Jönköpings kommun pedagog, till startsidan

Lösa matematikproblem med AI

26 mar 2024 07:21

AI i skolan

Du vet väl om att du och dina elever kan använda ChatGPT eller utbildningsverktyget Learning Toolkit i webbläsaren Microsoft Edge för att lösa matematiska problem samt visa steg för steg hur man gör? Här förklarar jag hur du kan gå tillväga!

AI för nakna tal

I Learning Toolkit i Microsoft Edge finns det ett verktyg som heter Problemlösare för matematik. I dagsläget klarar problemlösaren för matematik enbart av att beräkna nakna tal, till exempel 2x + 2 = 30, samt visa stegen. Men detta kan vara fullt tillräckligt exempelvis när man vill öva balansmetoden.

Om du tycker att detta låter intressant och vill komma igång med Problemlösare för matematik så hittar du steg för steg i min lathund nedan.

AI för klädda tal

Vill du däremot räkna och förklara mer avancerade tal så är det de stora språkmodellerna, LLM (Large Language Models) som ChatGPT du ska jobba med eftersom den klarar av att utföra beräkning klädda med text. T.ex. ”Anna köpte två likadana brödlimpor och en papperskasse. Papperskassen kostade 2 kronor. Anna betalade totalt 30 kronor för brödlimporna och papperskassen. Hur mycket kostade en brödlimpa?”.

Om du vill att Chat GPT ska redogöra för lösningen steg för steg är det viktigt att skriva eller tala in ”Visa lösning steg för steg”, innan resten av uppgiften. Se exemplet nedan så förstår du hur jag menar.

Det var mina tips för denna gången. Hoppas att du får användning för dem i ditt klassrum!

Öppna webbläsaren Microsoft Edge och följ ansvisningarna nedan. De röda pilarna anger var du ska trycka eller skriva.

Bild på hur det ser det ut såhär är har du gjort rätt.

Skriv uppgiften, till exempel 2x + 2 = 30, här:

Högerklicka på ett tomt ställe på skärmen och välj Översätt till svenska.

Skolverket har en rad viktiga råd om vad du ska tänka på innan du sätter i gång med AI.


Skribent

Dale Walker

Lärare i naturvetenskap och teknik

  • Alfred Dalinskolan

Bloggarna på Pedagog Jönköping består av personliga texter. Åsikter och ställningstaganden är skribentens egna.

Dela sidan

AI i skolan

Vi som skriver är Andrew Galbraith, förstelärare i AI på Erik Dahlbergsgymnasiet, Dale Walker, lärare i naturvetenskap och teknik på Alfred Dalinskolan och Joel Rangsjö, IT-pedagog och lärare i svenska och spanska på Bäckadalsgymnasiet. För vem? Denna blogg riktar sig till pedagoger, som undervisar i främst grundskolan och gymnasiet, och som vill veta mer om AI. Om vad? Här kan du som pedagog få tips, idéer och inspiration om hur du kan utforska och använda AI i undervisningen.

Relaterade blogginlägg

Forskning i praktiken
15 sep 2023 11:58
Generativt AI och det nya plagiatet
Skolverket har nyligen publicerat en nyhet kring de risker och möjligheter som AI medför, med tydliga rekommendationer kring fusk. Var är det för nya...
Forskning i praktiken
20 jan 2023 13:23
Ett perspektiv på ChatGPT och AI i undervisningen
2022 var ett spännande år i AI-communityt. En ny generation av algoritmer utvecklades som kan skapa text, bild och till och med video. Det mest uppmä...
AI i skolan
12 jan 2024 08:38
"Det här förändrar ju fan allting, nu har jag ju alltid någon att fråga"
Det är mars 2023. En regngrå tråkig tisdag. Referatskrivarväder. Förberedelser inför nationella prov och syrefattig som bara en eftermiddagslektion i...