Jönköpings kommun pedagog, till startsidan

Fritidshemmets och skolans relationsarbete

7 mar 2024 07:32

Boktips

En av de viktigaste och mest grundläggande faktorerna som påverkar elevernas lärande är goda relationer. I den här boken belyser författarna verkligen betydelsen av ett gott relationsarbete.

Sammanfattning

Boken är full av berättelser och exempel direkt från verkligheten men även olika modeller och verktyg för ett fördjupat relationsarbete.

Boken handlar bl.a. om bemötande, samtal, gemenskap, arbetsglädje, reflektion, och de så viktiga mellanrummen. I varje kapitel finns intressanta reflektionsfrågor. Antingen att tänka kring själv men passar också att samtala om tillsammans i arbetslaget.

Varför ska du läsa?

Författarna lyckas fånga och sätta ord på så viktiga dela i verksamheten som annars kan vara lite svåra att sätta ord på. Även om vi alla vet att det här med relationer är otroligt viktigt, så tar den här boken det lite till en ny nivå. Det finns handfasta och konkreta tips som man känner att man kan börja använda på en gång, som t ex en strategi med tre frågor för att forma ett individuellt bemötande.

Det känns bra att få bekräftelse på att det arbete man gör är viktigt samtidigt som man får tips och tankeställare som gör att man kan utveckla det ännu mer.

Ett kapitel handlar om arbetsglädje. Att känna glädje i sitt arbete är så otroligt betydelsefullt och jag tror att vi ibland glömmer bort detta i allt annat men att det faktiskt är något vi behöver jobba medvetet med.

Min reflektion

Jag tycker att Fritidshemmets och skolans relationsarbete är väldigt bra och blir lätt att läsa och levande tack vare alla berättelser från verkligheten. Det är mycket igenkänning men även många tankeställare.

Efter att ha läst boken vill jag jobba ännu mer och mer medvetet med relationerna till mina elever, lägga mer tid på reflektion och jobba mer för att alla ska känna arbetsglädje. Det är en läsvärd och viktig bok som jag rekommenderar alla som arbetar i skolan att läsa.

Johanna Erlén, Lärare i fritidshem Talavidskolan

Vill du också dela ett boktips?

Har du läst en bok du vill tipsa dina kollegor om? Hör av dig!

Dela sidan
Boktipset

Titel: Fritidshemmets och skolans relationsarbete
Författare: Johan Lungström och Anna-Carin Bredmar
Förlag: Lärarförlaget
För vem? Alla som arbetar i skolan

Relaterade nyheter

Boktips
25 aug 2023 11:00
Professionsutveckling och kollegialt lärande: framgångsstrategier och utvecklande motstånd
Har du någon gång deltagit i en fortbildning där du tyckte att idéerna var meningsfulla och du kände dig inspirerad att förändra din undervisning? Me...
Bli inspirerad
8 dec 2022 07:19
Glada tillrop och härligt gensvar när kollegor i Råslättsspåret inspirerade varandra
"Välkommen till en innehållsrik och intressant eftermiddag med fokus på kollegialt lärande för personal i förskola och grundskola." Så stod det i inb...
Boktips
26 okt 2023 07:18
Sociala relationer i fritidshem
Att ha kunskap, både teoretiskt och praktiskt, om sociala relationer är viktigt för alla lärare. Det är extra viktigt i fritidshemmet där en stor del...