Tillgängligt lärande
Tillgängligt lärande handlar om att alla barn och elever i förskola och skola har rätt att få utvecklas så mycket de kan utifrån sina förutsättningar.
Det är viktigt att barn och elever blir delaktiga i sitt lärande. För att det ska vara möjligt så behöver utbildningen vara så tillgänglig och anpassad som möjligt. Den behöver också skapa meningsfullhet och stimulera till lärande och utveckling.
Det innebär att vi arbetar med att skapa tillgängliga lärmiljöer där vi ser till den sociala, fysiska och pedagogiska miljön för att fånga helheten. När dessa delar samspelar med kunskapen om elevens förutsättningar så ökar möjligheten till tillgängligt lärande.
Några nycklar som man kan ha för att öka tillgängligheten i undervisningen är att:
- Skapa motivation och engagemang
- Erbjuda olika sätt att erhålla information och kunskap
- Erbjuda olika sätt att lära och uttrycka sig.
Dessa tre delar kallar man för tre huvudprinciper inom UDL - Universell design för lärande. UDL är ett koncept och förhållningssätt som vill öka tillgängligheten i undervisningen. Att erbjuda en variation och mångfald i undervisningen och i användningen av undervisningsmaterial till alla barn och elever och inte bara till enskilda ger bättre förutsättningar för delaktighet. Utgångspunkten behöver vara att alla barn och elever lär sig på olika sätt.
Goda pedagogiska strategier och stödstrukturer är också en viktig faktor för att skapa delaktighet och tillgänglighet.
Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) har en modell kring hur man kan öka tillgängligheten i undervisningen som man kallar tillgänglighetsmodellen där man tar ett helhetsgrepp på tillgänglig utbildning. Där lyfter man fram fyra delar som centrala för att skapa tillgänglighet. social miljö, pedagogisk miljö och fysisk miljö som i samspel med varandra skapar förutsättningar för lärande

Illustration av tillgänglighetsmodellen (SPSM)
- Publicerad: 2 mar 2022
- Senast uppdaterad: 18 sep 2023