Jönköpings kommun pedagog, till startsidan

Verklighetsnära lärande utanför klassrummet

7 dec 2022 12:00

Tillgängligt lärande

I det förra blogginlägget skrev jag om planering och utvärdering av undervisningen. I det här blogginlägget kommer jag att berätta om hur ämnesintegration och lärande utanför klassrummet kan bidra till ett lustfyllt lärande.

Illustration på ett planeringskort där Tobias skrivit ner planerade aktiviteter.

Under temat ”Vatten – Vättern och människan” läste vi om livet i och kring Vättern med extra fokus på Jönköpings historia och besökte bl.a. Vätterstranden och Vattenledningsparken.

Jag brinner för ett ämnesintegrerat arbetssätt där verkligheten utanför klassrumsmiljön får ta plats. Kunskap finns att hämta på många olika ställen och sätt, inte bara där skolan råkar befinna sig.

När jag arbetade som klasslärare på lågstadiet utgick min grovplanering från tre läsårslånga teman. I årskurs 1 hette temat ”Året” då vi lärde oss om djur, natur, årstider och olika högtider. Under årskurs 2 kallade vi temat för ”Vatten – Vättern och människan” och då läste vi om livet i och kring Vättern med extra fokus på Jönköpings historia. Lågstadiets avslutande år arbetade vi med temat ”Människan – historia och tro” då vi lärde oss mer om forntiden samt religionerna islam och judendom.

När vi arbetade med temat ”Vatten – Vättern och människan” startade vi temaarbetet med en utflykt till Norrängen och Jätten Vist. På plats vid den imponerande jätten berättade vi legenden om hur Jätten Vist och hans fru hade skapat Visingsö. På vägen hem stannade vi till vid Huskvarnas småbåtshamn och lärde oss mer om djurlivet i Vättern.

Under temat besökte vi även Vattenledningsparken, byggde bobbanor i Liljeholmsparken och vandrade längs Dunkehallaån för att se hur den till slut rinner ut i Vättern.

Efter ett besök vid Vätterns strand tog vi med vatten tillbaka till klassrummet för att undersöka detta vidare. Hur ser vattnet ut? Hur skiljer det sig från vattnet som kommer ut ur kranen hemma? Vad beror skillnaden på? Många spännande tankar att fånga upp och bygga vidare på.

Ett fotocollage med bild på inbjudan till vernissage och foton på teckningar med John Bauer-motiv.

Temat avslutades med en vernissage, toppad med med salta pinnar och Pommac, där eleverna guidade föräldrarna och berättade om utställningen och vikten av vattnets betydelse.

Något som engagerade eleverna extra mycket var när vi utgick från någon känd händelse eller person som har anknytning till aktuellt tema.

John Bauers naturskildringar och tragiska öde på Vättern, Amalia Erikssons tro på sin idé om att starta och satsa på polkagristillverkning samt Andrèes hisnande äventyr i sin vätgasballong fick mina elever att med nyfikenhet ta till sig nya kunskaper inom framför allt NO och teknik.

Studiebesök på John Bauer-museet, Grenna Museum och beskådan av polkagristillverkning på plats i ett kokeri förstärker intrycken och gjorde det enkelt för mig som lärare att fortsätta arbetet i klassrummet.

Temat avslutades med en vernissage, toppad med med salta pinnar och Pommac, där eleverna guidade föräldrarna och berättade om utställningen och vikten av vattnets betydelse. Jätten Vist fanns självklart med på ett hörn.

Vi gick ut för att lära in. På köpet fick vi elever som kände arbetsglädje och kunde sätta sin kunskap i ett sammanhang.

Skribent

Tobias Israelsson

Tobias Israelsson

Lärare 1-7

Bloggarna på Pedagog Jönköping består av personliga texter. Åsikter och ställningstaganden är skribentens egna.

Dela sidan

Tillgängligt lärande

Jag heter Tobias Israelsson, är utbildad grundskollärare 1–7 och har arbetat 20 år som lärare. Nu arbetar jag på Skolstöd Handledning. Här kommer jag dela med mig av mina tankar kring undervisning och tillgängligt lärande. Hoppas att du kan finna inspiration! För vem? Lärare i grundskolan, främst lärare årskurs 1–6. Om vad? Tillgänglig lärmiljö. Tips på hur du som lärare kan arbeta med IUP-processen, strukturer i klassrummet, ämnesintegration samt publicistiska arbetsätt.

Relaterade blogginlägg

Tillgängligt lärande
27 okt 2022 15:56
Planering och utvärdering av undervisningen
Här i mitt första blogginlägg kommer jag berätta om hur du som lärare kan arbeta tillsammans med din elevgrupp när det gäller planering och utvärderi...
IT och specialpedagogik
14 aug 2023 07:37
AI som assisterande teknik
Det är nog få i skolans värld som missat begreppen ChatGPT och AI denna vår. ChatGPT slog verkligen ner som en bomb i skolvärlden i vintras med många...
IT och specialpedagogik
31 mar 2023 07:36
Vikten av att anpassa ljudmiljön
Har du någon gång varit på en föreläsning eller liknande där det har varit dåligt ljud? Om du då dessutom sitter en bit bak i salen så har du säkert ...