Nytt förslag till digitaliseringsstrategi från Skolverket
20 dec 2022 16:31
Skolverket presenterade på måndagen ett förslag på en ny nationell digitaliseringsstrategi som sätter undervisningens kvalitet i fokus.
Kort sammanfattat innebär strategin två saker, dels att rusta elever med digital kompetens, dels att använda digitala läromedel för att öka kvaliteten i undervisningen.
Den föreslagna nationella digitala strategin ska gälla från 2023 till 2027 och förutom de två övergripande målen innehåller den även delmål med sju prioriterade områden.
Övergripande mål 1:
Barn och elever utvecklar digital kompetens
Delmål:
1. En del av ett livslångt lärande.
2. Förmåga att använda digitala lärresurser.
3. Förmåga att agera respektfullt och källmedvetet.
4. Ett intresse för digital teknik.
Övergripande mål 2:
Digitaliseringens möjligheter används inom skolväsendet
Delmål:
5. Digitala lärresurser används för att utveckla undervisningen.
6. Data används för att utveckla verksamheten.
7. Lärresurser och system är ändamålsenliga och säkra.
Hur når utbildningsförvaltningen målen i den nya strategin?
– Vi måste på alla nivåer i förvaltningen få möjlighet att fortsätta utveckla vår digitala kompetens och kunskap om hur digitalisering kan användas i undervisningen, säger Göran Isberg, utbildningsdirektör. Detta kan du som arbetar i våra förskolor och skolor göra genom att gå till det utbildningsmaterial som finns samlat under rubriken digitala lärresurser här på Pedagog Jönköping. För att hitta rätt i materialet kan jag rekommendera att du gör någon av de självskattningar som erbjuds på webbsidan för att få relevanta utbildningsförslag.
– Skolverkets förslag till ny nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet 2023-2027 fokuserar på att öka förutsättningarna för barn och elever att lära sig att lära där de är och som helhet ger strategin ett tydligare fokus på digitalisering som bidrar till att stödja vårt arbete med att skapa lärglädje hela vägen, avslutar Göran Isberg.
Pressmeddelande Skolverket:
Ny digitaliseringsstrategi sätter undervisningens kvalitet i fokus