Att ta fram en helt ny kurs - AI 1 på ED
25 feb 2025 13:34
Hur gör man för att ta fram en helt ny kurs? Den frågan ställde vi oss på Erik Dahlbergsgymnasiet när vi beslutade oss för att lansera Skolverkets nya kurs i artificiell intelligens, AI 1, under höstterminen 2024.
Med tanke på hur grundläggande AI-kompetens blir alltmer efterfrågad i dagens samhälle, kändes det inte bara som ett naturligt steg, utan även som ett otroligt viktigt sådant. Men processen att omvandla ett centralt innehåll och betygskriterier till ett levande kursinnehåll har visat sig vara en utmanande, men otroligt lärorik och rolig, upplevelse.
Under de senaste åren har artificiell intelligens fått en allt större plats i samhället, en utveckling som väcker många frågor även i skolvärlden. Vilka kompetenser kommer våra elever att behöva för att kunna navigera på arbetsmarknaden efter gymnasiet, eller rentav fungera i en värld som alltmer påverkas av AI? Mot denna bakgrund är det kanske inte oväntat att Skolverket har valt att utveckla två kurser om AI för gymnasieskolan. Efter en omfattande process för att konkretisera kursernas innehåll lanserades de nya AI-kurserna, AI 1 och AI 2, i juli 2024, och Erik Dahlbergsgymnasiet blev en av de första gymnasieskolorna i Sverige att erbjuda kursen AI 1.
AI 1 - Kursens innehåll och fokus
AI 1 är en 100-poängskurs som kombinerar både samhällsorienterade och tekniska moment. Mängden samhällsorienterat innehåll är nog oväntat mycket för de flesta – till exempel tar kursen upp moment som AI-historia, etiska frågeställningar och juridiska aspekter av AI. Som Skolverket själva uttrycker det: "Ämnet artificiell intelligens behandlar AI-utvecklingen framför allt ur ett samhällsperspektiv och utforskar vilka konsekvenser det kan ha för det dagliga livet." Med detta sagt finns det även gott om tekniska moment, som principerna bakom maskininlärningsalgoritmer och sökstrategier.
Utifrån innehållet har det ibland skämtsamt sagts att den perfekta lärarkombinationen för denna kurs är 50% samhällslärare och 50% programmeringslärare.
Hur ser det då ut vad gäller behörighet för undervisande lärare?
För att vara behörig krävs att läraren har en bakgrund inom teknik, matematik, programmering, gränssnittsdesign eller webbutveckling, samt 15 högskolepoäng inom artificiell intelligens. För lärare med annan bakgrund krävs 60 högskolepoäng för att bli behöriga att undervisa i ämnet. På Erik Dahlbergsgymnasiet har vi haft förmånen att vara tre lärare som samarbetar för att bedriva kursen i två olika klasser. Vi erbjuder kursen både inom teknikprogrammet och som ett individuellt val, vilket ger elever från alla inriktningar möjligheten att utforska ämnet.
Utmaningar och möjligheter vid kursstart
Vid kursstart upplevde vi att en utmaning var att förmedla vad kursen faktiskt handlar om till eleverna. Begreppet AI associeras av många med generativ AI, som ChatGPT och bildgenerering. Även om generativ AI är högst relevant ur ett samhällsperspektiv innehåller kursen få moment om prompt engineering eller liknande. Istället presenterar vi en bredare bild av artificiell intelligens, inklusive maskininlärningsalgoritmer som redan nu har stor påverkan på besluten som tas i våra liv. Med detta sagt uppmuntrar vi eleverna att utnyttja de otaliga pedagogiska möjligheter som språkmodeller medför.
Kursutveckling och pedagogiska frågor
I utvecklingen av kursen har vi reflekterat mycket över pedagogiska och didaktiska frågor gällande exempelvis kursstruktur, innehåll och bedömning. Eftersom kursböcker ännu inte finns har vi varit tvungna att sätta ihop vårt eget material, en tidskrävande men berikande process för våra egna kunskaper om AI. Vilken nivå skulle undervisningen ligga på? Vilka förkunskaper hade eleverna? Dessa frågor kunde vi bara anta svar på och sedan justera progressivt genom möten med eleverna.
En annan knivig fråga var programmering. Behöver eleverna kunna, eller lära sig, programmera för att genomföra kursen? Efter noggrant övervägande kom vi fram till att svaret var nej. Vi ville inte göra ingångströskeln för hög. Istället valde vi att visa hur algoritmer fungerar steg för steg och visualisera data på andra sätt, till exempel med hjälp av program för datamining.
Erfarenhetsutbyte och framtidsutsikter
Vi är förstås inte ensamma i Sverige om att genomföra kursen. För att få stöd och dela erfarenheter med andra lärare i samma situation startade David en Facebook-grupp, där han har kunnat diskutera upplägg och utbyta tips. Det har varit intressant att se hur förutsättningarna och pedagogernas bakgrund varierar runt om i Sverige. En slutsats är att vi har bättre förutsättningar än de flesta skolor vad gäller kunniga och drivna pedagoger.
Arbetet med att ta fram AI-kursen har varit otroligt spännande och lärorikt. Vi är övertygade om att kursinnehållet är relevant inte bara för de elever som väljer kursen utan även för samtliga elever – och kollegor – på Erik Dahlbergsgymnasiet.
Att ge eleverna grundläggande förståelse för AI och dess inverkan på vårt samhälle är inte bara viktigt för deras framtida karriärer, utan också för deras förmåga att förstå och påverka den teknologiska utvecklingen. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla och förbättra kursen och hoppas att fler skolor och elever får möjlighet att ta del av detta viktiga innehåll.
Skribent
Andrew Galbraith, Susanne Petri & David Hedengren
Lärare, Erik Dahlbergsgymnasiet
Bloggarna på Pedagog Jönköping består av personliga texter. Åsikter och ställningstaganden är skribentens egna.
Forskning i praktiken
Jag som ansvarar för denna blogg heter Therése Haglind, utvecklingsstrateg på utbildningsförvaltningen och forskningsutbildad gymnasielärare. Jag har arbetat som gymnasielärare i över 20 år och har undervisat i bl.a. svenska på Erik Dahlbersgymnasiet. Ibland bloggar jag själv men ofta bjuder jag in gästbloggare som skriver om sin praktiknära forskning, kollegiala utvecklingsarbeten och lektionsdesign. För vem? Pedagoger och rektorer som vill läsa mer om lokal(a) • praktiknära forskning • utvecklingsarbeten • skolutvecklingsprojekt Om vad? Praktiknära forskning, utvecklingsarbeten och skolutvecklingsprojekt inom samtliga skolformer.