Jönköpings kommun pedagog, till startsidan

Angelica vill att hennes elever ska våga drömma stort

1 nov 2023 07:34

Månadens lärglädjespridare - november 2023

Lärglädjespridare

Angelica Herdy är yrkesläraren som sätter sina elevers behov främst precis som gästerna i ämnet hon undervisar i. November månads lärglädjespridare möter alla med ett leende och positiv inställning vare sig det är i rollen som lärare, kollega, mentor eller hovmästare i Idas nya restaurang.

Beskriv dig själv och vad du jobbar med.

Jag är en positiv och energifylld yrkeslärare på Bäckadalsgymnasiet som jobbar som serveringslärare på Idas nya restaurang. Ni kanske har läst om rasrisken på gamla Idas skola, så vi är glada att ha flyttat till de andra programmen på Bäckadalsgymnasiet.

Lärglädje – hela vägen. Vad betyder det för dig?

Lärglädje för mig är att få se elever lyckas och att få följa deras utveckling från nyfikna elever som står bredvid arbetsbänkarna, till att ta kommando och skapa nya och spännande rätter att servera. Det är också att skapa relationer med eleverna genom mina ämnen, men också tillsammans med mitt arbetslag. Många elever som jag möter i min undervisning är elever som tidigare inte känt att de hört hemma i skolans miljöer, men som sedan i restaurangen får vara en del i ett viktigt team.

"Många elever som jag möter i min undervisning är elever som tidigare inte känt att de hört hemma i skolans miljöer, men som sedan i restaurangen får vara en del i ett viktigt team."

Hur skapar du gemenskap, engagemang och nyfikenhet på din arbetsplats?

Gemenskap och engagemang skapas genom undervisningens olika kurser där det finns en tydlig röd tråd från teori till praktik. Vi samarbetar tillsammans i köket och serveringen och känslan blir att vi är kollegor. Min upplevelse är inte att det är den där klassiska ”lärar- och elevrelationen” utan att vi tillsammans skapar en trygg relation där vi alla lär oss av varandra.

Min egen kärlek till restaurangbranschen hoppas jag smittar av sig till elever och kollegor i min närhet så att främst eleverna ska se vilken fantastisk bransch de valt att vara i. Det finns oändligt med möjligheter inom branschen och det är något jag vill visa eleverna, att de kan lyckas och att de ska våga drömma stort.

Hur kan en arbetsdag se ut?

Min arbetsdag börjar egentligen med att vi kollegor samlas i restaurangen och ta en kaffe ihop för att gå igenom dagen, där ofta eleverna kommer in för att umgås med oss. Vi driver en egen restaurang tillsammans med våra elever så mycket av min tid går därför till att vara där nere och förbereda, driva restaurangen och hålla kontakt med kunder som vill besöka oss.

Kurserna som jag undervisar i knyter an till det vi gör, eftersom min dag består av både teori och praktik. Min upplevelse är att eleverna får en djupare förståelse när det vi går igenom tas i uttryck både praktiskt och teoretiskt. Under en vanlig arbetsdag kan jag därför både ha ”vanliga” teoretiska lektioner och stå med mina elever i serveringen.

" Det känns meningsfullt och vi blir viktiga vuxna och förebilder i våra elevers liv. Mitt jobb ger mig mycket energi, och det är viktigt för att jag ska göra ett bra jobb. "

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med mitt jobb är faktiskt gemenskapen och relationsbyggandet. Att genom det få följa eleverna och få se de som tidigare inte känt sig sedda. Vi kommer våra elever ganska nära på det sättet och det är därför jag tycker att jag har världens bästa jobb. Det känns meningsfullt och vi blir viktiga vuxna och förebilder i våra elevers liv. Mitt jobb ger mig mycket energi, och det är viktigt för att jag ska göra ett bra jobb.

Vilken är den största utmaningen med ditt jobb?

Att räcka till för alla elever som behöver en är den största utmaningen. Vi har många bollar i luften samtidigt och våra elever jobbar med olika moment i sina kurser och då är det svårt att räcka till när de behöver hjälp och stöttning för att ta sig av uppgifterna.

När du inte jobbar - vad gör du på fritiden?

När jag inte är på jobbet är det mest troligt att hitta mig i mitt växthus där jag odlar. Det blir ännu en gång ett bevis på hur mycket jag älskar branschen och råvarorna från jord till bord. Är jag inte i växthuset tar jag en lugn promenad i skogen tillsammans med vänner och familj för att fylla på med energi.

Dela sidan
Månadens lärglädjespridare

Namn: Angelica Herdy
Yrke: Yrkeslärare
Arbetsplats: Bäckadalsgymnasiet

Relaterade nyheter

Lärglädjespridare
1 jun 2023 07:18
"Det är ett privilegium att följa hur unga människor lyser upp när de lär sig saker."
Björn Kohlström är sedan många år en stor profil på Per Brahegymnasiet. Hans engagemang för läraryrket och att driva IB-programmets utveckling framåt...
Lärglädjespridare
1 feb 2024 07:31
Pernilla sprider inspiration och lärglädje på Sanda
Pernilla är läraren som inte bara guidar och undervisar sina elever under deras tre år på gymnasiet utan hon är också en enastående handledare för äm...
Lärglädjespridare
2 jan 2023 07:18
"Det är spännande att följa den digitala utvecklingen från ett skolperspektiv"
AnneSophie Bard är läraren och IT-pedagogen på Erik Dahlbergsgymnasiet som tipsar, inspirerar och handleder kollegor i användandet av digitala verkty...