Studentlärare - en tillgång på förskolan
23 okt 2023 07:49
På Kaxholmens förskola är studentlärare ett välkänt begrepp och mycket uppskattade kollegor i arbetslagen. – Det här är ett sätt att knyta duktiga blivande förskollärare till oss på förskolan och till kommunen, säger Hanna Jakobsson, rektor.
Konceptet studentlärare innebär att man anställer lärarstudenter. Studentläraren vikarierar på en specifik förskola eller är timvikarie på flera skolor. De studentlärare som arbetar på samma skola eller förskola erbjuds en plats i ett arbetslag. Studentläraren får även vara med på kompetensutveckling och utvecklingsdagar och på Kaxholmens förskola har dessa återkommande vikarier varit en uppskattad tillgång.
– Jag tycker att det här är ett koncept som fungerar väldigt bra, säger Hanna som är rektor på Kaxholmens förskola. Det blir som en lång provanställning åt båda håll. Vi ser hur personen fungerar tillsammans med barnen och i arbetslaget och studenten får en chans att bilda sig en uppfattning om hen vill vara hos oss, fortsätter hon. Vid en studentläraranställning är jag dock väldigt noga med att påpeka för studenten att hen inte förbinder sig att jobba vidare hos oss efter examen om de inte vill och tycke uppstår.
Mjukstart med möjlighet att få koll på rutiner
Två nyblivna förskollärare med erfarenhet av att arbeta som visstidsanställda studentlärare på Kaxholmens förskola är Sara Andersson och Alexandra Hagenfjärd och deras omdöme av anställningsformen är god.
– Det har fungerat jättebra och vi har blivit väl mottagna, säger Alexandra. Att vara studentlärare tycker jag har varit en bra möjlighet att komma in i arbetslaget, lära känna barnen och en chans att ställa frågor och få koll på rutiner, säger Alexandra. Bland annat kunde jag sitta med Jenny som är administratör och gå igenom inloggningar och hur system som Visma och Vklass fungerar. Som studentlärare fick vi också vara med både på planeringsdagar och föräldramöten, fortsätter Alexandra
– Jag håller med, säger Sara. Fördelen med en studentläraranställning är att vi fick en mjukstart på den arbetsplats där vi sedan blev tillsvidareanställda. Vi fick lära känna kollegor, barn och föräldrar innan den blev pang på rödbetan.
Flexibelt schema
Under studentläraranställningen hade både Sara och Alexandra femveckorsscheman som de fick två veckor innan schemaperioden. För att jobbet skulle gå att kombinera med studierna hade Alexandra meddelat vilka dagar som passade med hennes studier innan schemat sattes och på så sätt varierade dagarna vecka till vecka. Sara hade i stället alltid samma dag i veckan som hennes arbetsdag.
– Det passade mig bra att ha en fast dag. Var det något i skolan som jag behövde vara med på var det så flexibelt att jag kunde skifta dag, men i största möjliga mån så hade jag alltid samma veckodag, säger Sara.
Trygghet med fast arbetsplats
En studentläraranställning på visstid är en anställning som innebär en fast regelbunden inkomst och både semesterdagar och sjuklön. Det kan innebära en bestämd enhet och i möjligaste mån även alltid samma arbetslag. Det gynnar både studenten och befintlig personal.
– Personalen vet vem det är som kommer och att det är en person som känner barnen och som kan rutinerna, säger Hanna. På så sätt behöver de inte planera extra. För studenten innebär det att man redan känner sina kollegor och vet vilken barngrupp man möter när man kommer till jobbet.
– Ja, det blir en annan trygghet än timanställning. Jag visste hela tiden när och var jag skulle gå in och jobba och jag kunde planera min tid och det minskade stressen, säger Sara. Jag har också jobbat som timvikarie då man kommer till olika barngrupper hela tiden, fortsätter hon. Ibland kunde jag då få känslan av att jag var där men inte hjälpte till nog eftersom barnen inte kände trygghet i vem som kom. Som studentlärare kände barnen mig och de visste att jag skulle komma varje vecka, vilket skapade en trygghet och gjorde att jag mer kände mig som en tillgång. Inte bara ett inhopp.
Studentläraranställningen resulterade i visstidsanställning
Även om varken arbetsgivaren eller studenten förbinder sig för en fortsättning efter examen och studentläraranställningen avslutats så fanns det en långsiktig plan för Sara och Alexandra. Redan i början av anställningen visste Hanna att hon skulle kunna erbjuda dem visstidsanställning efter examen. Både Alexandra och Sara nappade på erbjudandet och är idag förskollärare på Kaxholmens förskola.
– Jag är jätteglad över att fått två så fantastiska medarbetare men skulle någon av dem inte trivts under studentläraranställningen och inte velat vara kvar så hade det inte varit några konstigheter. Jag hade tackat dem för deras fina arbete och önskat dem lycka till på nästa förskola, säger Hanna.
– Som rektor ser jag bara fördelar med studentläraranställningar. Förskollärare växer inte på träd och det kommer att bli svårare att rekrytera förskollärare framöver. Vi måste göra allt för att knyta dem till oss och skulle jag få önska hade jag alltid haft en studentlärare anställd. Anställningen är flexibel men systemen vi har kräver en viss handpåläggning av oss som arbetsgivare. Som tur är har jag en fantastisk administratör som löser det, avslutar Hanna.
Konceptet studentlärare inom utbildningsförvaltningen innebär att vi anställer studenter som är i utbildning för att bli förskollärare, grundskollärare, lärare inriktning fritidshem eller gymnasielärare som återkommande vikarier. Tjänsten kan vara en visstidsanställning eller ett timvikariat.