Skollagen, 2010:800 i praktiken
28 okt 2022 09:38
All utbildning ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet enligt skollagen. "So far so good”, men hur kan det se ut i praktiken? Jag tror att ett sätt är utgå ifrån sin egen verksamhet och de frågor som man redan arbetar med och som känns meningsfulla i den pågående vardagen.
I det här inlägget kommer jag att ge tre exempel från min egen praktik:
- följ en förändring,
- testa en ny lektionsdesign
- och ställ frågor.
17 mars 2020 kom uppmaningen att Sveriges gymnasieskolor skulle övergå till distansundervisning och det ställdes stora krav på omställning nästan över en natt. Den förändring som genomfördes och den process som tog vid på min egen skola, valde jag och Ylva Lindberg på Jönköping University att följa och dokumentera. Vi kunde bland annat se att nya praktiker utvecklades under distansundervisningen och att det för en del medförde en förändrad yrkesroll med förändrade förväntningar på arbetet. Resultaten kunde även användas för fortsatt arbete på skolan när det gäller både när- och fjärrundervisning.
I svenska tre på gymnasiet brukar jag läsa Franz Kafkas kortroman Förvandlingen med mina elever. I våras fick jag frågan av Stina-Karin Skillermark på Jönköping University om jag ville testa att också arbeta med litteraturserien The Metamorphosis (Förvandlingen som serie). Tillsammans utarbetade vi en ny lektionsdesign där den ena klassen läste Förvandlingen och där den andra klassen läste Förvandlingen men också hade tillgång till utvalda delar ur The Metamorphosis.
En av frågorna vi ställde oss var “Finns det likheter respektive skillnader mellan elevers meningsskapande utifrån novellen beroende på om eleverna har fått tillgång till delar från litteraturserien eller inte? I så fall vilka?” Resultat från det här arbetet blir både underlag för en kommande artikel och underlag för kommande upplägg av mina kurser.
I Jönköping har vi en lärarhögskola, alltså en skola där våra blivande kollegor utbildas i att bli just det - våra blivande kollegor. Varje år skrivs det examensarbeten som är kopplade till pedagogik, didaktik och ämneskunskap. Visst har vi frågor på våra skolor som vi skulle vilja ha svar på?
Erik Dahlbergsgymnasiet (ED) har ett ganska nystartat samverkansarbete med Högskolan för Lärande och kommunikation där lärarstudenter erbjuds att skriva sina examensarbeten i nära samarbete med ED:s lärare. Ett syfte med samverkansarbetet är att bygga upp en kunskapsbas kring utvecklingsområden som finns på ED samtidigt som examensarbetena riktas mot praktiknära behov och förbereder lärarstudenterna på frågor som är viktiga ute i praktiken.
All utbildning ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, det kan kännas ganska svårt, övermäktigt och abstrakt. Var ska man börja? Om vi tar ner det till klassrumsnivå och arbete som vi redan gör så blir det mer konkret, genomförbart och synligt i det vardagliga arbetet. Kanske kan du följa en förändring, testa en ny lektionsdesign eller ställa frågor till din egen praktik?
Skribent

Forskning i praktiken
Jag som bloggar heter Therése Haglind, lektor och forskningsutbildad gymnasielärare. Jag har arbetat som gymnasielärare i över 20 år och undervisar bl.a. i svenska på Erik Dahlbersgymnasiet. Jag har särskilt intresse för praktiknära forskning, kollegiala utvecklingsarbeten och lektionsdesign. Ibland kommer jag även bjuda in gästbloggare. För vem? Pedagoger och rektorer som vill läsa mer om lokal(a) • praktiknära forskning • utvecklingsarbeten • skolutvecklingsprojekt Om vad? Praktiknära forskning, utvecklingsarbeten och skolutvecklingsprojekt inom samtliga skolformer.