Jönköpings kommun pedagog, till startsidan

Få ChatGPT att höra och prata!

29 nov 2023 10:25

AI i skolan

Har du funderat på hur du kan börja använda AI som verktyg i din undervisning? Om ja, tycker jag det är extra roligt att just du har hittat hit! I detta blogginlägg ska jag visa dig ett exempel som du enkelt kan börja med.

ChatGPT är väl i dagsläget något som de flesta har hört talas om och kanske har du testat att skriva in valfri fråga och fått mer eller mindre bra svar av chatboten. Men visste du att du kan tala till ChatGPT i realtid och få den att svara tillbaka med valfri röst? Jag blev nyfiken, undersökte möjligheten att ladda ner det tillägget till talk-to-ChatGPT som behövs och det var inte alls svårt. Till min stora förvåning var detta en hit bland många av mina elever och därför vill jag dela med mig av hur jag gick tillväga.

ChatGPT som bollplank

Jag lät några elever använda Talk-to-ChatGPT som bollplank på min arbetsdator, i diskussionerna under ett antal fysiklektioner. Eleverna är vana vid att vi kör EPA när vi arbetar med lärandemålen. EPA (Enskilt-Par-Alla), dvs först fundera enskilt, sedan diskutera med bordskamraten för att slutligen diskutera i helklass, alla. Eleverna kunde ställa frågor och få svar i en flytande konversation utan att ChatGPT (till skillnad från Bing-boten) tappade kontexten. ChatGPT kom ihåg det eleverna pratade om och räknade ut vad eleverna syftade på och på så sätt kunde konversationen flyta på.

Exempel:
Elev: Vad är Arkimedes princip?
ChatGPT: Arkimedes princip…
Elev: Ok, tack! Kom han på några fler principer?
ChatGPT: Ingen orsak …Arkimedes skruv…

Dessutom hanterade ChatGPT turtagningen automatiskt vilket gjorde att eleverna inte behövde göra några knapptryckningar för att skicka iväg det de sagt, till ChatGPT eller för att ChatGPT skulle läsa upp vad den hade kommit fram till.

Ett verktyg för både lärare och elev

Det händer mycket spännande inom AI just nu och utvecklingen går fort. Klokt använt kan AI vara ett verktyg för både oss lärare och våra elever i undervisningen.

Den 31 oktober hade Skolverket digital konferens om skolan och AI och där fick jag ännu mer inspiration att fortsätta använda AI i min undervisning. På föreläsningen AI om medskapare och meningsskapare fick jag veta hur EPA kunde enkelt utvecklas till ECPA (Enskilt-Chatbot-Par-Alla).
ECPA? Innebär det att chatboten kan vara ”den nya miniräknaren” i undervisningen, elevernas nya studiekamrat eller studybuddy som IT-pedagogen, föreläsaren och författaren Camilla Askebäck Diaz, kallar det? Spännande tanke tycker jag!

Öppna Microsoft Edge och sök Talk-to-ChatGPT. Du hittar det i chrome web store. Klicka på Hämta tillägg eller Get för att installera det.

Öppna Microsoft Edge och sök Talk-to-ChatGPT. Du hittar det i chrome web store. Klicka på Hämta tillägg eller Get för att installera det.

Gå in på Tillägg-ikonen längst upp till höger i webbläsaren och bocka av Talk-to-ChatGPT så att den visas i verktygsfältet.

Gå in på Tillägg-ikonen längst upp till höger i webbläsaren och bocka av Talk-to-ChatGPT så att den visas i verktygsfältet.

Ser det ut så här är har du gjort rätt:

Bild på hur det ser det ut såhär är har du gjort rätt.

Tryck sedan på Talk-To-ChatGPT-ikonen. Gå sedan in på länken ChatGPT home page och logga in på ditt ChatGPT-konto.

Tryck sedan på Talk-To-ChatGPT-ikonen. Gå sedan in på länken ChatGPT home page och logga in på ditt ChatGPT-konto.

Rutan nedan ska dyka upp efter att du loggat in på ditt ChatGPT-konto. (Om den inte dyker upp, går gör du om steget ovan).

Tillåt att mikrofonen används om du ska kunna prata med ChatGPT.

Gå in på inställningarna och välj röst och språk:

Spara dina inställningar genom att trycka Save.

Börja prata med ChatGPT!

Testa att sätta på och stänga av mikrofonen (1) och ljudet (2) samt spola fram (3) genom att trycka på ikonerna.

Obs! Glöm inte att trycka på Talk-To-ChatGPT-ikonen för att komma åt Talk-To-ChatGPT nästa gång du vill använda den.

Skolverket har en rad viktiga råd om vad du ska tänka på innan du sätter i gång med AI.


Skribent

Dale Walker

Lärare i naturvetenskap och teknik

  • Alfred Dalinskolan

Bloggarna på Pedagog Jönköping består av personliga texter. Åsikter och ställningstaganden är skribentens egna.

Dela sidan

AI i skolan

Vi som skriver är Andrew Galbraith, förstelärare i AI på Erik Dahlbergsgymnasiet, Dale Walker, lärare i naturvetenskap och teknik på Alfred Dalinskolan och Joel Rangsjö, IT-pedagog och lärare i svenska och spanska på Bäckadalsgymnasiet. För vem? Denna blogg riktar sig till pedagoger, som undervisar i främst grundskolan och gymnasiet, och som vill veta mer om AI. Om vad? Här kan du som pedagog få tips, idéer och inspiration om hur du kan utforska och använda AI i undervisningen.

Relaterade blogginlägg

AI i skolan
22 okt 2024 09:25
Räkna med att dina elever använder AI och planera därefter
AI är inte längre något som tillhör framtiden; det är här, mitt i våra klassrum. Eleverna använder AI, och det påverkar hur vi som lärare måste tänka...
AI i skolan
27 sep 2024 12:36
Använd bilder, pdf-filer och mera med AI-verktyget Copilot
Har du upptäckt att du kan använda Microsoft Copilot på din arbetsdator? Oavsett svar måste du testa bildfunktionerna i Copilot! Det tar inte många m...
AI i skolan
28 aug 2024 11:06
"Pappa, hur ser en pandadil ut?"
Min yngsta dotter ställer frågan i rubriken mitt i det vanliga kvällsmyllret – mitt bland läxor, middagsdisk och vardagskaos. Jag ler och svarar: "Sk...