kursen i naturkunskap.

Utmaningskort som överraskar

Förutom frågor kring begrepp inom naturkunskap så innehåller spelet även utmaningskort. Det kan t.ex. vara att bryta arm med en medspelare, göra armhävningar eller ge en komplimang till en klasskompis.

–Det bryter av och blir ett överraskningsmoment och är nog en stor del att många tycker det är roligt. Det är något de inte förväntar sig.

Bild på två spelkort där det står: "Ge Therese en riktigt svår fråga som hon troligtvis inte kan svaret på. Kan hon inte det rätta svaret så flytta ett steg fram. Du måste berätta det rätta svaret på frågan" och Ge din medspelare en riktigt fin komplimang

Spelet innehåller inte bara frågor inom ekologi utan även utmaningskort som bl.a. får eleverna att träna värdegrund.

Mer skratt och glädje

För Therese är spelet bara ett av många olika arbetssätt som hon jobbar med under en lektion. Bikupor då eleverna sitter i grupp och diskuterar, laborationer med kortare praktiska moment, kahoot och korta filmer är vanliga inslag. Att få röra lite på sig under långa lektioner mår alla bra av och då kan faktasök vara en metod. Eleverna får tio snabba frågor att svara på som hon delar upp per bänkrad. När de löst uppgifterna får de var och en gå och skriva svaren på tavlan.

– Min uppfattning är att eleverna lär sig mer när det finns skratt och glädje på lektionerna. Långa genomgångar passar inte alla och att variera lektionerna för att fler ska lära sig och bli engagerade är viktigt för mig. Kan mitt spel bidra till det är jag glad.

Spelkort som uppmanar till att använda kroppens kemiska energi och bryta arm med en medspelare eller att stå på ett ben i 10 sekunder.

Tanken med utmaningskort är att de ska bryta av och bli ett överraskningsmoment.

Bild på två av spelarna som bryter arm.

Hejarop vid armbrytningen är inte ovanligt.

Dela sidan

Relaterade nyheter

Bli inspirerad
27 mar 2024 06:58
Samarbete med lärosäten har skapat fortbildning, inspiration och lärglädje på PB
Sedan många år samarbetar naturprogrammet på Per Brahegymnasiet med olika högskolor och universitet vilket har lett till både besök av gästföreläsare...
Aktuellt just nu
23 feb 2023 13:47
Särskild begåvning - kompetensutveckling med start ht 23
Är du intresserad av att delta i kompetensutveckling kring särskild begåvning med efterföljande uppdrag? Nu har du som jobbar som förskollärare, lära...
Aktuellt just nu
19 sep 2023 08:15
Beredskapsveckan bjuder på krislådor och tillfälle att öva
Vecka 39 är det dags för årets beredskapsvecka. Vad är det och varför måste jag hålla koll på det kanske du undrar?