Deras nybakade bröd och fluffiga potatismos får tummen upp av eleverna
2 jan 2024 14:06
Månadens lärglädjespridare - januari 2024
I Slättensskolans kök jobbar trion Ann Carine Nordh, Nohra Isaac och Annica Kronåker som är årets första lärglädjespridare. Att laga och baka god mat från grunden och att göra det lilla extra för att skapa trivsel är deras signum och gör dem mycket uppskattade av både kollegor och elever.
Beskriv er själva och vad ni jobbar med.
Tillsammans roddar vi köket på Slättenskolan och ser till att alla lämnar vår skolrestaurang mätta och glada. Vi är glada och stolta över vårt uppdrag att få laga mat från grunden med svenska fina råvaror och samtidigt vara med i en fantastisk gemenskap.
Lärglädje – hela vägen. Vad betyder det för er?
För att kunna lära sig och kunna prestera är maten en viktig del. Vårt jobb är att servera god och näringsriktig mat och samtidigt ge eleverna en bra och fin stund i skolrestaurangen.
"Vi ser mycket nyfikenhet hos våra matgäster och de ger mer än gärna feedback på hur fantastiskt god moroten var i dag, hur fluffigt potatismoset kändes i munnen eller hur mycket de uppskattade den goda köttfärssåsen."
Hur skapar ni gemenskap, engagemang och nyfikenhet på er arbetsplats?
Det är viktigt att ha kul och kunna skratta tillsammans på jobbet. I en trygg och stabil arbetsgrupp kan man vara sig själv och samtidigt låta kärleken och glädjen till maten ta över. Vi tycker om att prova nya saker och recept vilket också gör att våra matgäster gärna provar nya maträtter och smaker.
Vi ser mycket nyfikenhet hos våra matgäster och de ger mer än gärna feedback på hur fantastiskt god moroten var i dag, hur fluffigt potatismoset kändes i munnen eller hur mycket de uppskattade den goda köttfärssåsen. Det dagliga småpratet med våra elever gör att man lätt kan motivera dem och uppmuntra till att smaka något nytt eller kanske till och med ta ett extra salladsblad på mackan från odlingarna vi har ovanför bufféerna.
Vi upplever att barnen känner sig trygga i matsalen och har förtroende att framföra sina åsikter till oss, både positiva och negativa. Det kommer från en fin gemenskap och bra samarbete på skolan där vi alla arbetar mot samma mål - barnens och elevernas bästa.
Hur kan en arbetsdag se ut?
Dagens första uppgift är att se till att frukostfrallorna kommer in i ugnen och den underbara doften av nybakat bröd sprider sig i köket lagom till frukostgästerna anländer. Vi älskar frukost och den känslan försöker vi förmedla även eleverna.
Vi delar sedan upp köket och uppgifterna på tre olika stationer där en lagar lunchen, en gör sallad och diskar och en har hand om att baka bröd och ta hand om serveringen i skolrestaurangen. Efter lunchen hjälps att åt att diska och städa av för att sedan plocka fram mellanmålet.
Vad är det bästa med ert jobb?
Att se barnens glädje och hur mycket de uppskattar maten vi lagar åt dem, dubbla tummen upp och en renskrapad tallrik till följd av ett leende kan helt klart toppa en arbetsdag.
"Att se barnens glädje och hur mycket de uppskattar maten vi lagar åt dem, dubbla tummen upp och en renskrapad tallrik till följd av ett leende kan helt klart toppa en arbetsdag. "
Vilken är den största utmaningen med ert jobb?
Den största utmaningen är att samtidigt som man vill hålla variation på maten och uppmuntra eleverna att testa nya smaker även hålla matsvinnet på en fortsatt bra och kanske till och med nå en ännu bättre nivå.
Sedan är det ju det där med att få tiden och resurserna att räcka. Det är ju helt klart en utmaning men eftersom vi alla tre allra helst lagar mat från grunden får man istället vara kreativ för att hitta lösningar för att låta maten ta den tid den behöver.
När ni inte jobbar - vad gör ni på fritiden?
Norah tycker om att umgås med familjen. Mycket av hennes tid går till sonen och hans aktiviteter. Hon tycker även om att shoppa, vara aktiv och laga mat.
Anki lägger mycket av sin tid på barn, barnbarn och även lilla Mitzie som är hunden i familjen. Hon är även funktionär på fotbollsmatcher och i stallet. Och när hon inte är där hittar vi henne i bowlinghallen.
Annica tycker om att umgås med barnen och familjen. Fixar gärna hemma och är ofta ute i trädgården med alla blommor. Lägger mycket tid i köket och på promenader i skogen.
Känner du en lärglädjespridare?
Vi söker tips på nya lärglädjespridare att lyfta på Pedagog Jönköping. Har du en kollega som bidrar till gemenskap, engagemang eller nytänkande som du tycker passar? Skicka in en nominering!
Namn: Ann Carine Nordh, Nohra Isaac och Annica Kronåker
Yrke: Kock
Arbetsplats: Slättenskolan