Jönköpings kommun pedagog, till startsidan

”Lego WeDo är det roligaste som finns!”

23 maj 2024 07:32

Bli inspirerad

Anna Norén och Marika Lindberg är lärare på lågstadiet på Hovslättsskolan och har sedan några år tillbaka upptäckt hur roligt det är att undervisa i programmering. Till sin hjälp har de utlåningslådor med färdigt lektionsmaterial kring programmering från Upptech.

Bild på Marikka och Anna som står i ett klassrum.

Marika Lindberg och Anna Norén är lärare på Hovslättsskolan och har just nu varsin klass i åk 2.

Det hela började i liten skala för åtta år sedan. Anna var ny på Hovslättsskolan och såg en programmeringsövning på baksidan av ett mjölkpaket. Hon blev nyfiken, klippte ur den och tog med till nästa mattelektion. I samma veva läste hon en artikel med Mark Zuckerberg som berättade att barn kommer behöva lära sig programmering i skolan eftersom det kommer vara en del av deras liv framöver.

– Vi pratar år 2016 och då fanns inte programmering i grundskolans läroplan. Det infördes först 2018 vill jag minnas, säger Anna. Då kom programmering på en sida i matteboken och barnen tyckte det var jättekul och ville ha mer, fortsätter hon.

Behöver inte älska datorer för att gilla programmering

Sagt och gjort. Annas intresse för programmering hade också väckts och hon kände att hon ville få in mer programmering i undervisningen än bara det som fanns i matteboken. Hon började leta kurser och upptäckte att Upptech hade både det och olika utlåningslådor med material och färdiga lektionspaket kring programmering. Tillsammans med sina kollegor i arbetslaget började hon utforska detta mer.

– Jag älskar inte datorer, säger Anna. Jag älskar papper och pärmar men det fina med programmering är att man inte behöver vara datorintresserad för att tycka att det här är roligt.

– Jag håller med, säger Marika. Anna har inspirerat mig och det jag trodde skulle vara svårt och krångligt att lära sig var inte det. Det är verkligen tacksamt att jobba med detta då eleverna älskar det. Jag som lärare behöver inte vara expert utan jag testar tillsammans med barnen och lär mig tillsammans med dem. Och när barnen känner att det kan mer än fröken växer de, fortsätter Marika med ett leende.

Utklippta baksidor av ett mjölkpaket.

För åtta år sedan hittade Anna programmeringsövningar på baksidan av mjölkpaket. Det väckte hennes intresse för programmering.

"Vi måste hänga med i utvecklingen"

Då, runt 2018-2019, upplevde Anna och Marika att de flesta av eleverna inte visste vad programmering var men det har ändrats på kort tid.

– Nu håller vartenda barn på med t.ex. Minecraft och de är medvetna om vad programmering är redan innan de börjar skolan, säger Anna. Det har gått väldigt fort de senaste åren och jag känner att det är viktigt att vi i skolan hänger på den här utvecklingen. Detta är framtiden och det här är vad många yrken kommer handla om.

Utlåningslådor från Upptech

Utlåningslådorna från Upptech som Anna och Marika pratar om är Blue-Bot och Lego WeDo som båda är för lågstadiets elever och anpassad grundskola. Blue-Bot är grundläggande programmering som även passar förskoleklass och Lego WeDo är för lite äldre barn.

– Det här är så himla bra, säger Marika. Vi får låna allt gratis och i lådorna finns allt vi behöver - material, uppgifter och lärarhandledning. Vi har gått flera kurser på Upptech och om man vill så kan någon därifrån även komma ut och ha en första lektion när man lånar lådorna.

Blue-Bot robotar i en uppbyggd stadsmiljö.

Blue-Botrobotar. Bild från KomTek.

Börjar redan i ettan

Anna, Marika och kollegan Sarah börjar med programmering och Blue-Bot i sina klasser redan första terminen i ettan men det är Lego WeDo de främst har fastnat för.

– Alla är bekanta med Lego och många av eleverna gillar att bygga med Lego. Hela upplägget med Lego WeDo är fantastiskt kul och tilltalande för både barn och vuxna. Det finns olika teman och svårighetsnivåer och det är väldigt logisk med tydliga och bra instruktioner, säger Anna.

