Utbildningen gav dem kvitto på kunskapen
2 dec 2022 10:00
I november 2021 kunde Katarina Johansson och Emma Ahnström stolt titulera sig barnskötare. De hade då just avslutat en sex månader lång yrkesutbildning som de hade fått erbjudande om att gå på betald arbetstid. En utbildning som de i efterhand kan konstatera har gett dem både bekräftelse och ny yrkesstolthet.
Katarina och Emma arbetar som dagbarnvårdare i Jönköping och under våren 2021 fick de och deras kollegor erbjudande om att kompetensutveckla sig. Utbildningen till barnskötare var helt digital med sex lärarledda föreläsningar som de gick på betald arbetstid, studierna där emellan skedde på fritiden.
– Innan vi började läsa pratade vi i arbetslaget om hur det skulle gå att kombinera studier med heltidsjobb men det flöt på jättebra, konstaterar Emma. Läraren ville att vi skulle lyckas och vi var flera kollegor som gick samtidigt och peppade varandra. Vi träffades och deltog på webbinarierna tillsammans och sedan studerade jag och gjorde inlämningsuppgifterna på kvällstid. Utbildningen var väldigt flexibel och vi hade stor frihet att planera självstudierna när det passade oss. Jag valde att lägga några i timmar i veckan på kvällstid och lite på helgerna.
Även Katarina instämmer med att studierna gick lättare än hon hade föreställt sig.
– Jag och en kollega träffades på helgerna och läste tillsammans. I snitt lade jag nog ner sex-sju timmar i veckan på självstudier. Jag tycker att vi fick in en bra studieteknik och själva läsandet gick lättare och lättare. Det var absolut inte betungande att lägga ner den tiden eftersom det var så intressant att läsa. Dessutom kunde vi praktiserade allt teoretiskt vi fick lära oss på jobbet och dra nytta av kunskapen i vårt dagliga arbete.
Utbildningen har stärkt arbetslaget
Både Katarina och Emma upplever att utbildningen har stärk arbetslaget då de under studierna lärde känna varandra bättre och gruppen blev mer sammansvetsad. Dessutom har utbildningen gett dem bekräftelse på att de gör ett bra jobb och att de har blivit tryggare och mer stärkta i sin yrkesroll. Båda valde att hoppa på utbildningen eftersom det var en chans att få ny kunskap och att de fick gå på arbetstid.
– Det känns bra att ha gjort det. Det har varit till gagn för det jobb jag gör varje dag, jag har fått ett nytt tänk och kunnat sätta ord på saker jag har gjort på jobbet men tidigare inte haft begrepp för, säger Emma.
Rekommenderar andra att ta chansen
På frågan om de rekommenderar andra att gå utbildningen om de får ett erbjudande kommer ett snabbt, rungande ja från båda två.
– Absolut att man ska ta chansen, tycker Emma. Jag har fått ett kvitto på min kunskap och det känns bra att ha en barnskötarutbildning i ryggen för mitt fortsatta arbete. Jag tycker att det var roligt och intressant.
– Jag är stolt över mig själv, inflikar Katarina. Jag har något att falla tillbaka till om jag skulle behöva. Om jag av någon anledning skulle vilja byta arbetsplats är det lättare att få jobb på t.ex. en förskola med en utbildning i bagaget.