Känslor
24 apr 2025 11:01
Han kommer springande emot mig med mungiporna uppåt och försöker få fram något att säga men det kommer inget från munnen. Istället gör han tecknet för glad. Jag bekräftar och säger - Är du glad? Då lossnar det och han säger - Ja, glad, glad!! Han slappnar av i hela kroppen och vi kan börja prata om varför han är glad. Han har nyligen kommit till Sverige och har en språkförsening på modersmålet. Denna händelse har fastnat i mitt minne trots att det är länge sen. Jag kan aldrig glömma hur lättad han blev när jag sa ordet glad och han förstod att jag förstod.
Alla har säkert varit med om att känna hur svårt det är att få fram ord eller rätt ord när man blir arg. Vid ett flertal gånger har barn i min närhet använt tecken för arg mitt i ett känsloutbrott då de inte fick fram några ord. Jag har då bekräftar och sagt ordet arg och det hjälper dem ofta att komma igång och uttrycka vad som hände.
TAKK
Dessa berättelser bygger på att barnen har lärt sig tecknen för olika känslor. Min erfarenhet är att alla barn oavsett hur mycket eller lite talat språk de har är hjälpta av att kunna tecken för känslor. På vår avdelning finns tecken för känslor med hela tiden när vi pratar om någon känsla. Vi har valt ut sex olika känslor att lära barnen; glad, ledsen, arg, lugn, rädd och förvånad. Vår undervisning bygger på att använda estetiska uttryckssätt i barnens lärande. Jag vill dela med mig av hur vi jobbat med känslor med hjälp av musik och skapande. Jag tror nämligen att barn lär sig snabbare om lärandet är lustfyllt.

Sångbild akvarell. Känslor målad av Kristina Jonsson
Sången Känslor
Den allra första sången jag skrev tillsammans med barnen på Öxnehaga har nu 12 år på nacken och heter Känslor. Jag gjorde en refräng med sex olika känslor som tecknas med TAKK. Barnen fick hjälpa mig med texterna i verserna. Jag frågade - När känner du dig glad? Ledsen? Arg? Jag skrev ned vad barnen sa och gjorde verser. Nu håller jag på att göra nya verser med barngruppen jag har nu. Testa gärna du också att göra verser med din barngrupp, det blir så bra diskussioner. Prata om en känsla åt gången, bestäm er för fyra olika saker som barnen är glada för. Sedan kan du använda den instrumentala versionen av sången för att sjunga era texter. Man kan också givetvis bara använda refrängen.
I boken som följer sångerna (har delats ut till förskolorna i Jönköpings kommun) finns en målarbild som vi kallar känslosnurran. Den kopierar vi upp till barnen varje år och låter dem måla sin egen snurra, vi laminerar den och sätter fast en pil som de kan flytta till de olika känslorna.

Känslosnurror
När alla barn gjort var sin snurra kan man använda snurran på olika sätt:
- Gör ett tecken på en känsla, alla barn får gissa vilken känsla genom att flytta pilen.
- Läs en bok, när boken är klar får alla barn sina snurror, återberätta boken genom att barnen snurrar fram hur de tror karaktärerna i boken känner sig. Det är viktigt att barnen också får uttrycka sig verbalt i återberättandet. Ställ följdfrågor: Varför tror du att Nallen var ledsen?
- Lyssna på musik, välj sånger i moll och dur, olika musikgenrer, snabba, långsamma låtar. Låt barnen snurra fram en känsla som passar till sången, inget är rätt eller fel.
- Lägg ut sångkort eller sångfigurer på sånger barnen kan väl, låt barnet välja en sång och en känsla på snurran. Sjung sången på känslan.
- Spela på en trumma på olika känslor, låt barnen gissa vilken känsla du tänker på.
Jag har tillverkat en egen snurra, hittade en snurra i ett spel som jag använde. Pilen i den snurran kan man snurra iväg så det blir en slumpmässig känsla. Den använder vi ofta i våra musiksamlingar. Vi sjunger en sång t.ex. Imse Vimse, ett barn får snurra och om det blir arg så sjunger vi om Imse med en arg röst, argt ansiktsuttryck, arga rörelser.
För de yngsta barnen eller i anpassad grundskola:
- Gör snurror med fyra känslor t.ex. Glad, ledsen, arg, lugn
- Sjung bara ett ord på en melodi t.ex. Rassel, arg, arg, arg... var arg med hela kroppen och rösten
- Sjung de sånger barnen kan på olika känslor

Känslolåda
För några år sedan gjorde vi en låda som heter känslor. Där i finns material för en hel samling om känslor. Några sånger, bilder på tecken, bilder på olika ansiktsuttryck och en gosig katt. Vi använde katten till att berätta händelser som katten varit med om och frågade barnen “Hur tror du katten kände då?”. Jag vill minnas att vi försökte fånga olika dilemman som fanns på avdelningen för att prata om det barnen kände igen. T.ex. katten lekte med sin leksaksbil, då kom en annan katt och tog bilen. Hur tror ni katten kände sig då?
Det finns så många fördelar med att prata om känslor och leva sig in i olika känslor. Vi ger barnen verktyg tidigt för att i framtiden lättare känna igen och prata om känslor. Det är viktigare än någonsin eftersom vi har en psykisk ohälsa som ökar och kryper ner i åldrarna.
Hoppas du fick någon ny idé om hur du kan jobba med dina barn. Nästa utmaning jag ska ta mig an är att dansa känslor med barnen!
Tips på sånger att sjunga på olika känslor
Kännarblues (YouTube)
Jag är lycklig (YouTube)
När vi använder snurran sjunger vi enbart refrängen: “Jag är arg, arg, arg idag därför vill jag va med dig” osv
Använd melodin att sjunga en känsla.
Skribent

Sofie Tubbin
Musikpedagog Öxnehagas förskolor
Bloggarna på Pedagog Jönköping består av personliga texter. Åsikter och ställningstaganden är skribentens egna.
Språkutveckling genom musik
Jag som skriver denna blogg heter Sofie Tubbin och är anställd på Öxnehagas förskolor som musikpedagog. Just nu arbetar jag som pedagog på avdelning Dungen på Oxhagens förskola. Under 2022 kom albumet ”Jag gör musik” med barnlåtar ut med tillhörande metodbok med noter och tips. Detta projekt gjorde jag i uppdrag av Jönköpings kommun finansierat av Skolverket. För vem? Denna blogg riktar sig till pedagoger som undervisar i förskolan, förskoleklass samt anpassad skola. Om vad? Denna blogg handlar främst om språkutveckling genom musik, men även om musikens kraft att skapa gemenskap, självkänsla, kroppskontroll, kommunikation och glädje! Du kommer också få lite exempel på hur vi kan ta hjälp av musiken i språkinlärning när barnen är små, har en språkförsening eller när barnen är nya i Sverige och ska lära sig ett nytt språk.