Jönköpings kommun pedagog, till startsidan

Att prata om kris och oro med barn och elever

11 jan 2024 10:14

Aktuellt just nu

De senaste dagarnas uttalande om att det kan bli krig i Sverige har inneburit att många barn och elever känner oro. Läs hur du som arbetar med barn och elever kan möta frågorna som uppstår.

Rapportering kring krig eller andra krissituationer kan väcka mycket tankar och känslor hos oss alla, särskilt hos barn och elever i våra förskolor och skolor. Barn och elever fångar på olika sätt, bland annat utifrån ålder, upp vad som händer i världen men kan ha svårt att sålla i informationen och hantera de tankar och känslor som väcks.

Som vuxen kan det ibland vara svårt att veta hur man ska möta de frågor och funderingar som väcks hos barnet eller eleven. Hur mycket information ska jag ge? Hur detaljerat ska jag besvara frågor? Om jag som vuxen är oroad själv, hur ska jag hantera det gentemot barnet eller eleven?

Råd och tips

Här har psykologer på elevhälsoenheten skrivit en text om vad vi vuxna kan tänka på när vi ska prata med barn och elever vid pågående krissituationer. Materialet är främst riktat till dig som arbetar i skolan.

(för anställda i Jönköpings kommun)

Om du som lärare vill ha mer personligt stöd och rådgivning kring hur du kan prata med och bemöta dina elever kan du kontakta skolpsykologen via din skolas elevhälsoteam.

Dela sidan

Relaterade nyheter

Aktuellt just nu
30 jan 2024 16:32
Stort intresse att lära sig mer om särskild begåvning på konferens
Jönköpings kommuns konferens om särskild begåvning som ägde rum på Elmia den 25 januari lockade många deltagare både från Jönköping och andra kommune...
Aktuellt just nu
22 mar 2024 14:18
Nominera din skola eller förskola till miljöpriset
Har du, din förskola eller skola gjort något grönt, skönt och viktigt för att värna om miljön? Nominera till Miljöpriset för chansen att vinna 25 000...
Lär dig mer
9 nov 2023 09:32
Konferens: Ta del av ett kunskapslyft om särskild begåvning
Varmt välkommen till konferens! Här får du ta del av värdefulla insikter från flera kunniga talare om hur förskolan, grundskolan och gymnasiet på ett...