Jönköpings kommun pedagog, till startsidan

Så kommer du igång med utomhuspedagogik!

16 maj 2025 13:34

Utomhuspedagogik

Jag får ibland frågan vad som driver mig att jobba med utomhuspedagogik och hur jag gör för att göra det så enkelt som möjligt. Kanske just du står i startgroparna för att komma igång med mer utomhusundervisning på din skola och funderar på hur du ska göra.

När jag började min utbildning till lärare i fritidshem år 2009 valde jag inriktning utomhuspedagogik och rörelse. Det har gett mig ett starkt driv och övertygelse om att barn lär sig som bäst när hela kroppen och alla sinnen får användas. Sedan dess har jag fått möjligheten att fördjupa mina kunskaper och erfarenheter av detta både genom arbete och fortbildning inom friluftsliv och utomhuspedagogik. Jag tänkte i det här blogginlägget dela med mig av mina bästa tips och råd för att komma igång med utomhusundervisning.

Material samlat i påsar

Mina fyra första år i yrket jobbade jag på en skola i Stockholm med utomhusprofil. Fritidshemmet bedrev all sin verksamhet utomhus och friluftsliv var en naturlig del av hela skolans dagliga arbete. Detta satte såklart prägel i mig som pedagog och jag har tagit med mig mycket av det arbetssättet vidare även på andra arbetsplatser. Bland annat hade vi tillgång till en stor materialbank i form av påsar med färdigt material för aktiviteter och övningar utomhus. I varje påse, som sorterades utifrån ämne och syfte, fanns det konkreta materialet färdigt tillsammans med en beskrivning av övningen. Detta underlättade för samtliga lärare på skolan att flytta ut sin undervisning utomhus.

Materialbanken växte fram över tid och blev bara större. Detta tyckte jag var toppen och det uppskattades av både mig och andra lärare. Jag tog fasta vid konceptet och har sedan dess byggt upp en liknande materialbank (fast i mindre skala) i form av påsar med färdigt material för övningar utomhus.

Exempel på påse med material om sopsortering. ketchupflaska, reflexväst och tygpåse samt bilder på återvinningssymbolen och en soptunna bland annat.

Materialpåsar, utifrån ämne och syfte, med konkret material tillsammans med en beskrivning av övningen underlättar för att flytta ut sin undervisning utomhus.

Dokument med beskrivning av övningen Soptjuven.

Soptjuven är en övning som finns i en av våra materialpåsar. Syftet är att eleverna ska förstå vikten av återvinning.

Förberedelse är A och O

Undervisning utomhus kräver ofta annat material och annan utrustning än den undervisning som sker inomhus. Vill jag visa en bild på något som hör aktiviteten till så behöver jag oftast redan ha förberett mig genom att skriva ut och gärna även laminera bilden innan vi går iväg. Allt måste packas med innan och har vi glömt något så finns inte alltid möjligheten att hämta. Det har ju såklart hänt att jag glömmer packa ner något specifikt vi har behövt, men med tiden har jag lärt mig att även bli väldigt flexibel med att klara mig utan det vi har glömt. Sist glömde jag tärningar till 36-leken, men det löste sig med en app som snabbt gick att ladda ner till telefonen.

Det går ju däremot att förebygga risken att glömma något genom att ha påsar redo med allt material färdigt (och en fulladdad telefon). Påsarna möjliggör även för fler pedagoger att inspireras och att använda sig av materialet med fler grupper. Det finns verkligen otroliga mängder med lekar, övningar och aktiviteter att använda för utomhuspedagogik i skolan beskrivna i olika böcker och hemsidor. Det enda som behövs för att eleverna ska få ta del av denna guldgruva är egentligen att någon genomför dem.

Materialpåse med övningen räknestafett.

Materialpåse med övningen räknestafett. Syftet är att låta eleverna träna på de olika räknesätten under rörelse.

Ryggsäcken

Jag brukar ha för vana att alltid ha med mig en ryggsäck när vi går iväg till skogen. I den kan det finnas saker som alltid är med, till exempel första hjälpen-väska, och annat som kan vara bra och kul att ha just den dagen. Ofta när vi är ute i naturen ska vi leta efter specifika föremål eller så hittar eleverna saker själva som de vill visa och undersöka. Då passar det bra att ta fram en liten vit duk, ca en kvadratmeter, för att lägga fynden på. Naturföremålen blir lättare att studera med en helt vit bakgrund utan andra störande objekt runtomkring. En del barn blir otåliga och uttråkade av att vara ute i skogen en längre stund. Då kan spel, luppar eller en spritpenna vara bra att ha. Med en spritpenna kan du eller barnen snabbt göra ögon på en pinne eller sten eller liknande, och vips så har du en liten kompis som barnen kan leka med.

Ta dig ut!

Egentligen är det första steget för att komma igång med utomhuspedagogik att bara ta sig utanför klassrummets fyra väggar. Att ge eleverna en uppgift att lösa utomhus kan vara en bra början. Har du använt dig av något material som du tyckte fungerade så spara det gärna i din egen påse! Vem vet, du kanske blir lika driven och engagerad för att lära in ute som jag är.

Saker som alltid är med i ryggsäcken:

  • Första hjälpen-väska (gärna med xylocainsalva så att inte ett myggbett tar fokus från hela stunden utomhus)
  • Vita små dukar, t ex delar av gamla lakan. (Att lägga fynd på).
  • Toalettpapper
  • Vattenflaska
  • Påsar för skräp
  • Svart spritpenna (att kunna göra ögon på pinnar med)

Annat som kan vara bra att ta med:

  • Luppar
  • Tarp (vid regnigt väder)
  • Rep
  • Vikbar såg
  • Sittunderlag
  • Kikare
  • Lekband

Skribent

Susanne Wahlgren

Lärare i fritidshem

  • Landsjöskolan

Bloggarna på Pedagog Jönköping består av personliga texter. Åsikter och ställningstaganden är skribentens egna.

Dela sidan

Utomhuspedagogik

En blogg med fokus på utomhuspedagogik. Här delar pedagoger och lärare i förskolan, grundskolan och gymnasiet med sig av sina erfarenheter, tankar, funderingar och bästa tips. För vem? Denna blogg riktar sig till dig som är nyfiken på utomhuspedagogik. Om vad? Här kan du få idéer och inspiration om hur du kan utforska och använda dig av utomhuspedagogik i undervisningen och som fritidsaktivitet för att skapa lärglädje med naturen som redskap.

Relaterade blogginlägg

Utomhuspedagogik
15 apr 2025 11:44
Lär med våren som klassrum
Jag arbetar med årskurs 1–3 och tillbringar mycket av min undervisning utomhus – inte bara när solen skiner, utan året om. Oavsett om det är snö, reg...
Utomhuspedagogik
5 feb 2025 07:18
Att lära genom naturen under hela året
Som utomhuspedagog arbetar jag med att skapa meningsfulla och engagerande lärandesituationer i naturen, där eleverna får möjlighet att använda alla s...
Utomhuspedagogik
13 mar 2024 07:23
Att utforska världen
I det här blogginlägget kommer jag att presentera olika lektioner och metoder för utomhuspedagogik med rörelse och sensorisk inlärning i fokus. Vi ko...