I programmet är det två Legogubbar som ger eleverna olika uppdrag. Det kan bland annat handla om att bygga en robot som sedan ska sortera sopor.

– Eleverna jobbar alltid två och två med uppdragen och alla har programmet på sin dator. Vi börjar med att bygga roboten av Legobitar för att sedan, steg för steg, programmera vad roboten ska göra genom att ge den olika villkor, förklarar Anna. Det kan vara allt från att låta, till att blinka eller röra på sig.

En Lego WeDorobot.

Lego WeDo-robot. Bild från KomTek.

Utvecklande för många förmågor

Lego WeDo väcker nyfikenhet kring programmering och eleverna tycker att det är roligt och lär sig snabbt. Både Anna och Marika upplever att även de elever som har svårt för matte hänger med och att det praktiska arbetssättet gagnar allas lärande.

– Förutom att kunskapen kring programmering sätter sig på ett annat sätt än om vi bara hade gjort de analoga uppgifterna i matteboken så övar vi också på mycket annat när vi jobbar med Lego WeDo. Eleverna lär sig att samarbeta, de utvecklar logiskt tänkande, att se mönster och läsa och förstå instruktioner, säger Anna.

– Vi upplever också att de elever som har koncentrationssvårigheter på grund av en NPF-diagnos tilltalas av det här arbetssättet och har lättare att fokusera på uppgiften, fyller Marika i.

Skapar variation i undervisningen

Båda två är övertygade om att om eleverna har roligt i skolan så lär de sig mer och att programmera praktiskt är ett sätt att skapa variation och engagemang i undervisningen.

– Egentligen vill jag nästan inte tipsa alla om att gå Upptechs kurser i programmering och lära sig mer om detta för då kommer alla legolådor bli uppbokade, säger Anna skämtsamt och Marika håller skrattande med.

– Nä, men det är väl jättebra att alla får ta del av detta, fortsätter Marika. Många kanske tror att programmering är svårare än vad det är. Det trodde jag med, men till och med jag reder ut vissa saker och då lovar jag att alla andra kan också. Det är bara att våga, avslutar Marika.

Vill du också lära dig att undervisa i programmering?

På årets utbildningsdagar i augusti kommer Upptech ha utbildningar i flera olika programmeringsverktyg som du kan använda i din undervisning. Bland annat Blue-Bot, Lego WeDo, Dash och Micro:bit. Alla är grundkurser och inga förkunskaper behövs. Läs mer och anmäl dig i vår kalender.

På Upptech hittar du både utlåningslådor inom programmering och fortbildning för lärare. Allt är kostnadsfritt för kommunala skolor i Jönköpings kommun.

Dela sidan
Lego WeDo

Lego WeDo är ett byggsats-system som introducerar barn till grundläggande programmering och teknik. Det består av LEGO-klossar, sensorer och enklare motorer som eleverna kan använda för att bygga och programmera olika modeller, såsom robotar och fordon.

Programmet har ett enkelt och intuitivt användargränssnitt och barnen programmerar med hjälp av drag-and-drop-funktioner.

Programmet hjälper barn att utforska vetenskap, teknik, ingenjörskonst och matematik på ett praktiskt sätt.

Relaterade nyheter

Lär dig mer
7 maj 2024 07:29
Utbildningsdagar 12-16 augusti - anmälan är öppen
Den 12 -16 augusti 2024 är du som pedagog i grundskolan och på gymnasiet välkommen till kompetensutvecklingsdagar med utbildningar i digitalisering o...
Aktuellt just nu
22 mar 2024 14:18
Nominera din skola eller förskola till miljöpriset
Har du, din förskola eller skola gjort något grönt, skönt och viktigt för att värna om miljön? Nominera till Miljöpriset för chansen att vinna 25 000...
Aktuellt just nu
30 jan 2024 16:32
Stort intresse att lära sig mer om särskild begåvning på konferens
Jönköpings kommuns konferens om särskild begåvning som ägde rum på Elmia den 25 januari lockade många deltagare både från Jönköping och andra kommune...